Så bygger du en trädgårdsdamm
Carina byggde damm inspirerad av Monets trädgård i Frankrike.

Bygg en damm – steg för steg

Trädgård

Carina drömde om en stor, spegelblank damm med näckrosor och stenar. Så här gick hon tillväga för att bygga sin trädgårdsdamm, steg för steg.

Av: Carina Sehlin och Åsa Brolin, 23 juni 2015

Min drömdamm var inspirerad av Monets trädgård i Frankrike. Jag ville ha flytande, färgglada öar av näckrosor. En stor vattenyta som skulle spegla himlen på dagen och reflektera månens ljus på natten. En rad med trampstenar så att man kunde gå torrskodd från den ena sida av dammen till den andra. När vi flyttade till en större trädgård blev dammbygget äntligen verklighet.

Dammens läge var givet, den skulle ligga framför huset så att vi kunde se den inifrån. Den skulle vara så stor att fyra olika sorters näckrosor fick plats (näckrosor täcker minst en kvadratmeter när de har växt till sig). Dessutom skulle det finnas plats för en del andra spännande vattenväxter.

Vis av erfarenhet från min förra damm, visste jag att många dammväxter breder ut sig snabbt – men om dammen ska fungera som vattenspegel måste stora ytor vara fria från växtlighet. Så antingen får man hålla efter växterna, eller göra en stor damm. Det fick bli en stor damm.

Genom att lägga ut en trädgårdsslang på marken och experimentera med olika former kom vi fram till hur dammen skulle se ut. Vi hyrde in en liten minigrävskopa för att gräva ut formen. Vi gjorde dammens sidor mjukt sluttande, mest för att små djur ska ha tillgång till vatten, men också för att is lätt ska kunna expandera under kalla vintrar. De fyra djuphålorna där näckrosorna skulle stå grävde vi för hand.

Annons

Sedan var det dags att gjuta betongen och botten på dammen. När den hade bränt färdigt efter några dagar fyllde vi på med vatten. Ny betong fäller ut ämnen som påverkar pH-värdet, och därför måste man tömma dammen på vatten några gånger med ett par veckors mellanrum.

Den sista gången vattnet pumpades ut såg jag till min stora glädje en groda och en liten vattensalamander i bottenslammet. Det betydde att vattnet var okej för levande
varelser!

För att få riktigt klart och fint vatten i dammen satte vi dit ett kombifilter med UV-lampa (ultraviolett ljus). Vi fick hjälp i butiken att räkna ut vilken storlek som behövdes. Det stora filtret grävde vi till större delen ner. Det doldes bakom ett buskage och pumpen placerades i vattnet.

För att få en damms vatten i balans behövs växter. Undervattensväxter som vattenpest och hornsärv lever under ytan och tar upp näring via bladen. De är bra på att hålla en låg näringsnivå i vattnet. Näckrosornas stora blad och flytande växter motverkar algbildning i dammen genom att skugga vattnet.

Carina Sehlin byggde en trädgårdsdamm.

 

Så byggde Carina sin damm – steg för steg

Pinnar för dammens kanter och trälådor för näckrosorna

Pinnar slogs ner en bit utanför den tänkta dammkanten. En bräda sattes mellan pinnarna och med hjälp av laser kollades nivån och hur mycket som skulle grävas ut. Vatten ligger alltid plant men det är sällan marken gör det! Fyra djuphålor för näckrosor grävdes, 60 cm djupa och 50 x 50 cm breda. Ett lager av sten jämnade ut botten av dammen, gjutformar till djuphålorna snickrades till. Plaströren som sticker ut på sidan leder till två vattenhål, ett med pumpen i och ett med en flottör som ser till att vattennivån inte sjunker för mycket, då fylls vatten automatiskt på.

 

Gjut i betong

Nu var det äntligen dags för betong! En vattentät specialblandning med små bitar av stålfiber i beställdes hem. Med den nya betongen slipper man jobbet med att böja till armeringsnät, vilket annars är nödvändigt när man gjuter större dammar. Betongbilen kom med en lång grov slang som räckte över hela trädgården. Det tog bara några timmar för gjutningen att komma på plats.

