Våga odla egen sparris

Riktigt färsk nyskördad sparris är en läckerhet som är svår att få tag på men som är lätt att odla själv. Om du börjar med bra plantor kan du skörda de första egna sparrisstänglarna redan efter ett år. Dessutom är det en mycket dekorativ växt, på hösten bildar de höga plymerna en tät häck.

odla sparris


Nyskördad grön sparris är en verklig delikatess och väldigt nyttig. Ät den lätt kokt (tre till fem minuter) med smält smör, hollandaise eller annan god sås. Eller grilla och smält över parmesanost. Det finns många sätt att variera tillagningen. Foto Peter Carlsson.

 Sparris hör till de där lite mytomspunna växterna från förr. Farfar eller mormor hade kanske en sparrissäng i täppan och den vårdades som en klenod. Under sex till sju veckor i maj och juni steg man upp i gryningen för att skörda de läckra stänglarna. Då växte de upp blekta under uppkupad jord. De ansågs förlora i kvalitet om solljuset tilläts missfärga topparna när de sköt upp. Därför den tidiga morgonskörden.
På Österlen i Skåne fanns kommersiella odlingar av vit sparris. Men man kunde inte distribuera färsk sparris särskilt långt, så man konserverade den hos legendariska Bongs fabriker i Ystad. Och kvaliteten var så hög att man kunde exportera sina burkar ända till Frankrike, med fransk text på etiketterna.

Men så kom billigare sparris från andra länder, vem minns inte Gröna Jätten från USA? Den svenska sparrisodlingen slogs ut och den svenska sparrissmaken övergick till grön, som i större delen av övriga världen. Det är främst i Tyskland och Holland som man fortfarande hyllar sin vita sparris, som vitt guld.

Nystart på Österlen

För snart tio år sedan tyckte paret Karin von Schenck och Robert Nilsson att det var dags att ta upp den österlenska sparrisodlingen igen. Karin har ett förflutet som trädgårdsjournalist och Robert har jordbrukarbakgrund och har bland annat varit chef för ett stort fröföretag. Kombinationen blev framgångsrik.

I dag är Österlen Sparris Sveriges främsta sparrisföretag med odlingar på cirka sju hektar. Skörden beräknas till cirka 15 ton om året och om man tänker på att en färsk sparris väger mellan 15 och 40 gram (det finns dock större!) så inser man att det är väldigt många sparrisar det handlar om.
De flesta säljs på gårdsbutiken hemma i Skillinge, i Skånes allra sydöstligaste hörn, eller serveras på krogarna runt omkring. Men en del går till storstädernas främsta grönsaksbutiker. Det gäller att hålla utkik i maj till juni, för säsongen för färsk svensk sparris är kort. Man kan ju också ge sig på att odla egen sparris. Österlen Sparris säljer också plantor till den som vill prova.

Så odlar man sparris

Den sparris vi äter, Asapargus officinalis, är en perenn växt. Vit och grön sparris kommer från samma planta. För att få sparrisen vit kupar man upp jord, så bleks stänglarna när de växer upp i mörker. Utan kupning blir stänglarna gröna eftersom de utvecklar klorofyll samt tar upp mer vitaminer. Vilket man föredrar är en smaksak.

Sparris är en mycket tålig växt. Den tycker om sol och värme, men kan övervintra långt upp i landet. Hur långt upp finns inga säkra uppgifter om. Men längst kusten upp mot Umeå, Skellefteå kan man lyckas med husbehovsodling, liksom i Dalarna.

• Enklast är att börja med kraftiga plantor. Man kan ha enbart en sparrisplanta i trädgården, men för att få sparris till hela familjen bör man ha minst fem plantor, helst tio. Man sätter tre till fyra plantor per löpmeter och behöver minst 60 centimeter på varje sida (1,2 till 1,5 meter mellan raderna om man har flera).

• Sparris måste ha ett öppet, soligt läge. Jorden bör vara sandhaltig och mullrik, blanda gärna in kogödsel eller kompostjord, och ha ett djup på minst 30, helst 50 centimeter.

• Bästa planteringstid är på våren, ungefär samtidigt som det är dags att sätta potatis. Inkrukade plantor kan man sätta hela säsongen. Gör en grop eller fåra, 16 till 18 centimeter djup och så bred att rötterna kan sträckas ut. Lägg ned plantan och täck med sex till åtta centimeter jord. Vattna om det är torrt. Efterhand som de tunna skotten skjuter upp fyller man på mera jord i fåran. Framåt hösten är man jäms med marken.

• Gödsla med cirka 0,5 kg fullgödselmedel (NPK) per 10 kvadratmeter, när första skotten bildat 30 till 40 centimeter höga plymer och lika mycket senast i början av augusti (beroende på när du planterat).

• Sent på hösten, när all blast vissnat ned totalt, skär man av den vid marken och lägger den på komposten. Nästa vår, när det blir varmt i marken, skjuter nya stänglar upp. Med bra plantor, tidig plantering och hyfsat sommarväder bör du kunna skörda några skott från varje planta. Men sedan får du lugna dig ett år till.

• Rätt skötta (och med lämpliga förhållanden) ger plantorna större och större skörd de första åren. Sedan samma skörd under ett antal år. Hur länge kan ingen förutspå. Det finns de som haft samma plantor i 20-30 år och längre. I en villaträdgård är nog 10-15 år mer realistiskt.

Odlingsråd: Karin von Schenck

Utgå från en rejäl sparrisplanta. Den består egentligen bara av en rot med tillväxtknoppar. Lägg plantan horisontellt i fåran, med knopparna uppåt.

Fyll fåran till hälften med jord. Vänta med resten tills de tunna skotten börjat skjuta upp. Om du sätter en planta som redan börjat skjuta skott, ska tillväxtpunkten ändå ligga på fårans botten.


Så här växer sparrisen upp ur jorden. När stänglarna är cirka 22 cm skärs de av för hand vid markytan, eller bryts av. Bäst är att skörda varje dag. Är det riktigt varmt kan man behöva skörda både morgon och kväll, så fort växer de då.

Efterhand växer det upp tunna sparrisstänglar, som snart slår ut i sirliga plymer. Redan första året kan de bli 60-70 cm eller högre. Ju kraftigare och friskare plymer, desto större chans till god skörd nästa år. Ta inte bort riset förrän det har vissnat ned helt, ofta först i oktober-november.

Karin von Schenck hade arbetat som journalist sedan tonåren, när hon en dag beslöt sig för att göra någonting helt annat. Det blev sparrisodling på Österlen och med sambo Robert Nilsson driver hon nu Sveriges främsta sparrisodling.
Österlen Sparris har sin verksamhet på Sparrisgården i Skillinge, strax söder om Simrishamn. Säsongen är kort, cirka 5 maj till 20 juni. Det är vädret som styr. Då är gårdsbutiken öppen alla dagar klockan 10-18. Den lilla visningsträdgården är fri att besöka. Grupper tas emot för guidning efter anmälan och mot avgift.
Sparrisplantor säljs per postorder, 10 stycken kostar 330 kronor, 20 stycken 500 kronor inklusive frakt. Mer information finns på sparris.se och 0414-300 76.

Läs också: Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar