Ställ krav på din häck!

Sätt planerna i verket redan nu och planera för en häck. Men vilken sort ska man välja? Var kräsen! Häcken är en investering och ska hålla i många år.


Endast det bästa är gott nog! Det gäller i högsta grad när man ska skaffa en häck. Häcken är trädgårdens vägg och ansikte utåt. Den ska skydda mot insyn, kyla och hårda vindar, och vara dekorativ året om. Ha ett tätt växtsätt, vacker blomning, fin höstfärg och se prydlig ut på vintern.

Det är jätteviktigt att sorten är fullständigt vinterhärdig. Man lägger ned mycket pengar och mycket jobb på den – det ska man bara behöva göra en gång. Är sorten tveksamt härdig i din zon – avstå från den! Annars riskerar du att en del plantor förfryser så att du efter några år har hål i häcken. Det är en deprimerande syn – och tar år att reparera.

Fantastisk höstfärg. Prakthäggmispel i sprakande flammande höstskrud. Härdig och tålig.

Mycket härdig. Måbär är den bästa häckväxten för kallt klimat: tätväxande, tidigt grönskande och lätt att forma.

Friväxande eller formklippt?

Ska du ha en formklippt häck, eller en friväxande? En formklippt är snyggt men måste friseras en-två gånger om året för att behålla stilen. En friväxande är mindre tidskrävande.

Tänk på att det finns regler – av trafiksäkerhetsskäl – för hur höga häckar får vara mot gatan och i korsningar. Kolla dem hos kommunen, annars kan du få ett väldigt sjå med klippning och beskärning!

Ett vanligt önskemål är att häcken ska vara snabbväxande. Till sådana räknas häggmispel, oxbär och idegran. Häckplantor brukar vara 30-50 centimeter höga. Det tar några år innan de kommer igång. En friväxande häck når snabbare önskad höjd än en klippt. Det finns färdiga häckar att köpa. De är dyrare men redan vid inköpet cirka 150 centimeter höga. Förbeställs i plantaffären.

Tät vägg. Liguster tillhör de bästa sorterna för höga, formklippta häckar.

Vilka är de bästa häckväxterna?

Här är några idealiska sorter:
Avenbok, zon 3-4:
stilig som klippt häck, och friväxande. Vacker året runt. De höstbruna rynkiga bladen sitter kvar till våren. Vackert växtsätt. Knotiga stammar framträder på vintern. Tål hård beskärning. Kan bli mycket hög.
Liguster, zon 4: Är lätt att formklippa men passar också som friväxande. Tätvuxen. Håller sig grön nästan hela vintern. Höjd 4 meter.
Måbär, zon 8: Grönskar tidigt och behåller bladen till senhösten. Fin både som klippt och friväxande. 1,5-2 meter.
Prakthäggmispel, zon 5: En av de finaste för friväxande högre häckar. De nyutslagna bladen är brunrosa. Överdådig vit blomning. På hösten glänsande svarta bär och lysande röd färg. 4-6 meter hög.
Norskspirea ’Grefsheim’, zon 5: berömd för sin fantastiska försommarblomning. Ett elegant överhängande växtsätt, höjd 1,5-2 meter.
Dvärgsyren ’Palibin’, zon 4: Charmig som lägre häck. Syrendoftande blommor. På hösten skiftar det skira bladverket i brunlila. Tätt och prydligt växtsätt. Höjd 1,5-2 meter.
Paradisbuske, zon 4: Blir som friväxande en hög häck med sitt eleganta välvda växtsätt. Rosa-gula blomklockor, rosa-roströd höstfärg. Höjd 3-4 meter.
Hybrididegran ’Hillii’, zon 4: Bästa barrväxten för häck. Vacker året om med mustig grön färg. Fantastisk som strikt formklippt. Utsökt som bakgrund till ljusa blommor. Höjd 3 meter.

Ljuvligat doftande. Dvärgsyrenen ’Palibin’ får redan som ung magnifika blomklasar som dränker grenarna. Charmig häck för mindre trädgårdar.

Överdådig. På försommaren forsar små rosa-gula blommor över paradisbuskens grenar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar