Foto: iStockphoto

Dags att förgro potatis!

Odla och plantera

April är en bra månad att sätta tidiga potatissorter. Förgror du dina sättpotatisar inomhus, i äggkartong eller kruka, skyndar du på skördetiden.

Av: Harald Nylund, 09 april 2019

 

Godare med egenodlad potatis

Att odla är kul och spännande, att odla potatis är om möjligt ännu roligare. Om du förgror dina sättpotatisar nu i april kan du skörda redan till midsommar. Och du får inte vilken potatis som helst, utan egenodlad, färsk potatis, direkt från din egen jord.

 

Annons

Planering är A och O

Det allra första du ska bestämma dig för är vilken potatissort du tycker är god. Det finns tidiga sorter du kan förgro i en ljus och sval inomhusmiljö innan du planterar de utomhus. Köp certifierad sättpotatis hos din närmaste trädgårdshandlare. Alla potatisar har olika egenskaper och det finns tidiga och sena sorter. Fråga alltid din trädgårdshandlare om råd så att du kan vara säker på att du valt rätt sort.

 

Sätt potatisen på lagom djup

Du kan sätta potatisar i jorden när temperaturen är minst åtta grader. Sätt inte knölarna för tätt, utan på behändigt avstånd från varandra. Sätt potatisarna på c:a sex till tio centimeters djup. 

 

Foto: iStockphoto

 

Läs även: hydroponisk odling

 

Knölarna tycker inte om ljus

Potatisen sköter sig själv relativt bra, men knölarna ska inte utsättas för ljus. Det är viktigt. När blasten kommer behöver du därför kupa potatisen. Att kupa innebär att du helt enkelt för upp mer jord över potatisknölarna, men inte över blasten. Håll jorden fuktig, men inte blöt. Det ska inte heller vara för torrt.

 

Se upp för bladmögel!

Drabbas blasten av bladmögel slår du av den. Bladmögel ser du när bladen får bruna fläckar som sedan utvecklas till ett slags grått ludd på bladens undersida. Det är viktigt att ta bort bladmögel för att inte knölarna ska drabbas av detta. En potatis som råkat ut för bladmögel går inte att äta. Usch och fy.

 

Foto: iStockphoto

 

När ska jag skörda mina potatisar?

Det beror på vilken potatissort du satt. Olika sorter har olika skördetider. Läs alltid på förpackningen så att det blir rätt.

Det enklaste sättet att avgöra om potatisen är klar är att sticka ner fingrar i jorden, eller gräva upp lite jord i utkanten av plantan, och känna efter om potatisen är tillräckligt stor och fin. Är potatisen för liten behöver den gro till sig ytterligare.

 

Läs även: så lyckas du med potatisodlingen!

 

3 populära och snabbväxande potatissorter

 • Minerva - tidig sort som ger stor avkastning
 • Rocket - tidig sort som är mild och välsmakande
 • Solist - tidig och välsmakande sort

 

3 populära sommar- och höstpotatisar

 • Princess - fast matpotatis
 • Folva - passar för klyftpotatis eller pommes frites
 • Perlo - fast potatis som du kan koka eller steka

 

3 populära höst- och vinterpotatisar

 • King Edward - mjölig matpotatis
 • Bintje - fast matpotatis
 • Asterix - fast matpotatis

 

 

Foto: iStockphoto

 

5 tips för en lyckad potatisodling!

 • Förgro potatisen inomhus för snabbare skörd!
 • Välj den potatissorten du vet med dig att du tycker om eller som passar för ditt ändamål.
 • Se till att potatisknölen myser under jorden - den får inte utsättas för solljus!
 • Håll uppsikt efter bladmögel - det vill du inte veta av!
 • Skörda potatisen när den är tillräckligt stor och fin.

 

09 april 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.