Det är inte svårt att få pelargonerna att leva länge!
Det är inte svårt att få pelargonerna att leva länge! Foto: Istockphoto

Övervintra pelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera

Vill du behålla dina vackra pelargoner till nästa år? Så här gör du!

Av: Sandra Holmes, 10 november 2020

Pelargoner kan leva hur länge som helst bara man ger dem lite kärlek. Så kasta inte ut dem bara för att sommaren är över. Med de här knepen kan de bli ännu finare till nästa år. 

Gör så här för att övervintra dina pelargoner: 

Annons

1. Har de blivit höga och rangliga kan du beskära dem hårt. Är de små kan du låta dem vara som de är. Ta bort det som är visset.

2. Passa gärna på att ta sticklingar av dina pelargoner och övervintra dem som små plantor. Då klipper du av en decimeterlång bit av en stjälk med en sekatör, precis under en nod, och tar bort alla blad på stjälken förutom två i toppen. Sedan sätter du sticklingen i såjord och håller jorden lätt fuktig (eller sätter den i vatten) tills den fått rötter. Sedan planterar du om den i blomsterjord. 

 

Det är lätt att ta sticklingar på sina pelargoner. 

Läs också: Lyckas med pelagroner – sommarens älsklingsblomma

3. Det optimala sättet att vinterförvara sina pelargoner är med en temperatur på mellan 10-20 grader och med växtbelysning. Ett frostfritt inglasat uterum är perfekt. Saknar du det kan du övervintra doftpelargoner, engelska pelargoner och hängpelargoner inomhus vid ett ljust fönster, men helst inte ovanför ett varmt element då de trivs lite svalare. Dra ner på vattningen och tillför ingen näring under vintern. Känsligare arter behöver mer ljus för att hålla sig fina under vintern, och zonalpelargoner föredrar en lite svalare vintertemperatur på mellan 5-10 grader.

4. I början av mars kan du ställa pelargonerna i rumstemperatur igen, beskära dem lite till och börja vattna dem mer och ge dem näring. Plantera om dem i ny jord efter någon vecka. Dina pelargoner kommer att tacka dig med mängder av nya vackra blommor!

10 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.