Vintermörkret ger inte tillräckligt ljus för många av våra krukväxter, vilket gör att de blir rangliga och tappar bladen. Det kan du undvika genom att skaffa en växtlampa.
Vintermörkret ger inte tillräckligt ljus för många av våra krukväxter, vilket gör att de blir rangliga och tappar bladen. Det kan du undvika genom att skaffa en växtlampa. Foto: Sandra Holmes

Skaffa en växtlampa – och håll växterna fina under vintern

Odla och plantera

Watt, lumen, LED och ljus i olika färger. Växtbelysning kan kännas som en riktig djungel och vara svårt att förstå sig på. Vi reder ut vad som behövs för att hålla växterna fräscha över vintern.

Av: Sandra Holmes, 23 november 2020

Även för en inbiten växtnörd kan växtbelysning kännas krångligt. Som att man måste lära sig massor om teknik för att klura ut vad som krävs. Och dyrt verkar det också! De flesta söker nog bara efter en lampa för husbehov som gör att krukväxterna inte ska tappa bladen, utan att för den sakens skull bli helt bländad av ett starkt ljussken i vardagsrummet. Hur ska man tänka då? 

Lumen spelar roll

Annons

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne, som driver Slottsträdgården Ulriksdal, beskriver det på ett bra sätt i det här klippet. Det man ska titta efter är lumentalet på lamporna, menar han. Enkelt förklarat kan man säga att lumen berättar hur mycket lampan lyser, medan watt står för hur mycket energi lampan förbrukar. 

Ljuskällan behöver ha allra minst 1000 lumen (och gärna mer) för att kunna motsvara dagsljuset som krukväxterna behöver över vintern. Men ljuskällans avstånd till växterna spelar också roll. Ju längre bort du placerar ljuskällan desto svagare blir ljuset, så satsa på ett högre lumental om du vill kunna hänga lampan en bit ifrån växterna. 


Bild: Istockphoto

 

Behöver inte heta ”växtlampa” 

En växtlampa behöver inte nödvändigtvis kallas för växtlampa. Bygglampor och våtrumslampor till exempel, fungerar också bra som växtbelysning enligt Bosse Rappne, så länge de har tillräckligt höga lumental. Och det finns både lysrör och många LED-lampor att välja mellan. LED-lampor ger särskilt bra växtbelysning eftersom de kan ge starkt ljus utan att alstra mycket värme vilket driver på växterna. 

Tänk bara på att armaturen du använder behöver vara anpassad för LED-lampans wattal om du köper den separat, så den inte överhettas. 

Antal ljustimmar

Under mörkaste vintern är en belysningstid på mellan 12–16 timmar lagom. För även om vi har ett visst naturligt dagsljus mitt på dagen, är det ofta ganska mulet vilket gör att ljuset inte är helt fullgott ens då. En timer gör det enkelt att hålla koll på antalet ljustimmar. Sedan kan man ju stänga av belysningen när man vill sitta och mysa vid tv:n till exempel, och rikta den så den inte bländar mer än nödvändigt. 

Växtlampa på enkelt sätt

För undertecknad föll valet på en billig våtrumslampa med 5000 lumen från byggvaruhuset, ihopkopplad med ett sladdställ (sladd med stickkontakt), och en timer av enklaste modell.
När lampan kom upp över fönsterbrädan såg mina ljusälskande palettblad snabbt gladare ut, och även jag själv kände mig faktiskt piggare av att få lite dagsljusterapi mitt i vintermörkret.

 

Växtbelysning kan se ut på många olika vis.
Foto: Wexthuset

Medelhavsväxter

De flesta av våra krukväxter kommer från tropikerna och vill ha det varmt och ljust året om. De trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur med växtbelysning, och gärna fönsterplacering, om vintern. Medelhavsväxter som citrus- och olivträd däremot, vill ha det svalt (ca 5 plusgrader), men ljust om vintern. De kan till exempel stå i ett frostfritt uterum, garage eller källare med en växtlampa med högt lumenvärde, och behöver alltså inte stå vid ett fönster. 

Växtbelysning är ett stort ämne och det finns en uppsjö av specialiserade växtlampor med optimal ljusriktning och olika färgtemperaturer, men det handlar också om vilka behov man har och vad man vill få ut av sina lampor. Vill du veta mer om växtbelysning rekommenderar jag vidare läsning här och här.

 

23 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.