Dahlia, den vackra sensommarblomman
Dahlia, den vackra sensommarblomman Foto: Pixabay

Dahlia – den lättodlade knölen

Trädgård

Dahliaknölarna kan förodlas för att förlänga njutningen av den vackra sensommarblomman. Här är allt du behöver veta om dahlia – från att odla till skötsel och att vinterförvara rätt.        

Av: Madeleine Skiljaica, 03 mars 2017

Fakta om dahlian:

Namn: Dahlia

Familj: Asteraceae

Ursprung: Mexico

Annons

Höjd: 20 – 200 cm

Färg: Nästan alla

Dahlia – den populära sensommarblomman

Den vackra blomväxten som ofta växer som en mindre buske i skandinaviska trädgårdar. Blomman kommer i olika höjder och former och det finns över 20 000 olika sorter registrerade i världen. Med sina åtta kromosomer kan en dahliaart finnas i 10 000-tals olika varianter.

Få blommor kan mäta sig med dahlians växande variationer och starka eldiga färger som blomstrar under sensommaren. Växten kommer i olika höjder och blomformer och kan variera från små blomstrande bollar till dekorativdahlior stora som en tallrik. Dahlian kan bli så hög som upp till två meter. Växten pryds av gröna blad som har markerade och tandade kanter. De nya sorterna kan ha ett dekorativt rödskimmrande och nästintill svarttonat bladverk.

Ursprung

Den magnifika blomman dahlia påträffades i Mexico under slutet av 1500-talet. Indianerna använde då dahlians saftiga och potatisliknande knölar som föda, till skillnad från idag då blommorna pryder våra trädgårdar och gör dem vackra.

Plantera dahlia

Dahlia-knölarna ska planteras på våren. Du gräver ner knölen precis under marknivån och ser till att jorden har bra näring. Dahlian trivs bra i en välgödslad och väldränerad jord. Avståndet mellan knölarna varierande beroende på knölens storlek, men de större arterna bör ha cirka 7,5 decimeter mellan varandra. 

Du kan med fördel förgro växten för att sedan under hösten kunna njuta extra länge av de vackra blommorna. Du kan plantera växten i kruka eller rabatten. Dahlian är köldkänslig och under hösten när det är risk för nattfrost bör du täcka växten, alternativt flytta krukan till en frostfri plats.

Skötsel        

Dahlian är relativt anspråkslös och lätt att sköta. Under de varma perioderna behöver växten dock vattnas upp till tre gånger i veckan. Den kan behöva gödslas med jämna mellanrum, man rekommenderar att inte använda flytande gödslingsmedel till dahlian. Du kan med fördel beskära blomman, dock ska du vara medveten om att ju fler stjälkar du tar bort ju större blommor får du. 

Ge knölen en andra chans

Om du vill ge knölarna en ny chans ska du gräva upp dem under senhösten när nattfrosten kommer smygandes. Klipp av stjälkarna och gräv försiktigt upp de ömtåliga knölarna, spara lite jord runt dem. Placera dem sedan i en låda eller hink täckt av torv, förvara sedan mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och du kan plantera om dem igen. Har du dahlian i krukor tar du in dem och låter växten torka under vintern.      

 

 

 

 

 

 

 

 

03 mars 2017 Madeleine Skiljaica
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...