Annons

Trädgårdens trendiga trotjänare

Odla och plantera

Trött på ditt gamla förväxta barrväxtparti? Var inte det! Var glad för det istället — och "styla upp" det!

Av: Lisa Winnerlid, september -06, 12 september 2006

Barrväxterna är tillbaka i trädgårdsmodet, efter att ha levt ett liv i skymundan i många år. På 1970-talet anlades ofta barrväxtpartier vid nybyggda villors entréer. Ett virrvarr av olika granar, tallar, tujor och enar, som när de sedan växt upp gjorde ett dystert intryck som stred mot senare tiders trender med överdådigt prunkade trädgårdar.

Effektfull fond

Nu använder vi barrväxter på ett annat, betydligt mer spännande sätt. Låter dem bilda en effektfull fond mot blommande växter. Blandar och ger med lökväxter, perenner, liljor, rosor och buskar med vackra vårblommor och flammande höstfärger. Resultatet blir så nära som kan komma en drömträdgård, som är levande och tilltalande året om. Barrväxterna har ju en underbar förmåga att sprida stillsam skönhet och ombonad trevnad under den långa kalla årstiden, när snö och rimfrost smyckar dem och de förvandlas till förtrollande figurer. 


På försommaren lyser guldgranen upp hela trädgården med sina gula årsskott.

Annons

*
Stora röda hängande kottar
pryder kottegranen på försommaren.

Allt detta gör barrväxterna till något av trädgårdens omistliga trotjänare. Lycklig den som har ett typiskt barrväxtparti från 70-talet! Ett sådant är det roligt och tacksamt att leka med. Sätt igång och "styla" det! Ta bort den gamla risiga bergtallen för att ge plats för sköna blommor. Stamma upp den höga granen så att ljuset silar ned på marken under den. Där blir en idealisk plats för blå- och vitsippor, gullvivor och andra små vårjuveler. Låt en italiensk klematis (Clematic viticella) klänga i sockertoppsgranen som då blir en blommande sevärdhet under flera månader på sensommaren. Sätt in en buske med eldiga höstfärger bland blå barrväxter, och rensa bort mindre tilltalande grannar runt enen, som på så sätt får framträda med sin eleganta form. Ett lysande utropstecken i juletider då den pryds av glittrande ljusslingor.


Om man stammar upp en barrväxt kan den få ett nytt nästan exotiskt utseende. Här har en fågelbogran fått en "skönhetsbehandling".

Leta efter rariteter

Vare sig du förnyar ett gammalt barrväxtparti eller tänker satsa på nyplanteringar så har du ett roligt jobb framför dig. Det finns så många härliga arter och sorter att välja bland. Dvärgar och jättar, krypande och kompakta. Marktäckande, pelarformade och sådana med melankoliskt hängande grenar. Det finns sorter med barr i hela skalan grönt, men också i blå nyanser och guldiga och silvriga toner. Låt till exempel en gulbarrig pelaridegran vara stjärnan i en plantering vid ditt gula eller bruna hus. Sällskapsväxter som blommar under olika säsonger får sedan matcha den i färg. Satsa på ovanligare arter. Visst kan en blågran vara fin på rätt plats men det finns många andra och mer spännande alternativ. Ett sådant är en av mina ögonstenar bland större granar, den orientaliska guldgranen Picea orientalis 'Aurea', som har olika skönhetsperioder under året. På senvåren blommar den i smultronrött så att det ser ut som den har massor med smultron i grentopparna. De åtföljs av smäckra plommonlila kottar. Under lång tid på försommaren lyser de nya barrskotten som guld.


I maj-juni ser det ut att växa
smultron på guldgranen - den blommar så här vackert!

 Guldgranen, som kan bli 15 meter hög, växer långsamt och är därför idealisk för en villaträdgård. Den har ett tätt växtsätt som lockar många fåglar till sig. I min guldgran bor den lilla kungsfågeln, den mysiga ringduvan, och den plingande grönfinken. Barrväxter har den trevliga egenskapen att de gör trädgården fågelvänlig. På vintern skyddar de mot kyla och på våren och sommaren bjuder de på mat (kottefrön och insekter) och boplatser.

Barrväxter är lättodlade och lättskötta. De angrips sällan av allvarliga sjukdomar eller skadeinsekter. De flesta trivs i genomsläpplig, mullrik sandjord, men inte i tung lerjord. Den måste lättas upp. Det är viktigt att de arter man väljer är härdiga i den växtzon där man bor. Kolla det vid inköpet. Chansa inte!


Barrväxter lockar fåglar till trädgåden. Den här lilla björktrastungen har fötts i en blågran och är på väg ut i stora världen!

Satsa på kvalitet

När man väljer barrväxter ska man se på kvaliteten – inte på priset. Varning för barrväxter som reas sent på säsongen! Risken är stor att de inte klarar den analkande vintern. Barrväxter ska planteras under tidig höst så att de hinner etablera sig och lagra vatten innan kylan kommer på allvar. De är investeringsobjekt som ska pryda trädgården året runt i många år. Handla i välskötta plantaffärer. Barrväxter kan tyckas dyra. Men spelar några hundralappar mer egentligen någon roll när man tänker på deras livslängd och den glädje de skänker året runt. Man får lätt ett speciellt förhållande till barrväxter som man egenhändigt planterat och sett växa upp. De blir som gamla trogna vänner som alltid finns där. Och sådana är ju som bekant guld värda!


Det finns dvärgenar som bara blir halvmeterhöga! Ett gulligt utropstecken i stenpartiet.


Ett lärkträd i höstskrud.
Lärk är den enda barrväxt som fäller barren på hösten.

Värdefulla arter för privatträdgårdar:

Coloradogran, Abies concolor: gråblå och silvergrå barr. Zon 4-5.

Koreagran, Abies koreana: blålila kottar, finns med olikfärgade barr. Zon 4.

Kottegran, Picea abies 'Acrocona': lysande röda kottar, gula årsskott. Zon 6.

Fågelbogran, Picea abies 'Nidiformis': Vackert kompakt växtsätt.
Zon 7.

Slöjgran, Picea breweriana: fantastiska hängande grenar. Zon 3.

Guldgran, Picea orientalis 'Aurea': beskrivs i texten. Zon 4.

Blågran, Picea pungens: vackra gråblå barr. Finns i olika former och storlekar. Zon 5-6.  

Idegran, Taxus: flera utsökta sorter. Olika former och storlekar. Zon 3-5.

Cembratall, Pinus cembra: långa gråblå barr. Olika former och storlekar. Zon 5-7.

En, Juniperus: Många spännande arter och sorter i olika färger och former. Zon 1-5.

Japansk lärk, Larix kaempferi: mjuka barr som får halmgul höstfärg. Olika sorter. Zon 4-5.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 september 2006 Lisa Winnerlid, september -06
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]