Tokig i tomater

Ingenting smakar så mycket sommar och värmer ett odlarhjärta så gott som årets första, solvarma tomat.


Rosor älskar tomater. Tomater älskar i sin tur morötter, samt skyddar gärna sparrisen mot sparrisbaggen, som kan dyka upp, även om den inte är så vanlig i Sverige. Vitlök trivs också gott i sällskap med Lycopersicum esculentum, som tomaten heter på latin. Och ingen grönsak är väl så uppskattad hos fritidsodlare som den första mogna solvarma tomatfrukten.

Dekorativt på gården eller på en balkong är tomatodling i kruka. Här tillsammans med persilja, de anses främja varandras växtkraft.

Blandar sig gärna med rosor

Jag brukar plantera tomater mellan mina rosor eftersom de anses kunna skydda mot svartfläcksjuka. Till skillnad från de flesta andra grönsaker kan man odla tomater på samma plats i flera år, förutsatt att man byter jorden och gödslar ordenligt.

Om du inte tycker att tomater passar i rosenrabatten, men ändå vill dra nytta av dem, kan man göra en sprutvätska. Gör ett mos av tomatblad i en mixer, blanda med 1,5-2 liter vatten och 1 msk majsstärkelse. Sila och spruta rosorna. Bevara rester av vätskan i frysen. Enklare kan det inte bli.

Odla direkt i jordsäcken

En av tomatens fördelar är att du kan odla den på många olika sätt. Ett alternativ är att kruk- eller hinkodla. Det är mycket praktiskt, men glöm inte att det är viktigt med dräneringen, borra hål i hinkens botten. Tomater får heller inte torka ut, då kan den drabbas av vissnesjuka eller blomröta. Därför måste tomater i kruka passas extra noga eftersom jorden där torkar fortare.

En annan variant är att odla tomater direkt i jordsäcken, 2 plantor i en dränerad 50-literspåse är lagom. Näringen i säckens jord räcker inte hela växtperioden ut, glöm inte att ge tillskott. Tomater vill ha extra näring var de än står, i säck, på friland eller i växthus. Nässelvatten är utmärkt eller gräsklipp kring tomatfötterna, om man vill vara ekologisk. Vitlök mellan tomaterna kan skydda mot ”rött spinn”.

Så lyckas du med tomaterna

Om du väljer att dra upp plantan från frö måste du börja i tid. I år är det nog lite för sent att börja nu, det tar cirka 10 veckor. Du bör alltså börja i februari, och då krävs extra belysning , ca 12-14 timmar/dygn för att den lilla växande plantan skall bli kraftig och ge god skörd.

Plantera djupt

Enklast är naturligtvis att köpa färdiga plantor, men var noga med att inte sätta ut dem för tidigt. Jorden måste vara varm, antingen du väljer växthus eller friland. En bra regel är att det skall finnas åtminstone en klase tomatblommor synlig när du planterar. Sätt den djupt i marken, gärna mer än 10 cm. Då kan plantan utveckla nya rötter som tar upp rikligt med näring och vatten.

Behöver extra stöd

Efter några veckor är det dags att knipa bort de små ”tjyvarna” som växer ut i grenfästen som sidoskott. Är du rökare måste man noga tvätta fingrarna innan de små skotten tas bort – tomater avskyr cigarettlukt! Så småningom måste plantan bindas upp, såvida det inte är en busktomat.

Om de odlas i växthus, spänner man helt enkelt en grov tråd från sida till sida i taket. Tomaterna får ett extra stöd genom att snurra ett bastband eller annat snöre runt plantan som fästes i taklinan. På friland brukar jag använda grova bambukäppar som jag bankar ned i marken och sedan fäster på flera ställen på tomatplantans stam med bastband.

Mot slutet av säsongen kan man toppa plantan genom att skära med en ren kniv precis ovanför att blad. På så vis skyndar man på mognaden på de redan befintliga klasarna och slipper för många gröna tomater. Om inte alla frukter är röda när nattkylan börjar bli för påträngande, skär jag av kvistar och lägger i en solig fönsterkarm.
Ibland drar jag upp hela plantan, kastar roten på komposten och hänger allt upp och ned i källaren. Snart mognar tomaterna snällt, även om smaken bleknar en del.

Förvara inte i kylskåp

Vill det sig väl kan man skörda flera kilo tomater på höstkanten, allra godast är de mitt på dagen när solen värmt dem. Förvara aldrig tomater i kylskåp, då tappar de smaken. Tomater är relativt sett lättodlade och dessutom nyttigt, framför allt för män har jag läst i en medicinsk artikel. Skönt att det är något gott som är nyttigt?

Liten tomathistoria

Tomaten kom ursprungligen från Mexico och till vårt land först i början av 1900-talet. Ännu i mitten av förra seklet var tomaten en stor lyx. Jag glömmer aldrig när jag som barn åt middag hos mina föräldrars goda vänner, de hade hela tomater i salladen! Enormt imponerande på den lilla flickan som älskade de röda frukterna.

Snabbfakta för tomatsugna

Plantera plantan djupt så utveckar den bättre rotsystem.

Bind upp tomatplantan – den blir tung.

Plocka bort ”tjyvar”.

Skaka plantan för att hjälpa till med nödvändig pollinering.

Rök inte medan du jobbar med tomaterna, de gör dem mer mottagliga för virussjukdomar.

Plantera inte tomater intill potatis för att undvika potatisbladmögel.

Rosor älskar tomater, det gör även lök, persilja, gräslök, ringblommor, krasse samt morot.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar