Plantera pil – både vackert och enkelt

Pil har många användningsområden i trädgården. Som spaljéer eller kojor till barnen - eller en stilig och skyddande häck i staketteknik.


Förra våren skulle vi plantera pil – dels på ena sidan av uteplatsen dels som staket ut mot vägen. Pilen köptes in från Lillöpil AB i Kristianstad.
Pilen lagras där i frys och levereras sedan med bilfrakt. På så sätt garanteras pilskottens kvalitet. Pilen går också att köpa eller beställa genom din handelsträdgård.

Man bör sedan plantera ut pilen mellan april och juli. Innan du planterar ut pilen, låt den stå i minst en vecka i vatten eller tills du ser att den börjar slå skott. Beskär sedan pilen, så att du får en ny snittyta. Då kan pilen ta upp vatten. Pilen behöver nämligen mycket vatten det första året. Vi valde att montera Gardenas dropp- och sprinklerbevattning för att tillgodose pilens behov.

Den pil som vi skulle ha intill uteplatsen planterades i en låda som var 75 cm djup och 30 cm bred och 3 meter lång. Nybyggda hus som vårt har i allmänhet inte någon jord runtomkring och om det finns är jorden vanligen ganska dålig. Därför byggdes lådan. För att slippa ogräs och kryp täckte vi med täckbark.

Normalt kommer de första skotten ca 1,5 – 2 månader efter planteringen, men eftersom vi hade planterat i lådan som stod ovan mark blev det liv i pilen redan efter en månad.

Pilen kan planeras på flera olika sätt, enklast är naturligtvis en och en. Vill man göra något annorlunda kan man binda ihop till en berså eller en koja till barnen eller olika formationer av staket. Vi valde staket och flätade rutor med cirka 12-15 centimeters mellanrum.

Efter ett par månader växer pilen ihop, då kan du ta bort den pil du använde till att fläta med, eller så behåller man den som prydnad. Det är kul om man kan använda olika sorter vid ett och samma projekt. Vi använde till exempel den lite rödare pilen att fläta ihop vidjorna med. Man bör i början hjälpa till med lite ståltråd eller snöre på varannan flätning, då vinden kan ställa till en del problem om inte flätningen håller.

Pilen vid uteplatsen växte som ogräs. Den fick vi klippa tre gånger under sommaren medan den vid vägen klipptes endast en gång. Detta berodde sannolikt på att pilen vid uteplatsen stod i sin varma trälåda.

Vi blev väldigt nöjda med våra pilplanteringar. De fungerade bra både som vind- och insynsskydd, dessutom blev det väldigt snyggt.

Efter en vecka-fjorton dagar slår pilen skott. Då är det dags att ge den en ny snittyta och sedan planetara den.

Här är pilen planterad i jord med täckbark. Eftersom pilen behöver mycket vatten är det viktigt att behålla jorden fuktig och att hålla ogräset borta. Ett exempel på hur pil planteras som ett flätat staket. För att hålla flätningen används årsskott, som här, elelr annat bindematerial – till exempel ståltråd. Så småningom växer pinnarna ihop och då behövs inget bindmaterial.

Pil – ett historiskt träd

Pilens böjliga vidjor har används sedan urminnes tider. Antikens greker och romare odlade pilen för användning i emballage och korgar. Även burar till mindre husdjur gjordes av pil.

Vid utgrävningar i Danmark har man funnit rester av pil som använts som ålryssjor samt rester av en dörr gjord av pil. På 1500-talet ålade den danske kungen bönderna att odla pil för att användas till gärdesgårdar, byggmaterial, material till korgar samt till bränsle.

Visste du att ordet salix (pil) återfinns inom läkekonsten? Som namnet antyder innehåller salixens bark salicylsyra, ett av våra vanligaste smärtdämpade medel.

Salix är också bra som bränsle. Den ger en stark hetta vid förbränning och användes ofta förr i världen till bakugnar för just hettan. Idag odlas pilen för att bli bränsle vid Skandinaviens fjärrvärmeanläggningar.

Pilen trivs bäst på ljusa platser minst 5-7 meter från stora lövträd. Den trivs i de flesta jordar.

Åtgången är lite olika. Till ett planterat staket går det åt ca 10 skott per meter. Till en koja med diametern 1,5 meter behövs det ca 50 skott. När du köper pilen finns det normalt två längder: 190 cm och 250 cm.

Vill du veta mer om pil finns det en alldeles nyutkommen bok av Kerstin Engstrand: ”Pilflätning – praktiska prydnader för trådgården” (Prisma). Många trevliga och användbara tips för vad man kan göra med pil, både levande och torkad.

Inköpsställen

Lillöpil, Kristianstad 044/212 144 www.lillopil.com
Salixprodukter 0346/512 12 www.salixprodukter.nu
Ströprodukter 0413/545 027 www.stroprodukter.nu
K-G Björk Lantbruk 0225/71 11 28
Lena Nilsson, Rättvik 0248/139 89

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar