Salladslöken är god att äta både rå och tillagad.
Salladslöken är god att äta både rå och tillagad. Foto: Istockphoto

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera

Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Av: Sandra Holmes, 23 oktober 2020

Salladslöken ser ut som en liten purjolök, men den är bara omkring en centimeter tjock och upp till 40 cm lång med ihålig blast. Salladslök har en mild löksmak och på våren, när den är som allra mjällast, är den godast att äta rå. När den fått växa till sig längre och fått mer smak är den både god att tillaga kokt med en klick smör och att ha i wokrätter. 

Det är lätt att hitta salladslök i vanliga matbutiker året om, men säsongen för svenskodlad salladslök är mellan maj och augusti. Thailändsk salladslök är en spädare variant som är ännu mildare i smaken. Den används mycket i det thailändska köket i bland annat sallader och soppor, och den brukar man kunna hitta i asiatiska livsmedelsbutiker. 

 

Annons

Sår du salladslök i rad bör du ha minst 2 cm mellan plantorna och 20 cm mellan raderna. 

 

Odla salladslök

Det är väldigt lätt att odla salladslök själv – du behöver bara skaffa lite frön! Det tar cirka en månad innan du kan skörda de allra första, späda lökarna. Du kan förså inomhus, eller i drivbänk, redan från mars om du vill ha en tidig skörd. Så i rader eller i tuvor och se till att hålla undan ogräset redan från början om du sår på friland, så det inte kväver löken. Vill du skörda regelbundet går det bra att så i omgångar under säsongen. 

Gödselvattna under sommaren och kupa gärna upp jorden runt stjälkarna om du vill ha dem vita och mjälla. Du kan skörda även fast det blivit ett par minusgrader, och när du skördar drar du försiktigt upp dem en i taget så att du får med hela löken. 

Salladslök odlas oftast som ettårig i vårt klimat, men det finns även sorter som kan övervintra och som delar sig och bildar nya lökar varje år, till exempel ‘White Lisbon’. En annan sort, som inte är vinterhärdig men däremot vackert röd är salladslöken ‘Red Toga’

 

Läs också: Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv


Sätter du rotdelarna i vatten kan du skörda om igen. 

 

Visste du att? 

 • Salladslök är asiatisk förädling av piplök, Allium fistulosum, som härstammar från Sibirien. 

 • På engelska heter salladslök ”spring onion” vilket har gjort att salladslök ibland felaktigt kallas för vårlök i Sverige, men vårlök är egentligen en vårblomma på svenska. 

 • Om du sparar de nedersta delarna av dina salladslökar och sätter rötterna i vatten så kommer blasten att börja växa igen och du kan skörda den flera gånger. Salladslök är en av de viktigaste ingredienserna i den heta soppan Tom kha gai, som är smaksatt med bland annat ingefära, lime och chili. 

 

Recept 

Tom kha gai – thailändsk kycklingsoppa

Du behöver (4 portioner): 

 • 500 g kycklinglårfilé
 • 2 röda chili
 • 1 citrongräs
 • 1 msk olja
 • 1 msk fisksås
 • 1 msk socker
 • 2 msk färskriven ingefära
 • 3 limeblad
 • 7 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
 • 400 ml kokosmjölk
 • 1 lime
 • 250 g champinjoner
 • 5 salladslökar
 • 1 kruka koriander


Gör så här:

 1. Skär kycklinglårfilén i bitar. Dela, kärna ur och strimla chilin. Krossa roten på citrongräset och skär det i 2 cm stora bitar.

 2. Fräs kyckling, chili och citrongräs i oljan. Tillsätt fisksås, socker, ingefära, limeblad, hönsbuljong och kokosmjölk.

 3. Koka sakta i ca 15 minuter. Smaka av med pressad limejuice. Starta timer.

 4. Skiva champinjonerna och strimla salladslöken fint. Tillsätt grönsakerna i soppan och koka upp. Grovhacka koriandern. Servera soppan i varma skålar och strö på koriander.


Receptet är hämtat från Ica.se

23 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.