En pergola kan ge både vindskydd och skugga.
En pergola kan ge både vindskydd och skugga. Foto: Istockphoto

Bygg en pergola – här är våra bästa tips

Trädgård

Pergolan ger trädgården höjd och skön svalka under varma sommardagar. Här kommer våra bästa tips inför pergolabygget!

Av: Sandra Holmes , 08 januari 2020

Bygg en pergola

Pergola metall

Det finns många färdiga pergolor i metall att köpa för den som är sugen på böjda former och snirkliga mönster.

Pergolor har varit kända sedan antikens trädgårdar där man ofta svalkade sig under tak av vinrankor. De fungerar både till att ge skugga och skapa rumskänsla i trädgården. Pergolor kan se ut på många sätt; de kan byggas över trädgårdsgångar som långa tunnlar, vara portaler eller bilda tak över uteplatsen. Ofta pryds de av klätterväxter som vackert silar ned ljuset – men de behöver inte ha det.

Annons

Pergolans tak

Pergola tak

Pergolans tak kan bestå av reglar som täcks in av klätterväxter. Här kan man också gärna hänga upp ljusslingor och lyktor som skapar mysbelysning.

Pergolans tak kan exempelvis också vara klätt av segelduk, vassmattor, eller plast (som också ger regnskydd). Sätter man växtklädda spaljéer utmed sidorna får man också skydd från vinden.

 

Läs också: Snickar-Björns bästa tips för att bygga en pergola

 

Dags att bygga pergolan? Bygg stadigt!

Pergola trä

En portal i grå lasyr smälter in väl i växtligheten.

Det finns färdiga pergolor att köpa i både trä och metall, men det är inte svårt att bygga en själv som passar ihop med just ditt hus och trädgård. En pergola kan vara så enkelt konstruerad som att man spänner vajrar mellan två byggnader. En annan smart lösning är att förankra ena sidan av pergolan i huskroppen och låta ett luftigt tak täcka altanen. Eller så bygger man en helt fristående pergola, men oavsett vilket är det viktigt att den är stabil, särskilt om den ska kunna bära klätterväxter som kan bli ganska tunga. Stolparna, som bör vara minst 10 centimeter breda, förankras ordentligt i marken med plintar med stolpskor i eller genom att man gjuter med betong direkt i marken (och sätter i stolpskor innan det härdat klart).

Pergola tak

Pergolan behöver stå stadigt eftersom klätterväxter, som klätterhortensia till exempel, kan väga en hel del.

När man bestämmer höjden på pergolan bör man tänka på att växterna hänger ner en del, så runt 2,30 meter ger tillräckligt med utrymme för att gå under nedhängande klasar.

 

Läs också: Här är bästa växterna till pergolan

 

Material till din pergola

Pergola bänk

En pergola kan utgöra en skyddad plats för endast en bänk.

Tryckimpregnerat trä är ett populärt material för pergolabyggen eftersom det är svårt att underhållsbehandla virke som är invirat i klätterväxter. För att få pergolan att smälta in bra med växtligheten kan man gärna måla den i grå lasyrfärg.

Armeringsnät är också ett smidigt material att använda sig av för att bilda subtila spaljéer över pergolans tak och sidor. Vill man istället förstärka rumskänslan ännu mer kan det vara fint att hänga upp gardiner utmed sidorna, varför inte till att skapa en mysig, ombonad plats för ett utespa eller en dagbädd.

Pergola

En pergola över en trädgårdsgång ska leda fram till något, som en staty till exempel som väcker ens nyfikenhet.

Om pergolan ska täcka en gång bör den leda fram till någonting, en annan byggnad eller ett blickfång som en staty eller bänk – inte rakt ut mot gräsmattan då det kan se lite lustigt ut.

 

Läs också: 8 saker som gör din trädgård helt magisk!

 

Satsa på vackra klätterväxter till pergolan

Vit pergola

En pergola med sittplatser på sidorna.

Det finns många klätterväxter att välja mellan till pergolan och man kan självklart kombinera flera olika. Klättervildvin ger exempelvis härliga höstfärger, rosor och kaprifol ljuvlig doft, och gullregn och blåregn vackert hängande klasar. Vill du ha en vinklädd pergola som de gamla grekerna är de baltiska staketdruvorna ett bra alternativ eftersom de tål hårda svenska vintrar.

Pergola soffa

En pergola kan bli som ett eget rum i trädgården. Här med rullgardiner och sköna utemöbler. 

08 januari 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...