Annons

Smakfulla skönheter

Odla och plantera

Grönsaker kan vara lika läckra för ögat som för gommen. Sudda därför ut gränserna mellan rabatten och grönsakslandet, så får du dubbel njutning.

Av: Susanna Rosén, 09 april 2003

Det är ingen som har sagt att vissa växter måste odlas i trädgårdslandet bara för att de är grönsaker. Ta och titta lite närmare på dem.
Många grönsaker är vackra i både färg och form, framför allt olika kålväxter och mangold, som har mustigt färgstarka blad och nästan skulpturala blad. Därför kan du mycket väl använda dem som färgklickar i perennrabatten, precis som man odlar ettåriga växter, och inte bara till spis. Andra växter från trädgårdslandet är riktiga praktpjäser som behöver utrymme. Har du inte plats i landet är de precis lika vackra, om inte ännu vackrare, som solitärer eller som bakgrundsplantering i en perennrabatt. Där kan de få chansen att breda ut sig och verkligen komma till sin rätt.

Återanvänd fröplantor

När det är dags att rensa trädgårdslandet efter vårsådden och gallra bland plantorna så de inte står för tätt, brukar det bli många små fröplantor över. Återanvänd dessa och plantera om dem i rabatterna. Utmärkta att sätta i gluggar i perennrabatten eller i urnan är t ex mangold eller olika kålväxter, men också sallat. Inte nog med att de är en prydnad under sommaren, till hösten skördar du dem precis som grönsakerna i trädgårdslandet.

Annons

10 goda grönsaker du kan odla även för deras skönhets skull


Kronärtskocka och kardon. Tistelväxten kronärtskocka har odlats i Sverige ända sedan 1700-talet. Den blir ca 1,5 m hög och minst lika omfångsrik. Plantan är vackert silvergrå. Man kan också prova släktingen kardon, som har något mindre skockor. Förutom att den är läcker nykokt med smör så är den en utmärkt solitär, en perenn som är så vacker i sig själv att den knappast behöver något sällskap.

Frösådd och odling: Båda sorterna förkultiveras helst redan i januari. Plantor, oftast sorten 'Herrgårds'. brukar dock finnas att köpa under våren. Plantera ut när risken för frost är över. Första året brukar man få 3 - 6 skockor. Kan plantan övervintra (zon 1) ger den en betydligt rikare skörd kommande år.


Svartkål eller palmkål. En magnifik italiensk kålsort som har fått en renässans. De långa, palmlika bladen har en så mörkt grön metallisk färg, att de ser nästan blåsvarta ut. Ytan är alldeles bucklig, ungefär som hos savojkålen. En känd sort är 'Nero de Toscana'. Höjden på plantan är ca 80 cm. Bladen används ungefär som mangold. Man kan börja skörda när plantan har fått ca 8 - 10 blad. Börja med de yttersta bladen, men ta inte för många. Då går skönheten förlorad.

Frösådd och odling: Den är precis lika lättodlad som grönkål och kan frösås på friland på våren. För en tidigare start är det bäst att förkultivera inomhus och sedan plantera ut när risken för nattfrost är över.


Savojkål
. En krusbladig form av vitkål som bildar eleganta huvuden, distinkta inslag i rabatten. Savojkålen påminner mycket om vitkål, men bladen är buckliga. I mitten är huvudet gulaktigt och ganska löst. Smaken är mild. Tidiga sorter skördas när huvudena är färdiga. Om man nu har hjärta att göra det. De är vackra och effektfulla och ser nästan ut som stora knutna blomknoppar.

Frösådd och odling: Savojkål sägs vara mer lättodlad än vitkå,l som är ganska näringskrävande. Förkultiveras inomhus på våren, ca 4 - 6 veckor innan utplantering. Sätt ut plantorna med 30 - 40 cm mellanrum när risken för nattfrost är över.


Grönkål
. Grönkålen är här i Norden en av de äldsta köksväxterna. Den blir som praktfullast på hösten och vintern, när andra grönsaker har skördats. Kvar står grönkålen i snö och rusk likt juveler i trädgårdslandet. Särskilt praktfulla är de röda grönkålssorterna med violetta, mer eller mindre krusiga blad som till exempel 'Red Russian' ,'Red Bor' och 'Finsk röd' . Plantorna blir 50-60 cm höga. Plantera den gärna tillsammans med perenner som har purpurfärgade blommor. Det lyfter fram det violetta i kålbladen.

Frösådd och odling: Precis som andra kålväxter är de mycket lättodlade. Sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd eller förkultiveras i kruka och planteras ut. Skörda efterhand under höst och vinter. Den smakar bäst efter några ordentliga frostnätter. Spara gärna lite till julbordet, men täck så att rådjuren inte hinner före.


