Skapa din egen rabatt

Många drömmer om att lyckas med sitt eget odlande i trädgården. Trädgårdsexperten Elisabeth Svalin Gunnarsson vet hur du ska göra för att få en lika imponerande rabatt som konstnären Karin Larssons. 


Hallå där Elisabeth Svalin, författare och trädgårdsexpert. Vad är viktigast att tänka på när jag skapar en rabatt?
– Att arbeta med den plats man har och anpassa växtmaterialet efter det. Skugga, sol, fuktigt eller torrt – vad passar där? Tänk på växternas höjder så att de inte skuggar varandra och glöm inte att plantera något riktigt vackert, lågväxande närmast kanten för att dölja den. Försök kombinera växter som ger rabatten en lång säsong. 

Du är aktuell med boken I min trädgård vill jag vara Karin, vad handlar den om?
– Boken är en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade. Den beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – och visar hur man kan hämta inspiration från den. Här finns växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.

Läs även: Här är växterna du kan odla i växthuset

Vad var karaktäristiskt för Karin Larssons rabatter? 
– De förändrades ständigt efter lust och kraft och blandade färger, former och växter från när och fjärran. Här fanns sådant som hörde hemma i Sydeuropa, som nerium och agapanthus, men också allmogens växter som hörde hemma i torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid. 

Vilka är dina favoritblommor och växter av de som Karin Larsson hade i sin trädgård?
– Vallmo av alla de slag, pioner och fjärilskrasse.

Vilka är dina bästa tips för att få en trädgård som Karin Larssons?
– Släpp loss leklust och påhittighet. Strunta i konventioner och låt trädgården bli charmig, rörig och informell. Den ska vara ett uterum för arbete, familjeliv, måltider och utrymme för kreativt skapande med material från naturen. 

 

Så skapar du en egen rabatt 

Du behöver:

  • Planteringsspade
  • Jord
  • Växter
  • Växtstöd
  • Vatten (vattenkanna)

När man planerar en rabatt är det viktigt att tänka på om det är sol eller skugga på platsen, vilken jordmån det är och hur höga växterna kommer att bli så att de inte skymmer varandra. Ett ojämnt antal plantor av varje sort (3–5 stycken) som grupperas skapar fin dynamik. Det är också bra att låta växter med hängande växtsätt täcka den ofta tråkiga rabattkanten. Rabatter som förändras genom säsongen med flor som följer på varandra är ganska arbets- intensiva, men de ger lön för mödan. Med en ordentlig vårrensning av ogräs och tät plantering minskar arbetsinsatsen.

1. Gräv ut rabattytan och fyll den med ogräsfri, väldränerad och välgödslad jord eller rensa landet väl och komplettera den befintliga jorden.

2. Börja med plantering av eventuella buskar och träd. Vänta några dagar innan du tar nästa steg i planteringen, så att de får komma till ro.

3. Fortsätt med perennerna. Ställ först ut dem i sina krukor på jorden så att du får en överblick över resultatet. Placera de högsta växterna längst bak om rabatten vetter mot en vägg eller mitt i om rabatten är fristående. Gräv hål som är lite större än plantan och sätt ner plantorna något djupare än hur de står i krukorna. Pioner ska dock planteras på samma nivå som i krukan. Glöm inte att lämna plats för annuellerna.

4. Plantera lökväxter där du vill ha dem mellan perennerna. Det görs helst året därpå, men du kan också göra det på en gång.

5. Staga upp de växter som behöver det med stöd av något slag. Då växer de rakt och stadigt redan från början.

6. Vattna riktigt ordentligt och håll sedan rabatten ogräsfri så att växterna kan etablera sig väl.

7. Plantera ut förkultiverade annueller när de blivit tillräckligt kraftiga och frosten är över.

8. Placera ut krukväxter där det uppstår hål eller ser lite glest ut, särskilt de första åren innan perennerna växt till sig. Vill du att krukväxterna ska sticka upp över de andra kan du placera dem på piedestaler, höga uppochnervända krukor eller liknande. Du kan också sätta krukor med hängande växtsätt längst fram vid kanten för att dölja den. 

(Texten kommer från Elisabet Svalin Gunnarssons bok I min trädgård vill jag vara Karin)

I min trädgård vill jag vara Karin (Bonnier Fakta), ca 207 kr.

Om Elisabeth
Namn: Elisabeth Svalin Gunnarsson.
Ålder: 56 år.
Bor: I Vaxholm.
Gör: Är kulturvetare, författare och fotograf. 
Aktuell: Med boken I min trädgård vill jag vara Karin

Elisabeth Gunnarsson, trädgårdsexpert.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar