Trädgårdskalendern juli

Månadens ordspråk: Varenda måltid blir nu en fest. En nyskördad middag – nog smakar den bäst!


Södra Sverige

Juli är en härlig skördemånad – potatis, tidiga gurkor, lök – utbudet är stort och nu njuter vi av närodlade primörer.

Det är högsommar och fullt av blommor i våra trädgårdar. Flera sorter kan dock vara stressade av torka och blommar därför tidigare än normalt.

Var noga med ohyrebekämpning, det är ovanligt mycket löss och myror i år. Myror indikerar torr jord, vattna ordentligt så får du både växterna i bättre kondition och färre myror. Om du har ont om vatten – låt hellre gräsmattan vara utan.

Vänta med att gödsla gräsmattan och eventuell grässådd. Var även försiktig med för mycket kvävegödsel. Det kan annars driva på svampangrepp på till exempel riddarsporrar, phlox och rosor.

Mellansverige

Härligt krispiga morötter. Foto Weibulls.

Även här kan du skörda tidiga grönsaker. Håll noggrann koll på ohyra som kan skada unga fruktträd rejält.

Gallra bland grönsakerna och ta bort ogräs i raderna under tidiga morgnar eller solvarma dagar. I den heta solen får ogräset svårare att rota sig igen. Lägg gärna nässlor i blöt till näringsvattning.

Juli är semestertider, ge dina amplar långtidsverkande näring och be grannar om hjälp med jämn vattning. En snygg blommande entré är både välkomnande vid hemkomst och ger ett bebott intryck under sommaren.

Klipp gärna tillbaka vissa sommarblommor redan nu för mer återväxt, till exempel tidigblommande hängpetunior. Klipp även tillbaka löjtnantshjärta och plymspirea så kan du få ytterligare en blomning senare i sommar.

Norra Sverige

Här råder en växtkraft utan dess like så håll koll på att vissa blommor kan behöva bindas upp.

Du kan ännu dela och flytta runt perenner. Vattna rejält på nya växtplatser, och gallra små grönsaker. Se upp med för mycket fukt i växthuset, lufta gärna så inte svampsjukdomar utvecklas. Gödsla gräsmattorna.

Snart är det dags att kupa potatisen och skörda jordgubbar och andra tidigare bär och frukter. Passa på att frysa in rabarber till vinterpajer. Du kan även skörda och frysa in kryddor.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar