Det fantastiska med en pallkrage är att eftersom den inte har någon botten kan du ställa den nästan var som helst, underlaget spelar inte så stor roll!
Det fantastiska med en pallkrage är att eftersom den inte har någon botten kan du ställa den nästan var som helst, underlaget spelar inte så stor roll! Foto: Istockphoto

Odla i pallkrage: så kommer du igång!

Odla och plantera

Trenden att odla i pallkrage har fullkomligt exploderat. Pallkragar finns nu att köpa billigt i de flesta större varuhus och trädgårdsbutiker och det är superenkelt att komma igång. Vi går igenom steg för steg hur du gör!

Av: Emma Ilis , 20 mars 2020

Den främsta anledningen till att det blivit så populärt är att det är enkelt att komma igång och enkelt att odla år efter år. En bonus är att det ser snyggt och ordningsamt ut i trädgården och du kan lätt utöka med fler kragar för att odla mer. Att det är billigt är förstås också en stor fördel. En pallkrage kostar från 100 kr och uppåt.

Pallkragen gör att jorden snabbt blir varm vilket ger en snabbare skörd. Det blir en mer skyddad miljö då väggarna också skyddar mot vind. Har du dessutom markduk i botten så stoppar det ogräs och gräs. 

 

Annons

Måla pallkrage

En del pallkragar kommer målade annars kan du måla pallkragen för att matcha omgivningen och för att förlänga livslängden. Det finns också tillbehör att köpa, till exmpel lock som du kan använda så att det blir ett växthus, eller ställning med fiberduk för att skydda tidiga och känsliga odlingar från kyla.

Läs också: Därför ska du måla pallkragen svart! 

 

Börja odla steg för steg

Pallkrage trädgård

1. Börja med att välja plats och se till att marken är jämn. Det får gärna vara en solig plats. Lägg gärna markduk i botten för att hålla ogräs borta. 

2. Ställ på din krage och häfta fast duken på insidan av kragen. Sedan är det bara att fylla upp med jord och gödsel och börja odla. Är det sallad du ska odla räcker det med en pallkrage men om du vill odla morötter eller potatis behövs minst 2-3 stycken.

 

Pallkrage på gräsmattan 

Vill du istället ställa pallkragen direkt på gräsmattan så lägger du tidningspapper eller kartong i botten som sedan kväver gräset. Fyll på med grenar och löv och sedan kompost. Överst fyller du upp med jord. Odlingen kommer få näring från grenarna och löven och kartongen bryts ned.

 

Läs också: Så bygger du en odlingslåda 

 

Vad kan man odla i pallkragen?

Pallkrage sallad

  • Du kan odla nästan vad som helst i pallkragen så länge du tänker på djupet. Sallad och rädisor behöver inte mer än djupet av en pallkrage medan potatis och morötter behöver två-tre på höjden. 
  • Sätter du ingen markduk i botten kan självklart rötterna gräva sig ned i marken.
  • Kryddor gör sig väldigt bra, även blommor, rödbetor och bärbuskar. Rabarber, grönsaker, potatis, kryddor, klätterväxter och perenner är mer förslag på vad som går att odla i din pallkrage.
  • Fördelen med pallkragens storlek är att det är lätt att rensa och skörda.

 

Skydda din odling 

När man odlar finns det alltid skadedjur som riskerar att förstöra din odling innan du hunnit skörda frukten av ditt arbete. När man odlar i pallkrage är det lättare att ta kontrollen och använda sig av enklare hjälpmedel för att hålla djuren borta.


Katter och rådjur

För att skydda odlingen mot katter och grävande hönor kan man lägga kompostgaller på kragen. För rådjur kan du täcka med odlingsväv som också skyddar mot vind och gör det svårare för skadedjur som kålfjäril och morotsflugor att ta sig in. En odlingsväv gör det även varmare.

 

Skydd mot sniglar 

För sniglar finns det flera olika produkter att köpa, men här gäller det främst att göra det svårt för sniglarna att komma fram. Att lägga singel runt kragen är ett hinder sedan finns det både metallkanter, koppartejp och andra hjälpmedel.

 

20 mars 2020 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.