Foto: Istockphoto

Sandras gröna – luktärter och zinnior

Odla och plantera

Vad finns att göra i trädgården i maj? Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes guidar.

Av: Sandra Holmes, 10 maj 2021


Paradisbuske. 

5 blommande buskar att plantera nu

Annons

Med blommande buskar får du vacker blom utan mycket skötsel. Lättodlade sorter är vårginst (gula blommor, zon 3), trädgårdsprakttry (rosa, zon 3), kameliaschersmin (vit, zon 4), paradisbuske (rosa, zon 4) och ungersk syren (lila, zon 7).

Lyckas med luktärter

Luktärter doftar underbart och blommar långt in på hösten. För finare och fler blommor, toppa småplantorna ovanför andra bladparet. Luktärter gillar djup, näringsrik jord, så blanda upp jorden med gödsel. Näringsvattna en gång i veckan under sommaren, gärna med guldvatten (1 del kiss + 9 delar vatten), och plocka blommorna ofta för att förlänga blomningen. 

Låt ett blad bli en ny planta

Fetbladsväxter, t ex kärleksört, är superlätta att föröka. Nyp av ett blad och lägg det på ytan i en kruka med sandblandad jord. Låt bladfästet ha kontakt med jorden och spreja ett par gånger i veckan så jorden hålls lätt fuktig. Vid bladfästet bildas en ny planta. Plantera om i ny jord. 

Så färgstarka zinnior

Zinnior är färggranna och ursnygga i rabatter, grönsaksland och buketter. De blommar länge och fjärilarna älskar dem! Du kan så dem utomhus i maj och juni. 

Starta en kompost

Det är lätt att fixa en trädgårdskompost! Bygg en av brädor eller sätt några pallkragar ovanpå var­andra. Ställ komposten på en skuggig plats och lägg lite kvistar i botten. Blanda torrt och visset med fuktigt och grönt, och klipp avfallet i mindre bitar så går nedbrytningen snabbare. Till nästa säsong har allt blivit till fin jord!

 

10 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.