Foto: Getty Images

Bygg ett insektshotell – och gynna insektslivet i trädgården

Trädgård

Genom att skaffa ett insektshotell kan du hjälpa insekterna – och dekorera trädgården samtidigt. Det är väldigt lätt att bygga ett eget insektshotell – så här gör du! 

Insekterna glöms ofta bort i våra trädgårdar, trots att de gör ett så viktigt jobb med att pollinera våra blommor, fruktträd och bärbuskar. Samtidigt som insekterna också är naturlig mat för fåglar och igelkottar, och tillför mycket liv och härligt surr till trädgården.

Skyddad miljö

Annons

Snyggt städade trädgårdar saknar dock ofta utrymmen där insekter kan söka skydd, och här kan ett insektshotell vara ett utmärkt tillskott för att gynna insektslivet. 

Ett insektshotell är ett konstgjort hem för insekter, bin och fjärilar, som skyddar dem mot vinden och är en plats där de kan gömma sig, övervintra och lägga ägg. 

Insekter trivs bäst i ihåliga utrymmen i döda eller gamla träd i naturen, vilket har blivit allt svårare för dem att hitta, men med ett insektshotell kan man återskapa en miljö som liknar deras naturliga boplatser och göra en insats för att motverka minskningen av insekter. 

 

Bygg insektshotellet själv 

Du kan naturligtvis köpa ett färdigt insektshotell men att bygga ett själv är inte alls svårt! Allt du behöver för en enkel konstruktion är några grenar, trädstubbar eller gamla tegelstenar. Stor eller liten, hängande eller stående - du bestämmer själv hur insektshotellet ska se ut, och placerar du det på en solig plats i trädgården kan du få uppleva hur det besöks år efter år. Hotellet kan också användas som en smart rumsavdelare i trädgården. 

 

 

Ett litet insektshotell

Vill du göra ett väldigt enkelt insektshotell kan du binda ihop några torra ihåliga grenar eller kvistar med ett dekorativt jutesnöre och häng det i en gren eller mot husväggen.

En annan metod är att ta en trädstubbe och borra sex till tio centimeter långa hål i den. Placera sedan trädstubben mellan grenarna i ett träd – vips så har du ett insektshotell!

 

5-stjärnigt insektshotell

Du kan uppgradera hotellet genom att helt enkelt leka med material, hålstorlekar och lägga på lite lera till insekterna. Det finns många dekorativa och roliga sätt att bygga ett insektshotell på, så här är det bara att släppa fantasin. Genom att använda olika material och storlekar på hålen – hotellrummen – får du en större variation på insekterna som kommer, samtidigt som hotellet blir mer spännande att titta på.
Gör så här: 

 

  1. Borra sex till tio centimeter långa hål i trädstubbar eller ved, med olika storlek i diameter. Vi rekommenderar 4, 6 och 8 millimeters borrar.

  2. Placera ihåliga kvistar, halm eller kottar mellan stubbarna och tegelstenarna. Torra kvistar från till exempel kvanne, bambu och vass är utmärkt för projektet.

  3. Lägg lite lera på hotellet. Insekterna tar leran med sig och lägger runt eller vid ingången. På så sätt kan du se vilka "hotellrum" som används!

 

Glöm inte maten!

Det är också viktigt att det finns blommor nära insektshotellet, gärna från tidig vår till sen höst, så att det finns gott om nektar och pollen för insekterna att livnära sig på. Vilka växter du väljer kommer också att påverka vilka insektsarter som lockas till din trädgård.

07 september 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...