Palettblad odlas för bladens skull och kallas även för nässelblomma, blomsternässla och nella.
Palettblad odlas för bladens skull och kallas även för nässelblomma, blomsternässla och nella. Foto: Hanna Wendelbo

Palettblad – så lyckas du med den färgstarka favoriten!

Odla och plantera

Palettblad är superlätta att lyckas med och att föröka. Vill du också haka på palettbladstrenden? Så här gör du!

Av: Sandra Holmes, 23 april 2020

Läs också: Frossa i palettblad – 25 sorter som väcker habegär!

Palettblad, Plectranthus Scutellarioides, är en färgsprakande flerårig ört som har blivit en riktig trendväxt. Den är både en bra krukväxt inomhus året om och en bra utplanteringsväxt under sommarhalvåret. Bladen, som finns i hela färgpaletten och har många spännande mönster, sitter på fyrkantiga stjälkar som även bildar små ljusblå blommor i spiror. Blommorna brukar man dock knoppa av eftersom de stjäl energi från bladen och får dem att tappa sin färgintensitet. 

 

Annons

Mörklila och röda palettblad
De läckra mörklila och röda palettbladen glöder särskilt vackert i motljuset på fönsterbrädan.
Foto: Hanna Wendelbo 

Skötsel och beskärning

För att få färgstarka blad behöver palettbladen stå ljust, men inte i för stark sol eftersom det kan bränna bladen. Det går bra att plantera dem i vanlig blom- eller planteringsjord, och jorden ska vara lätt fuktig, och gärna vattnas med krukväxtnäring mellan vår och höst.  

Palettblad är snabbväxande, de växer vilt i Sydostasien och Australien, och i naturen brukar de bli runt en meter höga. Som krukväxt, när rötterna når kanten av krukan och börjar kika ut från botten, är det dags att plantera om palettbladet till en större kruka. 

Vissa sorter är bra på att förgrena sig medan andra växer mer upprätt och blir långa och smala om man inte beskär dem. Beskär man dem bildas det nya sidogrenar och plantan blir buskigare. Då kan man också passa på att ta sticklingar – något som har blivit väldigt populärt eftersom det är så lätt att dra upp nya palettblad från sticklingar.  

 

Hanna Wendelbo, palettblad och hemgjorda krukor av tapeter.
Hanna Wendelbo brukar ge bort palettbladssticklingar i hemgjorda krukor av tapeter. 
Foto: Hanna Wendelbo

Sticklingsbyte

Formgivaren Hanna Wendelbo, som bland annat mönsterdesignar tapeter, är en av alla som förälskat sig i palettblad. Hon fick sin första stickling av sorten ‘China Rose’ från Johanna Wikstrand Gartmyr som bloggar på Aprillaprill.se. Johanna, som delade ut många sticklingar till vänner och bekanta, bad folk att tagga bilder på sina sticklingar på Instagram med #palettbladunite, vilket växte sig till ett stort fenomen och nu även fungerar som en palettbladsförmedling. 

– Sticklingar är alltid en tacksam present att ge bort. Jag brukar vika små krukor av överblivna tapetrester, fylla på med jord och sedan sticka ner den lilla växten och vattna. Delad växtglädje är dubbel växtglädje, säger Hanna Wendelbo. 

 

Variera växtsätten

Under sommaren brukar Hanna Wendelbo sätta ut en del av sina palettblad i trädgården, men under hösten får alla plantor komma in igen. De plantor som fått stå kvar inomhus hela sommaren blir lite kala och spretiga, medan de som stått ute oftast är kraftigare eftersom de har blivit utsatta för både regn och vind. 

– Jag gillar båda växtsätten, det är kul att experimentera och forma dem. Några palettblad håller jag på och provar att stamma upp, så att de ska se ut som små träd. Då tar jag bort alla blad som kommer på stammen, och låter plantan förgrena sig i toppen, säger hon.

 

Stickling av palettblad i blomkruka
Palettbladssticklingar rotar sig snabbt i både jord och vatten.
Foto: Hanna Wendelbo 

Ta en stickling - så gör du!

  1. Beskär med en sekatör eller vass kniv för att få en fin snittyta. Skär av strax ovanför ett bladfäste, så att sticklingen har 3-4 bladpar på sig. 
  2. Dra sedan försiktigt bort de nedersta bladen så endast två bladpar finns kvar i toppen. 
  3. Sätt ner sticklingen i en kruka med blom- eller planteringsjord, tryck till lätt och vattna. Var noga med att hålla jorden fuktig under de första veckorna så att inte sticklingen torkar ut. 

Sticklingar av palettblad i vaser med vatten
“Jag brukar sätta sticklingar i olika glasvaser i fönstren, det är ju så härligt att se växtkraften i rötterna när de sträcker sig ut från plantan. På bara några veckor utvecklas det nya rötter”, säger Hanna Wendelbo. 
Foto: Hanna Wendelbo


Fröså palettblad

Det går också bra att odla palettblad från frö, men det är bra att så tidigt på säsongen, eftersom de tar lång tid på sig att utvecklas. Fröerna är ljusgroende och sås ovanpå fuktig blomjord, som täcks med klar plast försedd med lufthål för att bevara fuktigheten.

Palettblad av sorterna premium sun watermelon och chocolate covered cherry
Varför inte så ditt eget palettblad? Frön till sorterna ‘Premium Sun Watermelon’ och ‘Chocolate Covered Cherry’ finns hos fröfirman Impecta. Foto: Impecta 

23 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.