Foto: Istockphoto

5 superknep! Så får du drömmigt goda jordgubbar

Odla och plantera

Röda och saftiga jordgubbar – här är fem enkla knep för dig som planterar egna gubbar i år. 

Av: Sara Åhlström/Sandra Holmes, 22 april 2020

1. Rensa bort allt ogräs! Jordgubbsplantorna växer inte lika bra om det finns ogräs runt omkring sig. Lägg gärna halm eller gräsklipp under plantorna, det håller bären rena från jordstänk och försvårar möjligheten för ogräset att växa upp igen.

Barn äter jordgubbe 

2. Jordgubbar älskar sol! Plantera jordgubbarna på en varm och solig plats och sätt dem inte för tätt, cirka 30 cm mellan plantorna är lagom.

 

3. Gödsla ordentligt med kogödsel vid planteringen, och gärna kompostjord om du har. Därefter är det bästa att gödsla efter skörden. Gödslar du på våren får du gröna och frodiga plantor men oftast små bär. 

 

4. Vattna, vattna, vattna! Jordgubbsplantor behöver mycket vatten i början. När de har etablerat sig kan du vattna mer sparsamt men se till att jorden alltid är lite fuktig. 

Vattna jordgubbar 

5. Jordgubbsplantor ger störst skörd under sitt andra och tredje år. Efter fyra till fem år är det bra att byta ut plantorna och även att byta växtplats. Du kan göra egna nya plantor på sommaren genom att använda några revplantor som du sätter i jord. Överflödiga revor tar du bort eftersom de stjäl energi från moderplantan.

 

Läs också: 7 oemotståndliga jordgubbsrecept! 

22 april 2020 Sara Åhlström/Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.