Även en skuggig trädgård kan leva och frodas under sommaren.
Även en skuggig trädgård kan leva och frodas under sommaren. Foto: Johnér

Plantera i svåra lägen

Odla och plantera

Skuggigt, blåsigt eller stenigt? Tappa inte modet – det finns växter som trivs även i knepiga lägen, bara du väljer rätt. Här är trädgårdsmästaren Anna Bjällsten von Knorrings proffstips.

Av: Åsa Brolin, 05 maj 2014
 • Skuggigt

  Tänk så här: Det finns många vackra växter som trivs i skuggan, medan de solälskande växterna inte utvecklas som de ska i detta läge – de tappar färg och blommar inte. Skuggig trädgård är perfekt om man är förtjust i växter med variegerade brokiga blad, samt vintergröna växter som annars har stora problem med den starka vårsolen.

  Satsa på: En av mina favoriter är plymspirean, en helt otroligt stor, stadig och tålig perenn som fungerar bäst som solitär – eller varför inte som häckplantering på ett ställe där du vill kunna lägga snö på vintern utan att skada växterna.

  Perenner som tål skugga:
  4 Plymspirea (Aruncus dioicus).
  4 Röd sockblomma (Epimedium x rubrum) är en ­fantastiskt vacker och tålig marktäckare.
  4 Brunnäva (Geranium phaeum ’Samobor’) är en vacker, spridningsvillig hög näva med vackert bladverk.
  4 Är läget dessutom lite fuktigt finns det en uppsjö av vackra funkior (Hosta) att välja bland, med variegerade blad i diverse gröna, vita, gula och blåaktiga nyanser.
  Buskar som tål skugga: Här föreslår jag vintergröna buskar, som parkrhododendron, lagerhägg (Prunus laurocerasus) och idegran (Taxus).

   

 • Blåsigt

  Tänk så här: I blåsigt läge krävs mer vatten än normalt, annars torkar växterna ut. För att bryta vindarnas riktning, skapa planteringar i lä med hjälp av träd och buskar, eller använd dig av spaljéer med klätterväxter. Tänk på att känsliga växter kan blåsa sönder eller knäckas av ihållande och starka vindar.

  Satsa på: I en mindre villaträdgård skulle det fungera bra med en skyddande fond av ett högre, stadigt buskage eller spaljé med en vacker perennplantering i olika höjder i förgrunden.

   

 • Stenigt & bergigt

  Tänk så här: Här är det antagligen sämre jordmån, väldränerat och torrt, vilket gör att du måste tänka på att välja torktåliga växter vars rotsystem inte kräver så mycket plats. Plantera i upphöjda bäddar, pallkragar eller liknande. På så sätt ökar du jordmånen och behåller fukten bättre. Det är också ett perfekt läge för att anlägga ett vackert stenparti.

  Satsa på: Här skulle jag satsa på fetbladsväxter, kryddväxter och tåliga barrväxter, som svarttall (Pinus nigra var. austriaca) och diverse mindre krypande enar (Juniperus).

  Annas favoriter för murskrevor och stenpartier:
  4 Taklök (Sempervivium) av olika sorter.
  4 Kamkatjafetblad (Sedumkamtschaticum ’Variegatum’).
  4 Rosenbräcka (Saxifraga Àrendsii-gruppen).
  Härliga kryddväxter och vackra perenner:
  4 Lavendel (Lavandula angustifolia).
  4 Gråtimjan (Thymus pseudolanuginosus).
  4 Stenkyndel (Calamintha nepeta).

   

 • Slänt

  Tänk så här: En slänt kräver planering, eftersom du har en lutning att jobba med och i. Fråga dig: Hur ska slänten skötas i fortsättningen, det är nämligen ganska jobbigt att stå länge i en slänt och rensa ogräs? Hur ser vattentillgången ut?  

  Satsa på: Växter som har ett marktäckande eller klättrande växtsätt. Du kan också skapa terrasseringar i slänten med hjälp av t ex trädgårdstimmer, sten, murar, cortenstålskanter eller torvblock. Eller förvandla slänten till ett vackert barrväxtparti med hjälp av krypande och mattbildande sorter i olika färger, som mattblå en (Juniperus squamata ’Blue carpet’), kryptuja (Microbiota decussata), dvärg-en (Juniperus communis ’Repanda’) och kryp-en (Juniperus communis ’Green carpet’).

  Marktäckande klätterväxter:
  4 Murgröna (Hedera Helix).
  4 Klätterhortensia (Hydrangea petiolaris).
  4 Klätterbenved (Euonymus fortunei. var. radicans).
  Bra buskar med krypande växtsätt:
  4 Liten stefanandra (Stephanandra incisa ’Crispa’).
  4 Hybridsnöbär (Symphoricarpus x chenaultii ’Hancock’).
  Släntvänliga perenner:
  4 Bergormrot (Bistorta affinis).
  4 Flocknäva (Geranium macrorrhizum).
  4 Jättedaggkåpa (Alchemilla mollis).

Visa allt innehåll
05 maj 2014 Åsa Brolin
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.