Välj rätt äppelsort!

Om du redan har ett äppelträd kan du få fler äpplen om du kompletterar med en ny sort, som kan pollinera ditt gamla äppelträd.


Nästan alla har ett favoritäpple, och det är ofta smaken av detta som påverkar val av äppelträd till tomten.  Men just när det gäller äppelträd behöver man inte vara ”trogen”. Tvärtom. Om du planterar flera olika sorter kan skördesäsongen förlängas. Dessutom är förutsättningen för att det över huvud taget ska komma äpplen, att du har planterat flera olika sorter i närheten av varandra och att du har sorter som pollinerar varandra.

Välj en härdig och frisk sort

Välj en certifierad planta, så kallad E-planta. Det är en kvalitetsmärkning som anger att träden har odlats under särskild kontroll beträffande växtsjukdomar, sortäkthet och lämplighet att odlas i Sverige. Se även eplanta.se – där finns alla föreslagna sorter utom Rubinola som E-planta.

Vinterhärdighet anges i växtzoner: 

Bor du i ett område med hög luftfuktighet eller mycket regniga somrar bör du välja sorter som är motståndskraftiga mot skorv, som Aroma, Discovery, Filippa, Katja och Rubinola.
Aroma drabbas dock lätt av fruktmögel. Det händer att Aroma och Åkerö får skorv på bladen. Vissa äppelsorter är skorvkänsliga, bland annat sorten Alice.

Välj sorter som pollinerar varandra

Familjeträd är en ytsmart lösning. Det är ett träd där tre-fyra olika sorter är inympade.
Sorterna är valda för att de pollinerar varandra, och vanligen består trädet av tidiga, medel och sena sorter. Det i sin tur gör att trädets delar växer lite i otakt. Man måste då ha koll på vilken del som är vilken sort när man utför beskärning av trädet.

Vanliga äppelkombinationer:

Discovery- James Grieve-Ingrid Marie-Aroma eller Discovery-James Grieve-Aroma.Ett familjeträd kostar som 2,5 vanliga fruktträd men man vinner yta. Familjeträd med sin långa skördesäsong är också bra om man inte har lagringsmöjligheter.
Annars får du se till att plantera två sorter som kan pollinera varandra. De flesta äppelträd fungerar fint när det gäller pollinering, men det finns en del undantag.

Sorter som kan användas till pollinering, som hjälper dig att få fler äpplen på ditt gamla träd. Dessa sorter är tåliga och dessutom lätta och pålitliga att odla i svenska trädgårdar.

10 bra sorter till en lång säsong

Sommaräpplen, (mognar aug-sept)
Alice: medelstort, saftigt, lysande rött äpple med frisk arom.
Härdigt upp till zon 4.
Discovery: mellanstort lysande rött äpple med god smak. Härdigt upp till zon 2-3.
Katja: medelstort, rött äpple med gul bottenfärg, mera sött än syrligt.
Bär frukt redan som ungt träd. Klarar lagring bra.
Härdigt upp till zon 3.

Höstäpplen, (mognar sept-okt)
Aroma och Amorosa:
Aroma är ett stort gulgrönt och rött äpple. Söt, mild smak.  Amorosa är rödare än Aroma. Zon  3-4.
Filippa: Gröngult eller gulvitt med saftig syrlig smak. Skördas i slutet av september när skalet gått över till gröngult. Ätes i oktober och framåt.  Zon 3.
James Grieve: mellanstort gulgrönt äpple med röd solsida och saftig sötsur smak. Zon  3.

Vinteräpplen, (mognar i okt–nov, eller eftermognar i svalt utrymme)
Belle de Boskoop: stort grovt gulgrönt äpple med hårt kött och stark smak. Zon 1-2
Ingrid Marie: Litet, vinrött äpple med mört fruktkött med synnerligen god arom. Zon 3.
Rubinola: ny sort, mycket vacker, medelstora äpplen med vacker gyllenröd färg. Syrlig smak och krispigt fruktkött. Mognar i oktober och klarar lång lagring. Mycket rik på C-vitamin.
Härdigt upp till zon 3-4.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar