Annons
Den stora zucchiniplantan är denna trädgårds blickfång. Framför den växer några sallatshuvuden, och i odlingsbädden till vänster potatis.
Den stora zucchiniplantan är denna trädgårds blickfång. Framför den växer några sallatshuvuden, och i odlingsbädden till vänster potatis.

Så lyckas du med odlingen!

Odla och plantera

Äkta vara, närodlat, och sommarens första primörer – från egen täppa. Vår trädgårdsexpert Kerstin Engstrand bjuder här på sin kom-igång-skola för ett lyckat trädgårdsland i sommar!

Av: Kerstin Engstrand, intervjuer Elisabet Broomé, ViV nr 4/2011, 08 april 2011
Det finns hur mycket som helst att odla, frökatalogerna bjuder ut asiatiska grönsaker, märkliga frukter och klassiker som rädisor. Låt det klia i odlingsfingrarna, och bli förförd. Några frön kostar inte så mycket och glädjen att testa uppväger eventuella misslyckanden. Själv lärde jag mig laga mat i Italien och det påverkar också mitt val. För jag är lika kräsen som lat. Jag struntar numera i kålen, den drar till sig kålfjärilar i mängd. Jag satsar på sojabönor istället. Och jag odlar där jag har plats, jag tager vad jag haver och låter grönsakerna vara den prydnad de är. Det är så härligt att odla äkta vara, och mera närodlat kan det knappast bli. Och inte minst, den som odlar något har alltid något att ge bort. Skördeglädje är delad glädje. Nu är det dags att låta odlingspassionen blomma ut!

Vill du ha egen färskpotatis till midsommar ska du börja nu i april, inomhus, genom att sätta en potatis i en kruka eller hink med jord.
Zucchiniplanta stor nog att planteras ut. Bästa resultatet får du om du förkultiverar plantorna inomhus. Så i krukor i maj.

Följ naturen. Vårens ankomst varierar från år till år. När det är dags att så kan vara svårt att veta. Men det är så enkelt, naturen ger dig vägledning när det är dags att så:

När körsbärsträden och/eller darwin-tulpanerna blommar är jorden så pass varm att det dags att så rädisor, sallad, bondbönor och sätta potatisen.

Då vår sommar är lite kort måste en del grönsaker först dras upp inomhus för att hinna ge skörd. Tomater ska sås inomhus i mitten av april och zucchini och sojabönor i början - mitten av maj. När häggen blommar är risken för nattfrost över och då är det dags att plantera ut förkultiverade plantor av sojabönor, zucchini och tomater.

Annons

Växelbruk är ordet. För att undvika växtsjukdomar bör det gå minst tre år innan samma sort kommer tillbaka till sin gamla växtplats. Växelbruket gör att man triggas att hitta nya spännande växtkombinationer, dahliorna får ny växtplats, gången får kantas med sallad. Då vi odlar så få plantor är det också lätt att byta ut jorden. En 50-liters säck jord räcker till två tomatplantor.


Sallad är vackert också odlat i långa rader. Till höger, mot staketet, växer bondbönor av sorten ’Crimson flowered’, den enda bondbönesort som har rubinröda blommor, alla andra har vita.

Undvik de vanligaste problemen

Fåglar har ett gott öga till frön. Fiberduk, en tunn vit väv, är ett bra skydd för sallad- och bönsådden. Fiberduk skyddar också potatisblasten mot den sena frosten.

När höstfrosten kommer lägg fiberduken som skydd över zucchini-, tomat- och sojabönsplantorna.

Sniglar och snäckor trivs under fiberduk, och de kalasar gärna på sallad och zucchini. Största problemet brukar den lilla grå åkersnigeln vara, samt mördarsnigeln.

Ogräs brukar inte vara ett problem i potatislandet, kupningen är ett effektivt sätt att få bort just ogräs. Så vill du ha bort kirskål, odla potatis där.

Vattna, gödsla, skydda, täcka, binda?

Sol, vatten och bra jord – och du kommer att lyckas. Fler växter har dött av för kompakt och våt jord än av torka. Porös, lucker jord är varmare än kompakt. Och när det regnar tränger vattnet lättare ner.

En planta som slokar vill ha vatten, kallt eller ljummet men ingen växt vill ha hett vatten. Vattna rejält så att vattnet tränger djupt ner i jorden. Då söker sig plantans rötter neråt, och blir mindre torkkänslig och stadigare. Skvättvattning gör att rötterna lägger sig uppe mot ytan och plantan blir mycket känslig för torka.

Växter i kruka kräver mera vatten och gödsel än de som står i en rabatt. Den lilla jordvolymen torkar snabbt ut och då krukplanteringar vattnas oftare blir påföljden att jorden snabbare lakas ur. En svag flytande gödselgiva varje gång man vattnar fungerar bra för sallad.

För tomat och zucchini använder jag gödselpinnar för tomat. Pinnarna avger näring varje gång plantan vattnas, och en pinne räcker i cirka två månader, och längre än så behöver man sällan gödsla. Ge aldrig näring för tidigt, då kan växten dö.

Det är bättre att ge lite och ofta än sällan och mycket. Billigaste näringen är färskt gräsklipp, det gillar tomater och zucchini. Bönor behöver aldrig gödslas, de tillför istället näring till jorden. Så där du odlat bönor i år kan du odla zucchini och tomater nästa år.

Kerstin Engstrands 7 odlingsfavoriter:


 

Rädisor

Snabbodlade och första primören. Att i maj-juni dra upp en mogen rädisa, skölja den lätt och äta den som den är en njutning man ska unna sig.
Och det finns alltid plats för några rädisor, för på en liten plätt som är bara 30 centimeter i sida ryms hela 16 rädisor.

När? Från april till midsommar och sedan från augusti. Rädisor sådda i juli blir oftast beska.

Var? Halvskuggigt läge, i lucker, mullrik jord.

Hur? Så 10 frön varannan vecka, det brukar räcka för en persons behov. Sådjup 0,5 centimeter och med ett avstånd av 7,5 centimeter mellan fröna.

Vattna: Ge 1 dl vatten per planta vid varje vattning. Rädisor blir beska om de får för lite vatten.

Gödsla: Nej, ingen gödsel behövs.
Viktigt! För att få supermjälla rädisor är
knepet att jorden inte får torka ut.

Skörda: När rädisornas röda nackar skjuter upp ur jorden är det skördedags.


 

Bondbönor

Runt Medelhavet har bondbönan hög status, men i våra matbutiker lyser de med sin frånvaro. Njut dem färska, frästa med vitlök och en bit gott bröd och ett glas rött.

När? Sås när körsbärsträden står i blom.

Var? I mager, men lucker jord, soligt-halvskuggigt läge.

Hur? Så bondböna två och två, på ett djup av 3 centimeter och 20 centimeter plantorna.

Vattna: Enbart vid torka.

Gödsla: Nej, bönorna avger istället näring till jorden.

Viktigt! För tidigare skörd och mindre med löss, nyp av den översta delen av plantan när den börjar blomma. Bönorna kräver stöd, några enkla grenar räcker som växtstöd.

Skörda: Från mitten av juli, när skidan pekar nedåt.


 

Sallad

Sallad är gott, och det går åt mycket av det. Det bästa med sallad är att bladen är så dekorativa att man lätt kan skapa snygga mönster i rabatten. Ännu snyggare blir det om sallad sås tillsammans med rädisor, ringblommor eller tagetes. Salladsblandningar med minst sju sorter är klart latast, eftersom de tål att man skördar efter behov.

När? Så i omgångar, direktså från april till mitten av juli. Två veckor mellan sådderna brukar vara lagom för att ha friskt, krispigt grönt hela sommaren.

Var?
Sallad trivs i mullrik jord, i både soligt som halvskuggigt läge.

Hur? Enklast är att bredså men vill du ha huvuden ska avståndet mellan plantorna vara 15 centimeter. Sallad är små frön och ska sås grunt, täck med 0,5-1 centimeter jord. Täck sådden med fiberduk.

Vattna: Vattna ofta annars blir smaken besk. Vattna på morgonen så minskar snigelangreppen.

Gödsla: Ingen, gödsling ger fadd smak.

Viktigt! Låt aldrig sådden torka ut. Använd färska frön, gamla frön har låg grobarhet.

Skörda: När bladen är 10-15 centimeter höga, spara en bit av basen så kommer bladen att växa ut igen.


 

Potatis

En stor sättpotatis ger många och små potatisar, en liten ger få och stora.

När? Utomhus sätter vi potatisen när körsbärsträden blommar men vill du ha egen färskpotatis till midsommar ska du börja nu i april, inomhus, genom att sätta en potatis i en i en hink med jord.

Var? Soligt – halvskuggigt läge. Jorden kan vara sandblandad, och du kan gräva upp en bit av gräsmattan.

Hur? I trädgårdslandet sätts potatisen på ett djup av 10 centimeter på ett avstånd av 40 centimeter. Vattna. Potatisarna bildas längs med plantan, därför ska jorden kupas upp runt plantan allt eftersom plantorna växer. Två-tre gånger brukar man kupa upp jorden innan det är dags för skörd.

Vattna: Vattna så fort jorden känns torr en bit ner. Jämn fuktighet under hela sommaren är en förutsättning för jämna, fina goda knölar.

Gödsla: Färskt gräsklipp fungerar utmärkt, lägg ut ett lager om 10 centimeter runt plantorna när det är dags för att kupa plantorna. Då fungerar gräsklippet både som kupning och gödsling.

Skörda: Oftast från mitten av juli, för att kolla om potatisarna är skördeklara, krafsa med händerna undan lite jord och ta försiktigt upp de som är stora nog.


 

Tomater

De godaste tomaterna är de som odlats utomhus, mot en husvägg. Välj en låg körsbärstomatsort, de behöver inget stöd, och heller inte ”tjuvas”.

När? Förså inomhus, i mitten av april.

Var? Soligt, vindskyddat läge, mot en södervägg. Plantavstånd 60 centimeter.

Hur? Fyll krukan till hälften med vanlig planteringsjord, fyll sedan på, ändå upp till kanten, med såjord. Vattna och så två tomatfrön i varje kruka. Sådjupet ska vara 0,5 centimeter. Gror båda, klipp då bort den svagare plantan. Efter en månad ska tomaterna planteras om, i dubbelt så stora krukor. Sätt dem så djupt att jorden når upp precis under det nedersta bladet. Plantera ut plantorna när häggen blommar. Låt en del av stjälken igen komma under jord.

Vattna: Tomater kräver mycket och jämn vattning från att de börjar blomma. Från blomma till skörd tar det åtta veckor.

Gödsla: Ja, i slutet av juni, två tomatgödselpinnar per planta.

Viktigt: Nyp bort blad som skymmer tomaterna.

Skörda: Från mitten av augusti, från sådd till skörd tar det 16 veckor. Tomater som är gröna när frostnätterna kommer kan plockas och få eftermogna inomhus.

 

Zucchini/courgette/grön squash


Kärt barn har många namn, det går inte att misslyckas med zucchini. Välj gärna minizucchini 'Bambino', den blir aldrig förvuxen. Två plantor räcker mer än väl för en familj på fyras behov.

När? Det går att direktså zucchini på växtplatsen i början av juni men bästa resultat får du om du förkultiverar plantorna inomhus. Så i krukor inomhus i maj.

Var? Soligt eller halvskuggigt läge, zucchini får stora blad, och en planta kräver en kvadratmeter stort utrymme.

Hur? Plantera ut plantan i en liten fördjupning, så når regnet bättre plantan.

Vattna: En till två gånger per vecka, och ge minst en liter vatten per vattning. Mer ju större plantorna blir.

Gödsla: Tomatgödselpinnar fungerar bra, två per planta.

Viktigt: Efter 4-5 hanblommor, som går att äta, kommer de efterlängtade honblommorna med sitt lilla fruktämne vid basen. Nu kräver zucchini en hel del vatten, samt gödsel.

Skörda: Från mitten av juli till långt in på hösten. Skörda frukterna när de är 10-15 centimeter långa. Viktigt är att skörda hela tiden, annars slutar plantan producera honblommor.


Sojabönor – en trendig japan

Färska, lätt förvällda sojabönor i sitt skal är en delikatess som många har fått upp ögonen för. Sojabönor har en gudomlig lätt nötsmak, bästa sorten för hemmaodling är den svenska sorten ’Fiskeby V’.

