Foto: Istockphoto

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera

Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten växa och få smaka av skörden!

Av: Sandra Holmes, 28 augusti 2019

5 enkla grönsaker du kan odla själv!

1. Potatis

Att skörda sin egen potatis är lite som att gräva efter guldklimpar. Hemodlad potatis är en riktig delikatess! Får du bara ned sättpotatisen i jorden så sköter den sig själv i stor sett, bara du vattnar och kupar den genom att fösa över lite mer jord över plantorna när blasten har kommit upp en bit. Har du ingen jordplätt kan du odla den i pallkrage eller varför inte en hink på balkongen? Sätt potatisen när jorden är runt 8 grader. Får blasten bruna fläckar ska du klippa av den, då det bladmögel som kan ge potatisen röta.

Annons

 

2. Lök

Hemodlad lök smakar fantastiskt! Du odlar den genom att så sättlök på våren när jorden har rett sig. Du kan äta lökarna färska medan blasten är grön, annars väntar du till blasten har gulnat och tar upp lökarna och låter dem ligga på jorden och torka ett tag innan lagring. Den gröna blasten kan du klippa av då och då och använda i sallader.

 

3. Rädisa

Rädisor växer riktigt snabbt och eftersom de inte blir så stora kan man så dem mellan raderna på andra grönsaker som tar längre tid på sig. Du kan så dem tidigt, i drivbänk på vårvintern, och sedan i flera omgångar under säsongen. Bladen på rädisan går också att äta, de har en ganska pepprig smak. Testa gärna färgblandningar med röda, rosa, lila, gula och vita rädisor.

 

4. Spenat

Spenat växer också mycket snabbt och du kan skörda bladen många gånger om under säsongen. Den är riktigt hälsobomb som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den kan sås tidigt, gärna i drivbänk, men de tidiga plantorna har en tendens att gå i blom, så så gärna spenat i flera omgångar från juli och framåt.

 

5. Brytböna

De gröna goda bönorna, som också kallas hericots verts, ger riklig skörd och bildar nya baljor så länge plantorna plockas av. Bönorna ska skördas innan de blivit för stora och trådiga. Du sår den när jorden blivit uppvärmd till runt 12 grader. Buskvarianterna blir inte så höga och kan därför växa utan stöd.

 

28 augusti 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på...

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en...

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.