Foto: Istockphoto

Expertens tips: så odlar du kryddväxter

Odla och plantera

Sugen på att odla ätbart? Då är kryddor och örter ett perfekt första steg – lätt, trendigt och framför allt gott. Här ­tipsar hortonomen om hur du lyckas.

Krydda sommarens middagar med egenodlat! Kom igång redan nu så kan du snart skörda dina egna färska kryddor och örter. Johan Orre, hortonom på Plantagen, tipsar:

– Det lättaste för den som vill komma igång snabbt är att köpa färdiga plantor. Odlingsnörden finner ju ett nöje i att se det groende fröet bryta jordskorpan, komma upp och så småningom ge frukt. Men det är en liten större process. Det kan räcka att gå till en trädgårdsbutik, köpa en färdig chiliplanta, plantera om i en större kruka och ha chili hela sommaren. Ju mer man skördar desto mer kommer den att växa. Glädjen i det behöver man inte vara odlingsnörd för att uppleva!

Vad ska jag tänka på när jag köper kryddor?

– Tänk på att de kryddplantor du köper i livsmedelsaffären är odlade väldigt snabbt och intensivt. De har därför svårt att acklimatisera sig när de kommer hem till dig. Du kan köpa en fräsch krydda på fredagen och så är den halvdöd på måndagen. 

Annons

– De du köper i trädgårdshandeln är däremot odlade för att kunna leva vidare. De har fått ta lite längre tid på sig, de har lite större krukor. Priset är också lite högre, men dessa är ju tänkta för att odlas vidare.

Vad gör jag med plantorna när jag ­kommer hem?

– Plantera om i större krukor, det är jätteviktigt. Många plantor växer väldigt fort och behöver ett stort jordutrymme. De behöver även anpassad jord, det finns örtjord specifikt framtagen för ändamålet. 

– Det många missar är gödningen. Ute i naturen har vi ju ett kretslopp med blad som ramlar ner på hösten, det går förbi en älg och bajsar lite, och på så sätt får växten näring. Men i en kruka är näringsinnehållet begränsat. Eftersom man hela tiden skördar och tar bort växtdelar, det vill säga näring, så måste man även tillföra näring. Annars får växten näringsbrist, säger Johan Orre.

Hur vet jag om växten har näringsbrist?

– Bladen börjar bli gula, de växer sämre och får sämre smak.

Kan jag rädda en ­kryddväxt när bladen börjat gulna?

– Absolut. En vanlig orsak till gulnande blad är att man inte skördar. Kryddväxter vill skördas kontinuerligt. Plocka de äldsta bladen så kommer det nya upp. Annars blir bladen gamla, de blad som sitter längst underst får dåligt med ljus. Då stöter växten bort dem, de bladen är helt enkelt förbrukade. 

Var ska jag plocka när jag skördar?

– Alltid de äldsta bladen. På persilja till exempel kommer de nya bladen från mitten, som en rosett. På basilika plockar man enskilda blad, toppa när plantan börjar bli lite lång, då grenar den ut sig och får ett mer harmoniskt växtsätt. 

Vilka kryddor ska jag satsa på i ­sommar?

– Utgå från det du själv använder, det är alltid grunden. För om du inte skördar kommer bladen att bli gamla, gula och tappa smak.  

Johans 5 favoritkryddor

Persilja. Allround-krydda, funkar som dekoration, närings­källa och som uppfräschning av tråkig mat. Kan sättas ut tidigt, tål lite frost, kan till och med övervintra utomhus. 

Mynta. En ungdomlig mojito-krydda för härliga drinkar till helgen. Otroligt lättodlad, du kommer att kunna skörda obegränsat hela sommaren. Bra att ha i en kruka så du har koll på den — ute i rabatten sprider den sig som sjutton!

Basilika. Basilikaplantor du köper i livsmedelsbutik är framodlade för att skördas direkt och brukar vissna ganska fort. Tips! Ta av en topp som är 5—7 cm lång, sätt ner i lite vatten eller direkt i jord. Nya rötter bildas inom några dagar. Plantera i en vanlig kruka med blomjord, gärna lerkruka. Då får du en basilika som klarar sig bättre, hinner bli stor och fyllig och räcker hela sommaren!

Salvia. En krydda som används alltför sällan. Klipp ner i kryddblandningar tillsammans med andra kryddor, strössla över till exempel grillad kyckling — supergott! Eller bjud som förrättssnacks: Plocka stora blad och stek på medelvärme i smör eller olja, lägg på hushållspapper. Nästan som chips!

Fransk dragon.­ ­Jättebra, piffar upp all mat!

Elin Emborg
09 juni 2016
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Kaktusar – så lätta är de att lyckas med!

Odla och plantera Kaktusar är lättskötta växter som är perfekta för dig som saknar gröna fingrar, och inte har så mycket tid för skötsel. Här är våra bästa kaktustips!

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.