Foto: Istockphoto

Sandras gröna – förgro potatis och beskär lavendeln

Odla och plantera

Vad bör man göra i trädgården i april? Vi i Villas trädgårdsmästare Sandra Holmes guidar.

Av: Sandra Holmes, 10 april 2021

Förgro potatis

Bädda för tidig och bra potatisskörd genom att skaffa sättpotatis som du lägger ljust i ett fönster, så att de får groddar. Du kan även förgro sättpotatis i en låda med låg kant. Täck då potatisen till hälften med planteringsjord, vattna lite och ställ dem gärna svalt. Potatisen bildar då plantor med rotsy­stem och blad, och skörden blir extra tidig. 

Annons

Favvopotatis!

Franska gourmetsorten ‘Amandine’ – ljuvlig!

5 grönsaker du kan så utomhus

Spenat, rädisa, sallat, sockerärt och morot är grönsaker du kan så nu i april, så fort jorden luckrats upp. Funkar både i grönsaksland och pallkrage!  

Beskär lavendeln

För att lavendeln inte ska bli risig och kal nedtill är det bra att beskära den hårt när frostrisken är över. Klipp bort ner till en tredjedel av plantan med en sekatör, så blir lavendeln tät och fin. 


Kärleksört är lätt att dela.

Dela perennerna och få fler

Nu är en bra tid att dela dina perenner. Gräv upp en planta och dela rotsystemet med händerna eller en spade så att du får två eller flera plantor. Plantera och vattna. Delning föryngrar växterna och får dem att må bra.

Läs också: 10 lättodlade kryddor för din trädgård

Återvinn påskblommorna!

Förläng livet på dina överblommade påskliljor och andra lökväxter genom att plantera ut dem i trädgården efter påsk. Låt bladen vissna ner innan du klipper av dem, så att näringen kan gå ner i lökarna igen. Sätt dem i grupper för större effekt!

10 april 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.