Foto: Istock

Dahlior to die for! Så får du största blomsterprakten!

Trädgård

Dahlior är glamourösa blommor för både rabatter och krukor. Och fantastiska snittblommor! Här tipsar vi om hur du bäst odlar dem – och om 10 suveräna sorter!  

Av: Sandra Holmes, 27 maj 2021

Dahlian är blomman med extra allt, som exploderar av häftiga färger och former mellan juni och september. Här ger vi våra bästa odlingstips på hur du får dahlian att frodas i din trädgård! 

10 fantastiska dahlior!

Annons

Foto: Istock

1. Dekorativdahlia 'Café au Lait'

En pampig dahlia med gräddrosa blommor, så kallade ”dinnerplates”, som kan bli upp till 22 cm i diameter. En fantastisk solitär i rabatten, 100 cm hög.

 

Foto: Lovisa Wendt/Nelson Garden

2. Dahlia 'American Sunset'

En nätt dahlia med solnedgångens brinnande färger – gult, orange och tegelrött – på kronbladens fram- och baksidor, 80 cm hög. 

 

Foto: Istock

3. Dekorativdahlia 'Arabian Night'

Mäktig dahlia med decimeterstora, intensivt röda blommor, som nästan går över i svart. En suverän snittblomma, 100 cm hög.

 

Foto: Istock

4. Näckrosdahlia 'Crème de Cassis'

Har en ljuvlig kombination av vinröd undersida och blekt rosa ovansida, 70 cm hög.
 

Foto: Istock

5. Dekorativdahlia 'Karma Choc'

En mörkt mahognyfärgad skönhet med 12 cm stora blommor och ett mörkt bladverk. På grund av sina kraftiga stjälkarna behöver den sällan stödjas. Har belönats med Royal Horticultural Societys “Award of Garden Merit” för att vara en särskilt odlingsvärd växt, 75-100 cm hög. 
 

Foto: Klostra.se

6. Näckrosdahlia 'Lemon Cane'

Har citrongula, decimeterstora blommor som avslutas i vitt längst ut på spetsarna,100-125 cm hög.

Foto: Lovisa Wendt/Nelson Garden

7. Bolldahlia 'Wizard of Oz'

Har en mjukt rosa färg som ljusnar i takt med att blomman utvecklas och mörka, nästan lila, stjälkar. En underbar snittblomma, 80 cm hög.

Foto: Klostra.se

8. Dekorativdahlia 'Rebecca's World'

En enastående dahlia i ceriserött och vitt! Blommorna är cirka 15 cm stora, och den blir ca 100 cm hög.

Foto: Nelson Garden

9. Dekoratvdahlia 'Ariko 9707'

Har stora, välfyllda blommor i mustigt rödlila med vita spetsar på kronbladen. Bildar omfångsrika plantor som fyller ut i rabatter och stora krukor. Mycket bra snittblomma, 90 cm hög.

 

Foto: Istock

10. Piondahlia 'Bishop of Llandaff'

En mörkbladig dahlia som ger en vacker kontrast mot decimeterstora scharlakansröda blommor. Har belönats med Royal Horticultural Societys “Award of Garden Merit” för att vara en särskilt odlingsvärd växt, 75-100 cm hög.

 

6 tips – så lyckas du med dahlior!  

1. Hitta din favorit

Det finns en enorm variation av dahlior, över 50 000 sorter, så det är lätt att hitta någon som passar för just din rabatt oavsett vilken färgskala och stil den har. Blommorna delas in i olika grupper efter storlek och form, som exempelvis helrunda ”pompomdahlior” och ”kaktusdahlior” med smala spetsiga blomblad. Vill du välja något som gynnar insekterna – satsa på anemon- eller enkelblommande dahlior. De har en mer öppen blomform och gott om nektar.

På nätet är utbudet av sorter jättestort! Några bra sajter som har gott om dahlior är Wexthuset.se, Klostra.se, Bulbs.se, Blomsterlandet och Plantagen. 

2. Förodla för längre blomning

Här i Sverige sätter vi ner dahlians knölar i jorden på försommaren, och plockar upp dem igen på höstkanten, innan frosten kommer, om vi vill spara dem till nästa år. Förodlar du dahliaknölarna inomhus kan du förlänga blomningen eftersom det sätter igång knölarna snabbare. Det kan du göra från mars–maj beroende på var i landet du bor, (ju längre söderut desto tidigare).  

3. Vattna regelbundet och ge stöd

Det går bra att odla dahlior i både krukor och rabatt, så länge de får växa i soliga lägen med gott om näring och jämn bevattning. Blanda upp din trädgårdsjord med naturgödsel innan plantering, eller om du odlar i kruka – välj en stor kruka fylld med välgödslad urnjord. När dahlian börjat blomma är det dessutom bra att näringsvattna regelbundet för att få rikligare blomning.
Dahlior som är höga och har stora, tunga blommor, kan lätt knäckas av vinden. Därför behöver de stödjas upp, med exempelvis grova bambupinnar och snöre. Känns det för krångligt är det bättre att satsa på en lågväxande sort med mindre blommor. 

 

Dahlior är fantastiska bukettblommor! Här i en vas tillsammans med trädgårdssolbrud, zinnia och rosenskära. Foto: Istock

Läs även:

Så putsar du fönster – utan ränder!

En skvätt diskmedel och rätt teknik och vips så är det superenkelt att putsa fönster. Så här går du till väga steg för steg.

4. Plocka blommorna

Dahlior är riktiga juveler i buketter, som ofta står länge i vas. Och det som är så bra är att du inte behöver ha dåligt samvete när du klipper av dem – för ju mer blommor du plockar desto fler nya får du! Se bara till att skära av blomstjälken strax ovanför ett bladpar. Även om du inte vill ha dem i en bukett är det ändå viktigt att ta bort vissna blommor regelbundet för att nya blomknoppar ska bildas.  

5. Se upp för sniglarna

Dahlior brukar få vara ifred för rådjuren, men sniglarna däremot gillar att äta på bladen. Upptäcker du hål och glansiga streck på bladverket så sök igenom hela plantan och ta bort alla sniglar med en gång. De gömmer sig gärna under bladen, så glöm inte att leta där. 

6. Övervintra dahlia

När frosten står för dörren – ta upp knölarna, skaka av jorden, och skär av stjälkarna. Förvara sedan knölarna mörkt och frostfritt, luftigt inbäddade i en plastpåse med ren naturtorv. De ska gärna ligga svalt, så en källare med runt 5 plusgrader är perfekt!  

Visste du att…

… dahlian har sitt ursprung i Mexiko och förr i tiden odlades som medicinalväxt av aztekerna? Och att blomman är uppkallad efter den svenske botanisten Anders Dahl som var elev till Carl von Linné?

27 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...