Plantera friska fruktträd!

När grenarna vissnar och barken spricker är det dags att ersätta de gamla träden med något nytt. Men med vad?


Gamla fruktträd är oftast mycket vackra, och är helt underbara på våren, när de blommar. Frukten kanske inte alltid smakar så gott, den kan bli skorvig och prickig, men träden är så dekorativa att de ändå får stå kvar. Men förr eller senare tacklar de av, grenarna vissnar och barken spricker, bladen gulnar och skrumpnar. Det är dags att ersätta de gamla träden med något nytt. Men med vad?

Äppel- och päronträd brukar klara sig länge, likaså bigarråträd, som kan bli mycket gamla. Hundraåriga och ännu friska äppelträd är inte så sällsynta, men det är hälften så gamla körsbärs- och plommonträd… Byter man ut de senare mot nya brukar man inte behöva vänta så länge på att de ger frukt, ibland kommer den redan andra året efter planteringen. Äpplen och päron brukar ta längre tid på sig, det kan dröja både tio och tolv år innan man första gången får smaka på frukten.

Tidig fruktsättning

Det finns dock ett antal sorter som kan bära frukt efter tre till fem år. Sådana äppelsorter är t ex Alice, Aroma, Birgit Bonnier, Cox´s Pomona, Ingrid Marie, James Grieve, Katja, Melba och Oranie. Päronsorter: Bonne Louise, Colorée de Juillet, Conference, Esperens Herre och Williams.

Även spaljé-, kordong- eller spindelträd, förädlade på svagväxande grundstammar, ger tidig frukt, men träden blir inte så stora och lever normalt inte längre än 25 á 30 år.

Av äppelsorterna är Alice tidigt mognande och rikgivande. Äpplet är något åsigt i formen samt lätt syrligt och mycket saftigt och användbart i matlagning, särskilt innan det är ätmoget, och till desserter. Kan angripas av skorv, och skadade äpplen är mottagliga för fruktmögel. Zon I – IV(V).

Aroma, som är en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa, är rikbärande, härdigt och motståndskraftigt mot de flesta svampsjukdomar. Äpplet är rätt stort, har gul till gröngul grund- och röd täckfärg och är mycket aromrikt, syrligt och fylligt i smaken. Passar fint i äppelkakan och i annan matlagning också. Lagrade frukter angrips lätt av röta. Zon I – IV

Birgit Bonnier har något hängande växtsätt och är motståndskraftigt mot mjöldagg och skorv. Avkastningen är god. Frukten är medelstor, plattrund, vackert röd och kan ätas direkt när den mognar i september – oktober. Fruktköttet har frisk smak med saftighet och god sötma. Zon I – IV.

Cox´s Pomona får stora och gulgröna frukter med kraftig rodnad och saftighet, men aromen är inte så stark. Tyvärr skadas trädet ofta av skorv och kräfta. Zon I – III (IV).

Ingrid Marie är en gammal och välkänd sort, vars frukter är kraftigt brunröda med ljusa punkter, ofta inte färdiga förrän i november. De passar såväl att äta direkt som till sallader och desserter. Smaken är aromatisk och en aning kryddig. Äpplena kan angripas av fruktmögel och röta. Begränsad härdighet, i zon III bara i skyddade lägen.

James Grieve är ett ganska ömtåligt rött eller på solsidan rodnande gulgrönt äpple.

Päron

Päronträdet kräver egentligen ett varmare klimat än äppelträdet, men svenska odlare har lyckats korsa fram sorter som klarar sig upp till Sundsvallstrakten. Av de ovan uppräknade tidigbärande sorterna är Bonne Louise odlat här sedan slutet av 1800-talet. Päronet är medelstort och gröngult, smalt koniskt till formen och lämpligt som dessertfrukt. Trädet är kraftigt, har en smal pyramidformad krona och bär ganska tidigt och rikt. Angrips av skorv. Zon I (II).

Colorée de Juillet är en av de förnämsta av de tidigt mognande sorterna, är friskt och angrips sällan av skorv. Frukten är gröngul, har tunt skal och saftigt, något grynigt, sött och välsmakande fruktkött. Svagväxande träd med hängande grenar, som ger jämna och goda skördar. Zon I – II (III).
Conference är ett gott, ljust gröngult dessertpäron med ganska tjockt skal, ofta täckt med brun rost. Trädet får en pyramidformad, senare ofta hängande krona, och är rikbärande. Zon I – II.