När? Tjuvstarta odlingen inomhus, i maj.

Var? Platsen ska vara solig, söder eller sydvästläge och jorden ska vara mullrik och fuktighetshållande.

Hur? Så sojabönorna två och två i små djupa krukor, eller i så kallade roottrainers. 5-15 dagar tar sojabönor på sig att gro. Gror båda fröna så låt dem växa i par.
När frostrisken är över, vilket brukar vara när häggen blommar, planteras plantorna ut. Odla dem gärna i en stor 40 centimeter djup kruka. I rabatt bör plantavståndet vara 20 centimeter och radavståndet 50 centimeter.

Vattna: Så fort plantorna börjar blomma är det viktigt att ge dem en jämn tillgång till vatten, men de vill inte stå i blöt jord.

Gödsel: Behövs inte.

Viktigt: Toppa plantorna när de har utvecklat två till tre klasar av bönor, då mognar bönorna snabbare. Plantorna behöver klätterstöd.

Skörda: När bönorna buktar ut i skidan, och det brukar inträffa i slutet av juli- mitten av augusti.


"Nu vill jag testa broccoli"

Silla Levin och hennes man Dick har många små lådor med odlingar i sin trädgård. I två större odlas potatis och grönsaker, en är för kryddor och en är för zucchini.

Vad odlar ni? Frukt, bär, kryddörter: gräslök, persilja, salvia, timjan, dragon, basilika, rosmarin och oregano och grönsaker: rädisa, morot, rödbeta, sockerärtor, vaxbönor, ruccola, sallad, zucchini, tomater och potatis.

Vad funkar bäst? Rädisor, sockerärtor, zucchini, potatis och i princip alla kryddörter. Basilikan brukar vara känslig, men förra året hittade jag en kraftigare sort som klarade kyla och vind bra. Jag tror att det är en anisbasilika.

Årets nyhet? Jag borde sluta med min slöa stil och börja förodla för att testa något nytt och spännande. Broccoli vore kul.

Bästa tipset? Jordförbättra, odlingslådor och fibertäckduk. Med fibertäckduken får du en sådan himla snabb och bra start. Vi har snickrat stora odlingslådor med ganska höga kanter. Där spänner jag bara duken över så blir det som ett litet drivhus, med eget mikroklimat. Varmt och fuktigt blir det. Jag behöver inte vattna på veckor och inga skadedjur kommer in.

Största misslyckandet? Hela förra årets potatisskörd blev i princip ingenting. I år ska jag jordförbättra massor.

Roligaste överraskningen? När jag började odla zucchini. Vilken växtkraft! Man behöver inte gulla med dem och man får ändå massor av gigantiska frukter.


Anna Barkvall och Fredrik Åhgren har en liten trädgårdsodling precis utanför köksdörren.

"Björnbär var en glad överraskning!"

Vad odlar ni? Mest kryddor som timjan, oregano, salvia, rosmarin, gräslök, mejram, basilka, persilja och så tomater, sallad och vitlök.

Vad funkar bäst? Kryddorna funkar superbra. Björnbär är en ny favorit som vi gör saft och marmelad av! Även vitlök är enkelt, ta en vitlök i köket och peta ner den i jorden på hösten. Under våren och sommaren är bladen supergoda i sallad. Till hösten har du sedan massor med vitlökar att fynda i jorden.

Årets nyhet? I år skall vi prova mangold, kinesisk gräslök och koriander. Sen ska vi skaffa lite mer bärbuskar som vinbär.

Bästa tipset? Tomater behöver massor med vatten och är därför svåra att lämna på sommaren. Vi har köpt en jättestor kruka i plast på Ikea som har hjul och är självvattnande.

Största misslyckandet? Majs. Den blev aldrig mer än 45 centimeter hög och hade bara två vippor till blad. Inte en kolv så långt ögat nådde. Sallad utomhus gick inte heller bra.

Tips? Citronmeliss och mynta bör du plantera i en kruka som du sätter ner i jorden om du inte vill ha hela trädgården full!

Läs även:

Lisas trädgårdskalender oktober

Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

08 april 2011 Kerstin Engstrand, intervjuer Elisabet Broomé, ViV nr 4/2011
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]