Även en skuggig trädgård kan leva och frodas under sommaren. Foto: Johnér

Plantera i svåra lägen

Odla och plantera

Skuggigt, blåsigt eller stenigt? Tappa inte modet – det finns växter som trivs även i knepiga lägen, bara du väljer rätt. Här är trädgårdsmästaren Anna Bjällsten von Knorrings proffstips.

 • Skuggigt

  Tänk så här: Det finns många vackra växter som trivs i skuggan, medan de solälskande växterna inte utvecklas som de ska i detta läge – de tappar färg och blommar inte. Skuggig trädgård är perfekt om man är förtjust i växter med variegerade brokiga blad, samt vintergröna växter som annars har stora problem med den starka vårsolen.

  Satsa på: En av mina favoriter är plymspirean, en helt otroligt stor, stadig och tålig perenn som fungerar bäst som solitär – eller varför inte som häckplantering på ett ställe där du vill kunna lägga snö på vintern utan att skada växterna.

  Perenner som tål skugga:
  4 Plymspirea (Aruncus dioicus).
  4 Röd sockblomma (Epimedium x rubrum) är en ­fantastiskt vacker och tålig marktäckare.
  4 Brunnäva (Geranium phaeum ’Samobor’) är en vacker, spridningsvillig hög näva med vackert bladverk.
  4 Är läget dessutom lite fuktigt finns det en uppsjö av vackra funkior (Hosta) att välja bland, med variegerade blad i diverse gröna, vita, gula och blåaktiga nyanser.
  Buskar som tål skugga: Här föreslår jag vintergröna buskar, som parkrhododendron, lagerhägg (Prunus laurocerasus) och idegran (Taxus).

   

 • Blåsigt

  Tänk så här: I blåsigt läge krävs mer vatten än normalt, annars torkar växterna ut. För att bryta vindarnas riktning, skapa planteringar i lä med hjälp av träd och buskar, eller använd dig av spaljéer med klätterväxter. Tänk på att känsliga växter kan blåsa sönder eller knäckas av ihållande och starka vindar.

  Satsa på: I en mindre villaträdgård skulle det fungera bra med en skyddande fond av ett högre, stadigt buskage eller spaljé med en vacker perennplantering i olika höjder i förgrunden.

   

 • Stenigt & bergigt

  Tänk så här: Här är det antagligen sämre jordmån, väldränerat och torrt, vilket gör att du måste tänka på att välja torktåliga växter vars rotsystem inte kräver så mycket plats. Plantera i upphöjda bäddar, pallkragar eller liknande. På så sätt ökar du jordmånen och behåller fukten bättre. Det är också ett perfekt läge för att anlägga ett vackert stenparti.

  Satsa på: Här skulle jag satsa på fetbladsväxter, kryddväxter och tåliga barrväxter, som svarttall (Pinus nigra var. austriaca) och diverse mindre krypande enar (Juniperus).

  Annas favoriter för murskrevor och stenpartier:
  4 Taklök (Sempervivium) av olika sorter.
  4 Kamkatjafetblad (Sedumkamtschaticum ’Variegatum’).
  4 Rosenbräcka (Saxifraga Àrendsii-gruppen).
  Härliga kryddväxter och vackra perenner:
  4 Lavendel (Lavandula angustifolia).
  4 Gråtimjan (Thymus pseudolanuginosus).
  4 Stenkyndel (Calamintha nepeta).

   

 • Slänt

  Tänk så här: En slänt kräver planering, eftersom du har en lutning att jobba med och i. Fråga dig: Hur ska slänten skötas i fortsättningen, det är nämligen ganska jobbigt att stå länge i en slänt och rensa ogräs? Hur ser vattentillgången ut?  

  Satsa på: Växter som har ett marktäckande eller klättrande växtsätt. Du kan också skapa terrasseringar i slänten med hjälp av t ex trädgårdstimmer, sten, murar, cortenstålskanter eller torvblock. Eller förvandla slänten till ett vackert barrväxtparti med hjälp av krypande och mattbildande sorter i olika färger, som mattblå en (Juniperus squamata ’Blue carpet’), kryptuja (Microbiota decussata), dvärg-en (Juniperus communis ’Repanda’) och kryp-en (Juniperus communis ’Green carpet’).

  Marktäckande klätterväxter:
  4 Murgröna (Hedera Helix).
  4 Klätterhortensia (Hydrangea petiolaris).
  4 Klätterbenved (Euonymus fortunei. var. radicans).
  Bra buskar med krypande växtsätt:
  4 Liten stefanandra (Stephanandra incisa ’Crispa’).
  4 Hybridsnöbär (Symphoricarpus x chenaultii ’Hancock’).
  Släntvänliga perenner:
  4 Bergormrot (Bistorta affinis).
  4 Flocknäva (Geranium macrorrhizum).
  4 Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis).

Visa allt innehåll
05 maj 2014
Annons
Mer om Odla och plantera

7 steg till egen vitlök

Odla och plantera Doften av vitlök hör Medelhavet till men i Sverige lär vi faktisk ha odlat vitlök sedan vikingatiden. Att odla vitlök är verkligen något för oss lata - enkelt, och gott. Sätt dem nu och skörda i juni nästa år.

Mer blomning för pengarna

Odla och plantera Bästa, enklaste och roligaste sättet att få en prunkande trädgård är att ta hand om det man redan har. Mängder av växter är lätta att föröka, så titta...

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.

Lisas trädgårdskalender september

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör göra i trädgården i september.

Lisas trädgårdstips för nybörjaren

Odla och plantera Du har precis flyttat in i ditt nybyggda hus. Framför dig breder trädgården ut sig. Eller vänta, det är bara en stor jordhög. Var ska du börja? Lugn!...

Proffsens bästa trädgårdstips!

Odla och plantera Vad odlar proffsen, hur får de bukt med ogräset och har de några hemliga knep? Vi i Villa har pratat med tre trädgårdsprofiler om deras trädgårdar.

Lisas trädgårdskalender juni

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Lisas trädgårdskalender juli

Odla och plantera Lisa Winnerlid listar vad du bör fixa i din trädgård i juli.

Lisas trädgårdskalender maj

Odla och plantera Lisa Winnerlids att göra-lista för maj månad.