Esperens Herre är en god, grön till gulgrön dessertfrukt, som kan ha rost på skalet. Fruktköttet har fin arom och är vitaktigt, saftigt och sött. Trädet är ganska svagväxande, men bär rätt rikt. Kan angripas av skorv. Zon I – III (IV).

Williams ger stora, oregelbundet formade dessert- och hushållsfrukter, som är grön- till ljusgula. Köttet är gulvitt, saftigt och sött med någon syra och god arom. Medelstarkt till kraftigt växtsätt med regelbunden pyramidal krona. Äldre träd brukar vara rikbärande. Kan angripas av skorv. Zon I – II.

Sura körsbär härdigare än söta

Surkörsbär kan odlas i ganska kalla lägen, några sorter ända t o m zon VI. Sötkörsbären har ett mer begränsat odlingsområde, och kan köldskadas under kalla vintrar. De är ofta självsterila, och väljer du en sådan sort (hör efter i plantskolan) måste det finnas sorter i närheten av växtplatsen, vars pollen passar för just ditt träd. Numera finns också körsbär i buskform, som är både rikgivande och friska, och samtidigt har fördelen att inte ta så stor plats.

Plommon kan vara ömtåliga

Plommon kan odlas upp t o m zon V, men de kräver ofta en varm och skyddad växtplats. Man måste ta stor hänsyn till växtplatsen när man väljer sort, eftersom så många av dem har dålig härdighet. I kalla lägen kan det vara klokt att odla plommonträd i solfjäderform på spaljé.
Jorden ska vara väldränerad, kalk- och näringsrik.

E-märkta träd är sortäkta och virusrensade

Förra hösten började det komma certifierade s k E-märkta fruktträd i handeln. E-märkningen garanterar att plantorna är odlade i Sverige och anpassade för vårt klimat, virusfria samt art- resp. sortäkta. Annars är nästan alla fruktträd virusinfekterade, upp emot 90 %, men är de virusfria blir de friskare och starkare, växer bättre och når snabbare full storlek, ger bätte skörd av bättre kvalitet och har större motståndskraft mot kräfta och andra svampsjukdomar. Dessutom är risken för vinterskador och frostsprickor mindre.

Nu finns många av våra mest populära fruktsorter med E-märkning, därav 26 äppel- och 13 päronsorter. Av de tidigare uppräknade är Alice, Aroma, Ingrid Marie, James Grieve, Katja, Melba och Oranie med i äppelsortimentet, och av päronträden finns alla ovanstående. Sju plommonsorter kan man välja mellan samt tre sur- och sju sötkörsbärssorter.

Fruktträden kan odlas i de flesta jordar, med undantag för styv lera, där rötterna inte kan andas. Sådan jord måste blandas upp med en hel del sand och torvmull för att bli odlingsbar. Växtplatsen bör vara väldränerad och solig.

Där det växt fruktträd kan det finnas s k nematoder i jorden, mycket små rundmaskar. De träd, som står kvar, kan ha blivit motståndskraftiga mot nematodernas angrepp på rötterna. Sätter man däremot nya på samma plats som det tidigare stått fruktträd, kan de nyplanterade träden skadas av nematoderna och inte utvecklas normalt. Byt alltså planteringsställe, eller försök med en metod, som med framgång prövats både på rosor, där problemen är desamma, och på fruktträd: Ett par veckor innan planteringen tar man bort ett decimeterdjupt lager av jorden, och blandar istället mängder av väl förmultnad naturgödsel och färskt gräsklipp eller annan grönmassa i den resterande jorden, så att marknivån blir återställd.

Plantera så här:

Om ditt nyinköpta träd inte står i kruka, utan har bara rötter, sätter du plantan omgående i en hink med vatten under några timmar. Är trädet krukodlat räcker det med en halvtimme.

Planteringsgropen ska vara halvmeterdjup och 60 – 100 cm bred. Blanda den jord du grävt upp med 1/3 planteringsjord eller med torvmull, som är gödslad och kalkad. Innan du sätter ner plantan måste du ta av det skyddsnät eller ”strumpa”, som sitter runt rotklumpen. Översidan av denna ska komma i nivå med markytan när du satt ner trädet i planteringsgropen. Slå därefter ner en stödkäpp och fäst trädet vid den. Fyll gropen till hälften med jordblandningen och tryck till runt plantan, genomvattna, så att jorden slammas till, och kontrollera sedan att trädet står stadigt. När vattnet sjunkit undan fyller du på mer jord. Täck gärna jordytan med täckbark, så förhindrar du uttorkning.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar