Foto: Istockphoto

Odla tomater – så lyckas du

Odla och plantera

Att odla egna tomater är inte svårt och verkligen värt det! Smaken av söta solmogna tomater är helt oslagbar.

Av: Sandra Holmes, 30 augusti 2019

Läs också: Gröna tomater? Det här kan du göra med dem! 

Har du smakat en riktigt söt och god tomat någon gång vet du att de kan vara så mycket mer än de bleka exemplaren du hittar i matbutiken. Sortrikedomen bland tomaterna är enorm, de finns ju allt ifrån de supersmå körsbärsvarianterna till de riktigt stora och biffiga – gula, svarta, randiga, päronformade – you name it! Även om du bara har en balkong kan du lätt få till en liten tomatskörd.

 

Annons

Så här lyckas du med tomatodlingen, steg-för-steg:

 

1. Välj frön till din favorittomat

Välj en tomatsort som passar ditt läge. Det finns sorter för växthus, trädgårdsland och låga buskiga sorter som är lämpliga för en kruka på balkongen.

 

2. Förodla tomaterna inomhus

Börja med att så tomatfröna i såjord i ett såbrätte under mars-april. Tänk på att de stora plantorna behöver ganska mycket utrymme och stå ungefär en halvmeter ifrån varandra, så att du sår lagom många. Ställ sådden varmt, vid ett element till exempel, tills du skymtar de första små bladen, och sedan svalare, runt 18 grader, och ljust.

 

3. Plantera om

När de kommit upp någon decimeter är det dags att omplantera tomaterna till krukor med planteringsjord, 10 x 10 centimeters krukor med hål i botten är bra men en avklippt mjölkkartong eller liknade fungerar också. Vid varje omplantering kan tomater gärna planteras lite djupare eftersom de får rötter på stjälkarna som kommer under jorden och blir mer robusta. Plantorna ska inte vara långa och rangliga eftersom de måste klara av frukternas tyngd.

 

4. Låt plantorna vänja sig gradvis 

Avhärda plantorna under några dagar innan de ställs ut. Ta ut dem på dagarna och ta in dem på nätterna så att de gradvis får vänja sig vid utomhusklimatet. Risken för nattfrost ska vara över och nattemperaturen över 7 grader när tomaterna flyttar ut. Ha en fiberduk redo att skydda med vid en kylknäpp.

 

5. Soligt och vindskyddat läge

När tomaterna kommit ut är det dags att plantera om dem igen. De vill stå soligt och vindskyddat. Ifall de ska planteras i kruka bör den vara minst 10 liter stor per planta. Tomater får stora rotsystem och behöver vattnas ofta.

 

6. Tjuva plantorna!

I takt med att plantorna växer behöver de tjuvas, det vill säga att man tar bort skott som kommer i grenvecken, då de inte kommer att ge frukt utan bara tar näring från plantan. De flesta sorter behöver stödjas på något vis, med till exempel bambupinnar eller uppspända trådar.

7. Växtnäring

Varje gång du vattnar kan du tillföra en skvätt flytande växtnäring vilket ger rikligare skördar. Välj gärna en ekologisk sort. Får bladen bruna fläckar har tomaterna antagligen fått bladmögel vilket sprider sig fort. Ta bort angripna blad med en gång. Bladmögel är också vanligt på tomatsläktingen potatis så därför ska man helst inte plantera tomater och potatis i närheten av varandra.

 

8. Risk för nattfrost? Skörda och låt mogna inomhus!

Finns det risk för nattfrost innan du hunnit skörda klart alla tomater kan du plocka av dem och låta dem eftermogna inomhus på ett svalt ställe, eller hänga upp hela plantan inne. Gröna tomater kan annars stekas eller bli till god marmelad. Tomatfrön är lätta att spara själv och har väldigt lång hållbarhet. Bra att veta är att om du tar fröer från en sort som är en F1-hybrid så blir plantorna ofta annorlunda än de du sått från början.  

30 augusti 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.