Foto: Istockphoto

Dela med dig av din trädgård!

Trädgård

Mäktar du inte med trädgården i höst? Nu finns möjligheten att dela din trädgård med andra trädgårdsintresserade som gärna kommer och odlar och påtar hos dig.

Av: Sara Åhlström, 16 augusti 2017

Är det här hösten då du inte orkar med beskärning av växter och plantering av höstblommor? Dela med dig av din trädgård i stället och hoppa över trädgårdsstressen i år. Co-Grow är en kostnadsfri tjänst för trädgårdsdelning där du kan komma i kontakt med personer med ett odlingsintresse, men som saknar en egen trädgård att odla i.

 

Miljövänligt och hållbart

Annons

Hej Rebecka Haglund, grundare av Co-Grow. Varför ska jag dela min trädgård med andra? 

– För att det är hållbart på så många olika sätt! Dels innebär trädgårdsdelning att outnyttjade resurser tas tillvara och att fler får möjlighet att odla eget och på sikt öka sin självförsörjningsgrad något, säger Rebecka Hagman.

– Att fler kan odla eget är bra på så många olika sätt. Hemodlat är ofta giftfritt och när fler äter sin egenodlade mat finns mindre behov av att köpa importerade och hårt besprutade grönsaker som fraktats till Sverige på miljöbelastande sätt. Men, trädgårdsdelning är också hållbart ur ett mer socialt perspektiv. Genom att dela trädgård skapas nya oväntade möten mellan människor som annars inte hade träffats och nya vänskaper kan uppstå. Ett fint exempel på det är 90-årige Bo i Aspudden söder om Stockholm som numera har 30-åriga Hanna odlandes hos sig och de har blivit goda vänner! För trädgårdsägaren innebär det att obrukade ytor i trädgården kommer till nytta och att trädgården blir mer levande, fortsätter Rebecka Hagman. 

 

Läs även: Plantera vårlökar i september och oktober 

 

Fler tips för en miljövänlig trädgård

  • Använd dig av krav-märkta produkter till din trädgård, det finns både ekologisk jord och ekologiskt gödsel.
  • Ett annat miljövänligt tips är att du komposterar ditt matavfall och trädgårdsavfall.  Använd sedan den komposterade jorden för att jordförbättra ditt trädgårdsland. Läs vår stora kompostguide här.
  • Bekämpa ogräs, mördarsniglar och bladlöss med giftfria produkter, tillsätt inte kemikalier i din trädgård! Du kan till exempel blanda såpa med vatten och spruta på bladlössen för att bli av med dem.
  • Ska du odla grönsaker? Satsa på ekologiska frön och plantor. 

 

Sara Åhlström
16 augusti 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...