Garnerings- eller prydnadskål. En växt som faktiskt räknas till grönkålen. Plantorna blir ca 20 - 30 cm höga och bildar distinkta huvuden med härliga kulörer i vitt, rosa och olika purpurtoner på bladen. Säljs som prydnadsväxt i kruka på hösten det har gått så långt att vi glömt bort att den är ätlig också. Den kan stå ute hela vintern, bara man skyddar mot rådjur. Annars blir det bara "pinnar" kvar.

Frösådd och odling: Kan sås direkt på friland när jorden blivit ordentligt uppvärmd. Vill man få snabbare start förkultiveras den i kruka och planteras ut. Räkna med att så inne ca 4 - 6 veckor innan utplanteringen. Ett lämpligt avstånd mellan plantorna är ca 50 cm. Trivs bäst på mullrik lerjord.


Mangold
. Mangold härstammar från strandbetan, som växer vild längs stränderna runt Medelhavet. Det är den som också har givit upphov till rödbetan, mangoldens "kusin". Det är en problemfri och lättodlad växt, som sällan angrips av skadedjur. Det finns mangold med silvervita stjälkar och med röda stjälkar. Soreten 'Bright Lights' har stjälkar i en mängd olika färger, från vitt och gult över till aprikos, rosa och rött. Plantan blir ca 50 cm hög. Används som spenat, men är läcker att bara koka och äta med en klick smör på. Stjälkarna är särskilt delikata och kallas ibland för fattigmanssparris.

Frösådd och odling: Sås på friland, i maj när jorden blivit någorlunda uppvärmd. Så gärna glest, så blir det mindre att gallra. För att bladen ska bli stora och fina bör jorden dock vara ganska kväverik. Lägg gräsklipp runt plantorna - det kan göra susen. I skyddade lägen kan den övervintra.


Pak choi. En asiatisk grönsak som för tankarna till mangold. Bladen är stora och kraftiga med grova stjälkar. Till växtsättet är den vackert formad, som en vas. Plantan blir 10 till 50 cm hög. För oss är den lite av en nykomling, men den har odlats i Kina sedan 400-talet.
De silvervita stjälkarna är en prydnad i sig, men dessutom är den en läckerhet att äta. Skörda hela plantan eller skär loss enstaka blad strax över markytan. Då kommer nya blad allteftersom.

Frösådd och odling: Sås på friland. Bästa tiden är på sensommaren eller hösten, och du kan njuta av den långt in på höstkanten. Sår man på försommaren går plantan för snabbt i blom. Trivs bäst i en porös och fuktighetshållande jord på en solig till halvskuggig plats.

Röd målla. Trädgårdsmållan är en gammal kulturväxt, som inte odlas så mycket nu för tiden. Det är en ståtlig målla, fast mer högrest än omfångsrik. Den kan bli upp till 2 meter hög. Den mustiga blodröda bladfärgen ger en vacker färgklick både i rabatten och salladen. Skördas sommaren igenom allt efter det kommer nya blad. Plocka också och blanda i sommarbuketten. På sensommaren blommar den med täta blomklasar som vippor högst upp på plantan. Mållan är enkönad, med hon- och hanblommor på skilda plantor.

Frösådd och odling: Mycket lättodlad. Sås på friland på våren. Det är en ettårig växt, som frösår sig mer än gärna, precis som mållor har en benägenhet att göra. Ta därför bort de flesta blomvipporna för att hålla den på plats. Då har du den kvar år från år, men kanske inte alltid på samma ställe.


Plocksallat. Dagens sallatssorter härstammar från den vilda taggsallaten, som kommer från Medelhavsområdet. De började dyka upp redan på 1300-talet och idag finns mängder av sorter med olika färg och form på bladen. Sallat är inte bara något för middagsbordet, den passar också som prydnad i rabatten och i krukor och urnor.

Frösådd och odling: Sås på friland när jorden är tillräckligt varm på våren och sedan i omgångar, för att fräsch sallat alltid ska finnas till hands. En av de mest lättodlade sallatstyperna, just för att man bara odlar den för att skörda bladen och inte låter den växa till huvuden. Gallrar man bildar den fina rosetter. Anspråkslös, ställer inga större krav på jorden, men fördrar en lucker och mullrik sådan.


Ätliga blommor. Om man vänder på det hela så finns det även vackra ettåriga prydnadsblommor, som är minst lika smakliga för gommen. Både ringblommor och krasse är goda att blanda i salladen eller bara lägga som dekoration på maten. Ringblomman har lätt kryddig smak och är effektfull att använda som färgklick på maträtter eller i salladen. De går också att torka om du vill spara lite färg till vintern.

Frösådd och odling: Så fröna på friland när jorden har rett sig på våren. Bägge är mycket lättodlade ettåriga växter som sällan trilskas. Skörda gärna fröna när plantorna blommat över och bildat fröställningar. På så sätt har du frön från år till år.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

09 april 2003 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]