Foto: Istockphoto

Odla mynta – här är bästa tipsen!

Odla och plantera

Mynta är bland det mest lättodlade som finns! Så här lyckas du. 

Av: Sandra Holmes, 02 april 2020

1. Mynta – olika sorter

Grönmynta är populär i matlagning, liksom den lite kryddigare marockanska myntan. Hjärtmynta, eller mojitomynta som den också kallas, är den tvättäkta myntasorten i drinken mojito. Den är lite mildare i smaken men även den utmärkt i matlagning. 

Pepparmynta är en klassisk medicinalväxt som har en skarpare mentolsmak, och passar bättre för örtte och skönhetsprodukter. Det finns även andra spännande sorter så som äppel-, choklad- och apelsinmynta. Vill du odla flera olika myntor ska du plantera dem långt ifrån varandra, gärna i olika hörn av trädgården, eftersom de lätt korsar sig med varandra.

Annons

 

Läs mer:  Köksträdgård – så lyckas du!

 

2. Plantera mynta

Mynta växer bäst där det är soligt, varmt och väldränerat. Eftersom den sprider sig kraftigt med rötterna är den perfekt att odla i en kruka eller odlingslåda. Vill du gräva ner den i kökslandet eller någon annanstans i marken är det bäst att plantera den i en plastkruka med hål i botten så att den håller sig på plats och inte tar över.  

Blommande mynta

Blommande pepparmynta, Mentha piperita.

 

3. Dags att skörda!

Mynta blommar med ljuslila eller vita blommor som lockar massor av insekter och som doftar underbart i buketter. Vill man skörda myntan för att äta ska man göra det innan den har gått i blom då den inte smakar lika gott efter blomningen. Men det går förstås bra att klippa ner myntan helt om den hunnit gå i blom, för nya blad växer snabbt upp igen. 

 

4. Skötsel av mynta

Glöm inte vattningen! Finns det risk för att krukan med mynta torkar ut fort är det bra att ställa den i halvskugga, och under vintern bör krukan skyddas från frost.
På våren klipper man ner myntan och gödslar den med lite kogödsel. 

Det är bra att gräva upp och föryngra plantan genom delning vartannat år eftersom den ofta får gammal ved i mitten. Men det är också lätt att skapa nya plantor med sticklingar och rotbitar. 

Mynta te

Örtte med mynta.

 

4. Gott örtte 

Myntans friska smak kan användas till mycket, bland annat i sallader, såser, desserter, drinkar och annan dryck, och den är en populär krydda i lammrätter. Lägg några blad i en mugg och häll på kokande vatten så har du ett gott örtte. Det är också enkelt att torka bladen på en mörk, varm och luftig plats, så att du kan använda den hela vintern. 

02 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.