Foto: Istockphoto

Så lyckas du med hallonbuskar

Odla och plantera

Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!

Av: Sara Åhlström, 02 juli 2019

Läs också: Så lyckas du med pioner! 

Hur planterar jag hallonbuskar och när ska man beskära busken? Trädgårdsmästaren och trädgårdsskribenten Anna Theorin på odla.nu delar med sig av smarta knep.

 

Plantera hallonbuskar

Välj en bra plats för hallonen, gärna så soligt som möjligt och inte allt för blåsigt. Köp krukodlade, svenska plantor för bäst resultat.

Annons

– Fundera på om du vill ha både hösthallon och sommarhallon. Hösthallon kan man skörda från augusti tills frosten kommer och sommarhallon skördar man som det låter på sommaren. Hösthallon tål inte för höga zoner men om man kan ha hösthallon skulle jag valt en blandning. Det är det jag själv har hemma, en rad med hösthallon och en med sommarhallon.

 

Sätt en rad hallon i gräsmattan

Gräv gärna en rad för hallonen i gräsmattan eller sätt dem i en pallkrage, annars sprider de sig. Blanda ut jorden med kompost eller planteringsjord av bra kvalité.

– Hallon vill ha en lätt sur jord, alltså lite lägre pH-värde, så om du till exempel har högt pH-värde (t.ex lerjordar) så kan man blanda i lite barkmull eller täckbark i planteringsjorden. Plantera inte hallonen för djupt, sätt dem i samma nivå med jorden som de står i krukan. Och glöm inte att vattna mycket!

 

Stöd till dina bärbuskar

Vissa hallonbuskar blir höga och behöver ett stöd.

– Jag har satt upp grindstolpar i varje "hörn" av odlingen och dragit grön ståltråd mellan, den syns inte men ger ett bra stöd för hallonen. 

 

Läs även: Så lyckas du med jordgubbslandet!

 

Så sköter du hallonbuskar

Hallonbuskar är inte helt skötselfria om man jämför med exempelvis en vinbärsbuske. Du måste beskära hallonen varje år! Så här gör man med de olika sorterna:

 

Hösthallon

Hösthallon får frukt på årsskotten, vilket betyder att du ska beskära alla skott på våren. Beskär ner till marken så att nya kan komma upp och ge frukt. Klipp alltså ner hela busken till backen. Det kan kännas brutalt men är helt rätt. 

 

Sommarhallon

Sommarhallon får frukt på tvåårsskotten, det betyder att de skott som kommer upp som nya på sommaren inte får skörd förrän året därpå. Därför ska man beskära ner de skott som har gett frukt samma år.

– Jag beskär mina sommarhallon på hösten, då ser man vilka skott som gett frukt lättare än våren därpå. De skott som ni ser har gett frukt beskär du ner till marken på hösten. De som är nya för året och inte gett frukt än, sparas till nästa år. Om man vill låta de stå över vintern kan man knyta ett litet band eller garn runt de skott som gett frukt så man ser vilka man ska klippa bort nästa vår. 

 

Gödsla hallonbusken var fjärde vecka

Vattna mycket och gödsla hallonbusken regelbundet – det är knepet för att få stora och goda hallon!

– Jag gödslar mina hallon på våren, då får de ett tjockt lager med brunnen kogödsel, det går bra med den på påse. Sen gödslar jag med chrysan ungefär var fjärde vecka till augusti. Jag vattnar hela hallonplanteringen vid torka och vattnar då länge, om man använder spridare får den gärna stå på några timmar. 

 

Förhindra rotskott – plantera i gräsmattan

Eftersom hallon sprider sig är det viktigt att man från början planterar dem på en plats där man kan sköta rotskotten. En rad i gräsmattan är optimal då man kan klippa av de skotten som sprider sig med gräsklipparen.

 

Problem med små hallon

Har du problem med små hallon? Små hallon beror oftast på vattenbrist, utan tillräckligt med vatten kan de största mormorshallon se ut som de små hallon vi hittar i det vilda. En hallonodling behöver vattnas vid torka.

 

Expertens bästa tips – så lyckas du med hallon!

– Se inte hallonodlingen som "vanliga" bärbuskar som krusbär eller vinbär där du gräver en liten grop och planterar en planta i. Det kommer aldrig ge ett bra resultat. Istället:

  • Gräv ett ordentligt land.
  • Håll ogräset borta.
  • Vattna vid torka!
  • Gödsla varje år och glöm inte beskärningen årligen.

Läs också: 10 perenner som är omöjliga att döda

02 juli 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.