Foto: Istockphoto

Digitala trädgårdstrender

Trädgård

VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala trädgårdstrenderna just nu.

Av: Jessica Bergh, 22 mars 2018

På mässan Nordiska trädgårdar tipsar Jenny Rydebrink från Gardenize om de digitala trenderna för inspiration och skötsel av din trädgård. Häng med!

Trädgårdsinspiratörer

Annons

Sociala medier och inte minst Youtube kryllar av trädgårdsinspiratörer. Surfa loss och sug åt dig tips och trix. Några svenska inspiratörer att följa är bland annat Eva Robild och Sara Bäckmo.

Några internationella Youtube-kanaler som Jenny Rydebrink tipsar om är Garden Answers, Mi Gardener och Gardeners World.

Digitala trädgårdsverktyg

VR Gardens

En digital trädgårdsplanerare i 3D där du med hjälp av VR-teknik planerar din trädgård. Verktyget är nytt och har förbättringspotential, påpekar Jenny Rydebrink.

– Den utgår också från brittiska trädgårdar där man har en mur runt hela gården med en dörr in, men det är roligt att testa.

Frej

Din digitala trädgårdsassistent som utgår ifrån Messenger. Du skriver in vad du odlar och Frej ställer konstruktiva frågor för att du ska logga så mycket informations som möjligt om din odling. En tidslinje för växte skapas och allt du gör loggas för att kunna följa utvecklingen. Skördar du grönsaker ger den tillagningstips och receptförslag. Linda Schilén är Frejs trädgårdsexpert.

Gardenize

En app som släpptes förra året. Den fungerar som en digital trädgårdsdagbok där du kan bygga ditt eget växtbibliotek. Appen utvecklas kontinuerligt och nu kommer nya funktioner där du kan ta del av ett inspirationsflöde via bloggar, poddar och video, dela konton med vänner och bekanta samt se andras trädgårdar.

Framtidens gröna tjänster

Nano farm – the food growing appliance

En tjänst där du prenumererar på ett modernt hemmaodlingskit som består av allt du behöver. Den riktar sig till människor som inte har tid eller plats för en trädgård.

Garden Space

En bevattningsprodukt som drivs av solceller. Stolpen sticks ned i jorden och känner av fuktnivån. Den känner också av större skadedjur som rådjur och harar och sprutar vatten vid närmanden.

Bitroot

Ett svenskt utvecklingsprojekt som vill lösa problematiken med klimatförändringen och den kommande matkrisen. Lösningen tror de är att ta reda på hur varje planta mår ­– om den är törstig, hungrig eller behöver skugga för att vi ska kunna skapa bästa förutsättningarna och därmed spara resurser. Med hjälp av AI-teknik ska odlare digitalt kunna följa bland annat luftfuktighet, ljus, temperatur, jordkvalitet och bevattning för att styra och reglera sin odling.

22 mars 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så blir du av med brännässlorna

Trädgård Brännässlan trivs och breder ut sig där jorden är näringsrik. Begränsa framfarten men lämna gärna några nässlor kvar där du inte riskerar att brännas på den. Förutom att den är god i soppa och bra till gödselvatten är nässlan också värdväxt för flera fjärilsarter.

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite kärlek så ska du se att din gräsmatta kommer stormtrivas.

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...