Foto: Istockphoto

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera

Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla groddar – så gör du steg för steg

 Groddar 

Ha din egen groddfabrik i köket och njut av spirande frön att blanda i salladen eller lägga som garning på tallriken. Både gott och nyttigt men också dekorativt – och lätt att lyckas med. Vill man göra det extra enkelt för sig finns det särskilda groddboxar att köpa, med galler, men har man ingen burk med sil så kan man använda andra kärl tillsammans med silduk eller durkslag.

Annons

 

Odla groddar – rumstemperatur 

Vanliga frön att grodda är alfaalfa, bovete, ärter, linser och mungbönor. Räkna med att det tar mellan tre och tio dagar från sådd till ätliga groddar. Tiden beror på växt men också på hur varmt de står. Det ideala är rumstemperatur eller aningen varmare, cirka 20-25 grader. 

 

Läs också: Så odlar du potatis 

 

Välj frön avsedda för groddning

Välj helst frön avsedda för groddning eftersom de är testade så att de inte sprider sjukdomsalstrande bakterier. Tar man istället från matbutikens hyllor, exempelvis linser, alfaalfa- och mungbönor, bör man hetta upp dem först till 75 grader. Övriga frön till en något lägre temperatur. Koka upp vattnet först och låt det svalna. Håll koll på temperaturen med en kökstermometer. Lägg i fröna när temperaturen är lagom och rör runt i kastrullen i cirka 15 sekunder. Kyl sedan fröna direkt. Sedan är de klara att grodda.

 

Så här sköter du groddboxen steg för steg:

1. Lägg fröna i groddboxen, sätt på gallret och använd boxen för att skölja dem. Skölj flera gångar och sila av vattnet genom gallret.

2. Lägg sedan fröna i vatten och låt dem stå på en mörk plats till nästa dag.

3. Häll av vattnet och skölj igenom fröna på nytt.

4. När allt vatten är avhällt ställer man boxen på en mörk plats i 2-3 dagar. Har man inget bra ställe kan man gömma den under ett skynke.

5. Under de här dagarna sköljer man groddarna varje dag och ställer tillbaka dem på en mörk plats. Placera gärna boxen upp och ner på exempelvis en bricka eller ett stort fat så att allt vatten rinner ut (för att minimera risken för att groddarna möglar).

6. När fröna börjar gro placerar man boxen ljust, i ett fönster eller under en växtlampa för att groddarna ska bli gröna. Fortsätt att sköljda dagligen.

7. När groddarna är lagom stora för att äta vänder man groddboxen rätt, med gallret upp, och placerar den i kylskåpen. Nu behöver man inte längre skölja varje dag.

8. Om man inte vill ha skalen kvar kan man lägga groddarna i vatten. Då flyter skalen upp till ytan och är lätta att hälla bort.

 

Vanliga frön att grodda

 

  • Alfaalfa ger mycket. En matsked frön man ge fem deciliter färdiga groddar. Groddningstid: 2-6 dagar.
  • Bovete är supersnabb och något för den otåliga. Groddningstid: 2 dagar.
    Gula ärter, sådana som man använder till ärtsoppa ger fina groddar. Groddningstid: 3-5 dagar.
  • Linser finns som röda, gröna och svarta. Alla lika lätta att grodda. Groddningstid: 2-4 dagar.
  • Mungbönor är de bönor som säljs som böngroddar i mataffären. Groddningstid: 2-5 dagar.
  • Quinoa är lätta och snabba att grodda och har en nötaktig smak. Groddningstid 1-2 dagar.
  • Rödbetor ger röda, fina groddar. Groddningstid: 3-6 dagar.

 

Odla skott

Man kan också odla skott i jord eller att man trycker fast fröna på ett fat med hushållspapper (4-5 lager) som hålls lätt fuktad genom att man dagligen duschar med en sprejflaska. När skotten har blivit stora nog skördar man genom att klippa av det gröna och använda i maten, exempelvis smörgåskrasse, ärter och senap.

 

Läs också: 5 enkla grönsaker du kan odla själv

02 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

Så lyckas du med rabarber

Odla och plantera När du väl planterat och etablerat din rabarber krävs det inte mycket skötsel men den ger så mycket glädje. Ljummen rabarberpaj med vaniljsås en försomm...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten växa och få smaka av skörden!

Så lyckas du med hallonbuskar

Odla och plantera Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Dags att förgro potatis!

Odla och plantera April är en bra månad att sätta tidiga potatissorter. Förgror du dina sättpotatisar inomhus, i äggkartong eller kruka, skyndar du på skördetiden.