Vänner och ovänner i trädgården

I trädgården finns både vänner och ovänner. Därför är det inte det bästa alternativet att bespruta i trädgården då risken är att du blir av med nyttodjuren samtidigt som skadeinsekterna. Men du kan jobba på att hålla skadedjuren borta och välkomna välgörarna. Att bli av med skadedjuren helt är inte lätt, men det finns knep för att minimera riskerna att bli drabbad av angriparna.


Mördarsnigeln


En av de värsta angriparna i trädgården är mördarsnigeln
med sin glupska aptit.

Snigeln är ett exempel på skadedjur som gärna söker sig till trädgården. Eftersom den är växtätare trivs den särskilt bra i grönsaksland med sallad och annat grönt. Mördarsnigeln är kanske en av den värsta av den här sorten. Den gillar växter med stark doft och har fått sitt namn på grund av sin glupskhet.

För att undvika att sniglarna kommer in i trädgården ska du försöka hålla efter i städning runtomkring trädgårdslandet, så att sniglarna inte hittar några gömställen. Bästa sättet att få odla dina grönsaker i fred är att börja decimera sniglarna redan i maj. Du ska plocka dem för hand sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Börjar du inte då, är risken att de finns kvar över sommaren. De lägger sina ägg i juli och de nya sniglarna övervintrar i trädgården till nästa sommar. Att plantera en växt som avskräcker skadeinsekterna kan också fungera bra, tex kan du sätta basilika bland dina tomatplantorna.

Förökar sig snabbt


Där bladlössen varit framme
på träd och buskar blir bladen ojämna, rullas ihop och kan ändra färg.

En annan insekt som gärna kalasar på trädgårdens växter är bladlusen. Några exempel på växter och träd som den gillar extra mycket är plommon, äpple och krasse.

Bladlöss kan orsaka stora skador på växterna, bland annat sugskador som kan resultera i att unga växter slutar att växa. Där bladlusen varit framme rullas bladen ihop, blir ojämna och kan ibland ändra färg.

Bladlössen kan vara besvärliga att bli av med och förökar sig dessutom snabbt, då de kan föda upp till tio ungar om dagen.

Bästa sättet att bli av med bladlössen är att klämma ihjäl dem eller spruta växterna med en hård vattenstråle. Du måste upprepa detta med jämna mellanrum eftersom det hela tiden kommer nya.

Sorkjägare
Ser du hål eller gångar i trädgården kan du vara säker på att sorken varit framme. Sorken äter gärna av trädgårdens växter och buskar.

Det enklaste och kanske bästa sättet att bli av med sorkarna är att använda sig av en riktig sorkjägare, nämligen huskatten. Du kan givetvis även sätta ut fällor med ett bete som den gillar. Vill du inte döda sorkarna kan du välja fällor i plast, där sorken bara stängs in, så kan du senare släppa ut dem långt bort från trädgården.

Fåglar i trädgården


Fåglarna
äter många av trädgårdens skadedjur men kan även ställa till problem då en del de gillar bär och frukt.

Bland välgörarna i trädgården hittar du fåglarna. Fåglar äter de flesta insekter men allra helst flugor, maskar och larver.

Ska du få fåglarna att stanna ska du se till att de har mat året om, så att de inte behöver ge sig av någon annanstans för att hitta föda. Du ska alltså alltid mata dem under vintern, då det kan vara svårt för fåglarna att hitta mat om det är en lång och kall vintern.

Trots att fåglarna är välgörare så kan de även ställa till problem, då de gärna äter av trädgårdens frukter, grönsaker och bär. Därför kan det vara idé att täcka över trädgårdsland, träd och buskar med nät.

Igelkotten


Igelkotten
äter många av trädgårdens skadeinsekter och skadedjur, som sniglar, sorkar och larver.

En annan vän och ett välkommet inslag i trädgården är igelkotten. Igelkotten livnär sig bland annat på många av de insekter och djur som gör skada i trädgården, som larver, sniglar och sorkar. Igelkotten är idag fridlyst i Sverige, så lyckas du få en igelkott på besök i trädgården så ska du försöka få den att trivas och stanna kvar. Detta nattaktiva däggdjur gillar gångar och buskage men även komposter och lövhögar.

Vattenlevande djur


Paddan
äter både land – och vattenlevande insekter och trivs i dammar med mycket växtlighet.

Många vattenlevande djur som grodor och paddor äter skadeinsekter. Det bästa sättet att få sådana djur i trädgården att helt enkelt att göra en damm med mycket växtlighet i. Förutom grodor och paddor så lever även salamandern vid dammen och den äter både land- och vattenlevande insekter.

Fakta

  • Det finns ca 25 000 olika insektsarter i Sverige och bland dem finns många skadeinsekter, men givetvis också nyttiga insekter.
  • Ser du att du fått besök av skadedjur eller skadeinsekter i trädgården, ska du så snabbt som möjligt försöka få bukt med dem innan de hinner lägga ägg och föröka sig.
  • Var noga med att täcka över träd, buskar och trädgårdsland så att inte fåglarna äter upp trädgårdens grödor.
  • Se till att alltid ha ”snyggt och städat” i trädgården, så att inte sniglar och andra skadeinsekter kan gömma sig under ris och komposthögar. Däremot kan du välja ut en plats en bit ifrån trädgården och göra en kompost, eftersom igelkotten trivs bra där.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar