Foto: Istockphoto

Odla tomater – så lyckas du

Odla och plantera

Att odla egna tomater är inte svårt och verkligen värt det! Smaken av söta solmogna tomater är helt oslagbar.

Har du smakat en riktigt söt och god tomat någon gång vet du att de kan vara så mycket mer än de bleka exemplaren du hittar i matbutiken. Sortrikedomen bland tomaterna är enorm, de finns ju allt ifrån de supersmå körsbärsvarianterna till de riktigt stora och biffiga – gula, svarta, randiga, päronformade – you name it! Även om du bara har en balkong kan du lätt få till en liten tomatskörd.

 

Så här lyckas du med tomatodlingen, steg-för-steg:

 

Annons

1. Välj rätt tomatsort

Välj en tomatsort som passar ditt läge. Det finns sorter för växthus, friland och låga buskiga sorter som är lämpliga för en kruka på balkongen.

 

2. Förodla tomaterna

Börja med att så tomatfröna i såjord i ett såbrätte under mars-april. Tänk på att de stora plantorna behöver ganska mycket utrymme och stå ungefär en halvmeter ifrån varandra, så att du sår lagom många. Ställ sådden varmt, vid ett element till exempel, tills du skymtar de första små bladen, och sedan svalare, runt 18 grader, och ljust.

 

3. Plantera om

När de kommit upp någon decimeter är det dags att omplantera tomaterna till krukor med planteringsjord, 10 x 10 centimeters krukor med hål i botten är bra men en avklippt mjölkkartong eller liknade fungerar också. Vid varje omplantering kan tomater gärna planteras lite djupare eftersom de får rötter på stjälkarna som kommer under jorden och blir mer robusta. Plantorna ska inte vara långa och rangliga eftersom de måste klara av frukternas tyngd.

 

4. Låt plantorna vänja sig gradvis 

Avhärda plantorna under några dagar innan de ställs ut. Ta ut dem på dagarna och ta in dem på nätterna så att de gradvis får vänja sig vid utomhusklimatet. Risken för nattfrost ska vara över och nattemperaturen över 7 grader när tomaterna flyttar ut. Ha en fiberduk redo att skydda med vid en kylknäpp.

 

5. Soligt och vindskyddat läge

När tomaterna kommit ut är det dags att plantera om dem igen. De vill stå soligt och vindskyddat. Ifall de ska planteras i kruka bör den vara minst 10 liter stor per planta. Tomater får stora rotsystem och behöver vattnas ofta.

 

6. Tjuva plantorna!

I takt med att plantorna växer behöver de tjuvas, det vill säga att man tar bort skott som kommer i grenvecken, då de inte kommer att ge frukt utan bara tar näring från plantan. De flesta sorter behöver stödjas på något vis, med till exempel bambupinnar eller uppspända trådar.

7. Växtnäring

Varje gång du vattnar kan du tillföra en skvätt flytande växtnäring vilket ger rikligare skördar. Välj gärna en ekologisk sort. Får bladen bruna fläckar har tomaterna antagligen fått bladmögel vilket sprider sig fort. Ta bort angripna blad med en gång. Bladmögel är också vanligt på tomatsläktingen potatis så därför ska man helst inte plantera tomater och potatis i närheten av varandra.

 

8. Risk för nattfrost? Skörda och låt mogna inomhus!

Finns det risk för nattfrost innan du hunnit skörda klart alla tomater kan du plocka av dem och låta dem eftermogna inomhus på ett svalt ställe, eller hänga upp hela plantan inne. Gröna tomater kan annars stekas eller bli till god marmelad. Tomatfrön är lätta att spara själv och har väldigt lång hållbarhet. Bra att veta är att om du tar fröer från en sort som är en F1-hybrid så blir plantorna ofta annorlunda än de du sått från början.  

30 augusti 2019
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är våra bästa tips på hur du lyckas med blomman!

Så lyckas du med rabarber

Odla och plantera När du väl planterat och etablerat din rabarber krävs det inte mycket skötsel men den ger så mycket glädje. Ljummen rabarberpaj med vaniljsås en försomm...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Så lyckas du med hallonbuskar

Odla och plantera Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!

5 kryddväxter att odla

Odla och plantera Kryddväxter är både dekorativa och användbara i köket, men också riktiga bi- och humlemagneter. Man kan ha glädje av dem från tidig vår till sen höst,...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Dags att förgro potatis!

Odla och plantera April är en bra månad att sätta tidiga potatissorter. Förgror du dina sättpotatisar inomhus, i äggkartong eller kruka, skyndar du på skördetiden.