 

Fördela betongen

Gjutningen pumpas ut från bilen och det gäller att vara några stycken och jobba snabbt för att fördela ut betongen innan den börjar stelna. När halva dammen var färdig kom en ny bil med mer gjutning och fyllde på i betongbilen med den långa slangen.

 

Låt betongen torka innan vattnet fylls på

På eftermiddagen ligger dammens botten färdig. Framåt kvällen när gjutningen stelnat men ändå är fuktig målas botten med en blandning av ett oxidsvart pigment, cement och vatten. Det är ett knep för att få dammen att verka djupare. Som avslutning på dagen täcks dammen med en stor presenning. Nu ska betongen bränna i några dagar innan vattnet fylls på.

 

Kostnaden för att bygga dammen

Den 70 kvadratmeter stora dammen rymmer drygt 25 000 liter vatten och eftersom Carina och familjen gjorde allt arbete själva var det enbart betongen som blev en kostnad på cirka 30 000 kr.

 

5 smarta tips när du ska bygga damm

 1. Undvik löv. Placera inte dammen under stora träd som fäller sina löv i vattnet.
 2. Skapa balans. Försök att få dammen i biologisk balans. Om du har fiskar ska de matas sparsamt, ge dem aldrig mer mat än de äter upp.
 3. Kolla värdena. Kolla pH-värdet, ammonium och nitrit regelbundet. Det kan du göra med en enkel provningssats som finns att köpa där du köper dammutrustning.
 4. Fixa avloppet. Vart ska vattnet ta vägen om det regnar i sommar? Det är bra att ha ett bräddavlopp. Tänk på det redan vid planeringen.
 5. Bygg säkert. Om barn brukar vistas i din trädgård måste du förstås tänka på säkerheten.

 

Växttips till din damm:

 • Det är växterna som ger dammen dess karaktär.
 • Plantera dem i speciella korgar så går de lättare att flytta.
 • Speciellt substrat finns att köpa där du köper dina dammväxter.
 • Använd näringskulor för att gödsla dina dammväxter, lägg in dem i korgarna vid planteringen.
 • Plantera näckrosorna i lera (speciell näckroslera finns i plantskolor).
 • Ju mindre organiskt material – jord, näring och löv – som kommer ner i dammen, desto bättre.

 

Fiskar i trädgårdsdammen vintertid

Att ha fiskar i dammen ger ytterligare en dimension, men planera i god tid för den kalla årstiden. Övervintring ute är ofta det enda alternativet, om du inte är beredd avsätta rejält med yta inomhus.

De flesta fiskar klarar kylan utmärkt.

– I en damm med god syreväxling blir isen sällan tjockare än 25 cm, och för fisken blir vintern en viloperiod som gör den starkare inför nästa säsong, säger Pär Schyllander på dammleverantören Pondteam AB.

Men är det inte risk att dammen bottenfryser om det blir riktigt kallt?

– Det är en större påfrestning längre norrut, där dammen behöver vara 80 cm djup för guldfisk och en meter för koi. I södra Sverige räcker det med 50 cm respektive 70 cm. Om du har en luftpump som cirkulerar vattnet bottenfryser det inte så lätt.

Ska man knacka hål på isen?

– Nej. Isen isolerar väldigt bra, och det kommer värme underifrån. 

 

Pär Schyllanders bästa råd fiskarna i dammen

 • Ta bort löv och slam från botten för att undvika syrebrist.
 • Om några av fiskarna är sjuka eller ser slöa ut måste de avlägsnas före vintervilan, annars finns det risk att de dör, börjar ruttna och förgiftar vattnet.
 • Om du har tillsatt salt måste du göra ett större vattenbyte inför vintern för att sänka salthalten. 
 • När det börjar bli kallt stänger du av vattenpumpar, filter och UV-C-enheter. Stäng även av vattenfall.
 • Luftpumpen ska stå på hela vintern.
 • Om det snöar ovanpå isen, låt snön ligga kvar – den fungerar som isolering. Men var noga med att regelbundet kontrollera luftpumpen så att den fungerar.
23 juni 2015 Carina Sehlin och Åsa Brolin
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...