Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage.
Välj ett tema innan du bygger din trädkoja! Familjen Olander valde kamouflage. Foto: Lina Adamo Eidenberg

Bygg en trädkoja som barnen älskar!

Trädgård

Alla vill ha en egen trädkoja! Gärna i två våningar – och helst med rutschkana. Så här byggde familjen Olander en fin tvåvåningskoja till sonen Elliot. 

Av: Isabelle Olander, 20 juli 2016

Trädkojor är spännande och roliga att leka i. Dessutom får barnen ett ”eget hus” där de mest fantasifulla sagor och händelser kan utspela sig. Det kan också bli en härlig oas för serietidningsläsning eller en mysig fikahörna. 

Fantastisk trädkoja med rutschkana. 

Vi byggde vår koja när Elliot var i sjuårsåldern, och han ville absolut att den skulle ha en rutschkana. I första etappen byggde vi bara nedervåningen, eftersom Elliot var så liten att den övre kändes väldigt hög. Några år senare byggde vi ytterligare en våning på kojan, och då kläddes den också in med kamouflagenät, eftersom Elliot och hans kompisar numera använde den för att spela paintball. 

Annons

Numera är kojan är poppis bland grannbarnen, som gärna kommer över en stund för att leka och bli bjudna på en glass eller bulle.

Innan du börjar bygga måste du hitta en bra plats i ett lämpligt träd – inte för högt, inte för lågt. Rätt höjd lockar barnen att vara där. Bestäm dig också för ett tema (några förslag är militärfort, prinsesslott eller piratkoja) innan du börjar bygga, så vet du hur du ska bygga och hur du ska klä in kojan, alternativt måla den. 

Vi valde ett militärtema och klädde in kojan med kamouflagenät efter att den målats i en naturbrun nyans. Rutschkanan sprayades i militärgrönt och helt plötsligt blev kojan ett fort där man kan gömma sig, spionera på varandra och snabbt ta sig ner genom rutschkanan. 

Ett annat tacksamt tema är djungel. Då målar du kojan lejongul med svarta leopardprickar. Häng upp hängbroar av rep, det finns färdiga att köpa som du bara monterar fast. Klä in kojan med stora palmblad och du har skapat ett eget Amazonas till barnen. Dekorera med vimplar, flaggor och annat som förstärker temat

Så bygger du kojan och stegen:

Du behöver:

 • Blandade brädor och plankor
 • Montageband i metall
 • Stege
 • Fogsvans
 • Skruvdragare
 • Vinkelhake
 • Penna
 • Sticksåg
 • Kniv
 • Skruvar
 • Spik
 • Hammare
 • Lim
 • Tumstock 

 

Bästa stegen bygger du själv. 

Gör så här:

1. Själva stommen bygger du av reglar (45 x 95 cm), som du lägger som en fyrkant. På fyrkanten lägger du sedan golvet, gärna av tryckimpregnerat virke som ger längre hållbarhet. 

2. När golvet är klart skruvar du i stående reglar (45 x 95 cm) i varje hörn, höjd ca 1,7 m. Ovanpå hörnreglarna skruvar du fast en ny fyrkant, likadan som golvstommen. Ovanpå den nya fyrkanten lägger du ett tak i valfri vinkel. Vill du bygga en koja i två våningar bygger du ytterligare en fyrkant, och ovanpå den ett tak. 

3. Du behöver även fixa en stege av reglar (vi tog 45 x 95 cm). Luta dem mot kojans golv. Skruva fast och såga därefter rätt längd på stegens steg av samma reglar. Kanske behöver du även en repstege, som på bilden. Att klättra upp och ner blir i så fall ytterligare en rolig aktivitet.

Inredning till trädkojan

Såklart gosedjuren ska med upp i trädet!

 • Har du tak på kojan kan du ta ut mysiga plädar, kuddar och gosedjur. Vill du vara extra för utseende, välj saccosäckar som finns i helt vattentätt material.
 • Häng upp en mindre variant av hängstol eller hängmatta där barnet kan läsa en bok/spela spel.
 • Spika upp en hylla av några överblivna brädor.
 • Ställ fram pydnadsdjur i keramik eller plast — det skapar stämning och mysfaktor för familjens yngsta medlemmar. 

Fyra kojvänliga tips

1. Räkna med att spraymåla rutschkanan ett par gånger per säsong i takt med att färgen slits.

2. Det är ett nöje att speja upp­i­från kojan! En kikare är en rolig inflyttningspresent. 

3. Använd fantasin och lägg till roliga funktioner som mathiss, klätterrep, gungor, utkikstorn, hängstolar, lianer…

4. Placera ut fågelholkar och matapparater för fåglar, fjärilar och ekorrar så kan barnen stifta bekantskap med de vilda djuren på nära håll. Ett år byggde ett blåmespar ett rede i vår koja och vi kunde följa fyra ungars första tid i boet. 

20 juli 2016 Isabelle Olander
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...