Skaffa en växtlampa – och håll växterna fina under vintern

Watt, lumen, LED och ljus i olika färger. Växtbelysning kan kännas som en riktig djungel och vara svårt att förstå sig på. Vi reder ut vad som behövs för att hålla växterna fräscha över vintern.

växtlampa

Även för en inbiten växtnörd kan växtbelysning kännas krångligt. Som att man måste lära sig massor om teknik för att klura ut vad som krävs för en växtlampa. Och dyrt verkar det också! De flesta söker nog bara efter en lampa för husbehov som gör att krukväxterna inte ska tappa bladen, utan att för den sakens skull bli helt bländad av ett starkt ljussken i vardagsrummet. Hur ska man tänka då? 

Lumen spelar roll

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne, som driver Slottsträdgården Ulriksdal, beskriver det på ett bra sätt i det här klippet. Det man ska titta efter är lumentalet på lamporna, menar han. Enkelt förklarat kan man säga att lumen berättar hur mycket lampan lyser, medan watt står för hur mycket energi lampan förbrukar. 

Ljuskällan behöver ha allra minst 1000 lumen (och gärna mer) för att kunna motsvara dagsljuset som krukväxterna behöver över vintern. Men ljuskällans avstånd till växterna spelar också roll. Ju längre bort du placerar ljuskällan desto svagare blir ljuset, så satsa på ett högre lumental om du vill kunna hänga lampan en bit ifrån växterna. 


Bild: Istockphoto

Behöver inte heta ”växtlampa” 

En växtlampa behöver inte nödvändigtvis kallas för växtlampa. Bygglampor och våtrumslampor till exempel, fungerar också bra som växtbelysning enligt Bosse Rappne, så länge de har tillräckligt höga lumental. Och det finns både lysrör och många LED-lampor att välja mellan. LED-lampor ger särskilt bra växtbelysning eftersom de kan ge starkt ljus utan att alstra mycket värme vilket driver på växterna. 

Tänk bara på att armaturen du använder behöver vara anpassad för LED-lampans wattal om du köper den separat, så den inte överhettas. 

Antal ljustimmar

Under mörkaste vintern är en belysningstid på mellan 12–16 timmar lagom. För även om vi har ett visst naturligt dagsljus mitt på dagen, är det ofta ganska mulet vilket gör att ljuset inte är helt fullgott ens då. En timer gör det enkelt att hålla koll på antalet ljustimmar. Sedan kan man ju stänga av belysningen när man vill sitta och mysa vid tv:n till exempel, och rikta den så den inte bländar mer än nödvändigt. 

Växtlampa på enkelt sätt

För undertecknad föll valet på en billig våtrumslampa med 5000 lumen från byggvaruhuset, ihopkopplad med ett sladdställ (sladd med stickkontakt), och en timer av enklaste modell.
När lampan kom upp över fönsterbrädan såg mina ljusälskande palettblad snabbt gladare ut, och även jag själv kände mig faktiskt piggare av att få lite dagsljusterapi mitt i vintermörkret.

växtlampa

Växtbelysning kan se ut på många olika vis.
Foto: Wexthuset

Medelhavsväxter

De flesta av våra krukväxter kommer från tropikerna och vill ha det varmt och ljust året om. De trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur med växtbelysning, och gärna fönsterplacering, om vintern. Medelhavsväxter som citrus- och olivträd däremot, vill ha det svalt (ca 5 plusgrader), men ljust om vintern. De kan till exempel stå i ett frostfritt uterum, garage eller källare med en växtlampa med högt lumenvärde, och behöver alltså inte stå vid ett fönster. 

Växtbelysning är ett stort ämne och det finns en uppsjö av specialiserade växtlampor med optimal ljusriktning och olika färgtemperaturer, men det handlar också om vilka behov man har och vad man vill få ut av sina lampor. Vill du veta mer om växtbelysning rekommenderar jag vidare läsning här och här.

Läs också: Så förodlar du hemma


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar