Foto: Istockphoto

Cottage garden – så fixar du stilen

Trädgård

När man tänker på ”cottage garden” ser man något blommigt och magiskt överdådigt framför sig, sånt där som bara britterna kan. Men med romantiska mormorblommor och andra perenner som ser gammaldags ut fixar man stilen, fast på svenskt vis.

Av: Susanna Rosén , 26 februari 2020

Cottage garden – gammeldags trädgård 

blommor trädgårdBegreppet Cottage Garden skulle kunna översättas med torparträdgård eller stugträdgård, det vill säga en gammaldags trädgård med extra allt. Vi har hämtat inspirationen från Storbritannien där stilen oftast finns runt äldre hus där tomten är fylla med perenner, som pioner, riddarsporre och fingerborgsblomma, ger karaktär tillsammans med gammaldags buskrosor och klematis som svingar sig upp i träden eller på växttorn. Andra växter kan vara lavendel och violer. Det ska också vara mycket av allt, gärna lite huller om buller – anlagt med kärlek snarare än tydlig design.

 

Annons

Passar runt torpet

Torparstilen passar de flesta tomter som är någorlunda soliga och den funkar också i hela landet. Perenner är inte så kinkiga med växtzon utan det är jordens avrinning som spelar störst roll. Många klassiska torparväxter, som riddarsporre och stormhatt, blir dessutom pampigare i norr än söderöver. Midnattssolen gör att de blir högre, maffigare och starkare i färgerna. Vill man ha pioner norr om polcirkeln bör man välja extra tidigblommande, annars kanske de inte hinner blomma innan sommaren är över. I södra Sverige passar stockrosor till stilen. Där kan de fröså sig och tillåtas dyka upp lite här och där.

 

Plantera rabatterBlommor framför hus

 

Ska man vara tidstrogen ska rabatterna vara placerade runt husets grund eller på var sida om den gång som leder från grinden fram till husets entré. Förr var planteringerna smala men man kan gärna bredda dem ganska så rejält för att få en maffigare, mer brittiskinspirerad look.

 

Satsa på gammeldags växter i pastell

Många gammaldags perenner har en intensiv färg, som den knallröda studentnejlikan eller knalligt gula dagliljan. Vill man få planteringarna att se mer romantiska ut kan man välja gammaldags växter men moderna namnsorter i milda färgtoner. Nyare sorter har ofta mildare färger och blir därför lättare att kombinera med varandra. Växter som blommar i ljusa färger som rosa, ljusblått och vitt, är alltid en säker kombination. Vill man få det ännu mer raffinerat kan man låta husfasadens eller snickeriernas färg tas upp i planteringarna. 


Romantiska mormorsblommor – pioner och småblommor

I stilen ingår att det ska vara överdådigt men för att det inte ska bli rörigt utan att varje växts skönhet framhävs finns några enkla tips. Sätt gärna en storblommig växt, som en pion eller en ros, i ett småblommigt sällskap, exempelvis brudslöja eller stjärnflocka, så kommer de stora blommorna att se ännu vackrare ut än om den står tillsammans med en växt med lika stora blommor.

 

Läs också: Vattna blommorna på semestern – så gör du!

 

Småblommiga växter 

Samma sak med småblommiga växter som blir vackrare om man kombinerar dem med storblommig växt. Sätter man flera småblommiga växter tillsammans finns risken för att helhetsintrycket blir lite rörigt och ögat får svårare att urskilja de enskilda växterna. Men det viktigaste trots allt att gå ”all in” i stilen är att välja med kärlek, det vill säga plantera sina favoritblommor och att det blommar rikligt från vår till höst. Och det är just sådana trädgårdar som älskas av pollinerande insekter.

 

Så fixar du cottage garden-stilen

Löjtnatshjärta

16 fina perenner (och en buskros) för en svensk cottage garden: 

 • Akleja, Aquilegia vulgaris
 • Daglilja, Hemerocallis
 • Fingerborgsblomma,Digitalis purpurea
 • Höstflox, Phlox paniculata
 • Hässleklocka,Campanula latifolia
 • Höstanemon,Anemone hupehensis
 • Lavendel, Lavandula angustifolia
 • Luktpioner, Paeonia lactiflora
 • Mjölkklocka,Campanula lactiflora
 • Myskmalva, Malva moschata
 • Löjtnantshjärta,Lamprocapnos spectabilis
 • Riddarsporre,Delphinium
 • Stjärnflocka, Astrantia major
 • Stor blåklocka, Campanulapersicifolia
 • Stormhatt, Aconitum
 • Trädgårdsiris, IrisGermanica-gruppen
 • Gammaldags buskrosor, Rosa

 

Läs också: Så fixar du en gammeldagsträdgård med dessa mormorsblommor!

26 februari 2020 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...