Skadedjur i trädgården

Har du skadedjur i trädgården? De ovälkomna gästerna som kalasar på växterna i trädgården kan vara en plåga. För dig som inte har turen att ha en igelkott, hungriga fåglar eller andra djur som mer än gärna äter upp skadedjuren, finns alternativ.


Sniglar, sork och vissa insekter kan vara nästan omöjliga att få bukt med om man väl fått in dem i trädgården. Här beskriver vi några av de vanligaste skadedjuren och ger tips på hur du kan bli av med dem.

Mördarsniglar

Den spanska skogssnigeln, mer känd som mördarsnigeln, är en plåga för många trädgårdsägare. De kommer från den Iberiska halvön och är extremt duktiga överlevare. Dessutom är de tvekönade och kan befrukta sig själva. Mördarsniglarna har inga naturliga fiender eftrsom de flesta djur tycker att de smakar illa. Förutom att sniglarna är glupska kan de på sikt slå ut eller förändra den svenska floran eftersom de inte är en naturlig del i den.

Det finns olika sätt att bekämpa mördarsniglarna. De är mycket förtjusta i öl och ölfällor kan vara ett alternativ. Tänk dock på att vittja fällorna ofta och byta ut ölen så att det inte börjar lukta illa.
En annan metod är att sätta upp el-stängsel runt din trädgård. Se till att inga sniglar finns innanför det område du hägnar in. Att lägga kalk runt växterna håller sniglarna borta, kalken försvinner dock vid regn. Att hälla kalk direkt på sniglarna är djurplågeri.

Det bästa rådet är ändå att välja växter som sniglarna inte angriper. Exempel på dessa är, rosor, pioner, olika martorn (tistelblomma) samt prydnadsgräs, tulpaner eller narcisser.

Liljebaggar

Liljebaggarna har en förkärlek till liljor. Det är en vacker skalbagge med röd rygg. De dyker upp där liljorna finns och lämnar stora hål i bladen. Till slut äter de upp hela växten och lämnar bara den hårda stängeln kvar. Liljebaggen är mycket känslig för vibrationer och ljus. Känner den sig hotad släpper den sitt grepp om liljan och landar på rygg på marken med den svarta magen blottad. Detta gör att den är svår att se.

Det bästa sättet att bekämpa liljebaggarna på är att plocka dem och sedan klämma eller trampa ihjäl dem. Det är viktigt att inte glömma bort larverna som sitter på undersidan av liljebladen. Det är oftast en mörk slemmig klump som ska dras bort. Sedan måste de krossas så att larverna dör. Prova också med vanliga flugremsor med klister på, finns i järnhandeln. Sätt dessa kring stammarna. Liljebaggarna fastnar på remsorna.

Bladlöss

Bladlössen är vanliga men till skillnad från liljebaggarna och mördarsniglarna är de lättare att bekämpa. De förflyttar sig med hjälp av svartmyror eller vinden. Bladlössen förökar sig snabbt under varma och fuktiga somrar. De suger växtsaften från växterna och kan orsaka tillväxthämningar och missbildningar. Bladlöss kan också smitta växterna med virus.

Ett enkelt sätt att bli av med bladlössen är att spola växten i kallt vatten. Då trillar bladlössen av. Vanlig enkel såplösning täpper till bladlössens andningshål. Gelatin eller paraffinolja är också bra metoder som är skonsamma mot växten och miljön.

Sork

Sorkar är otrolig söta men kan ödelägga din trädgård om du inte ser upp. De vanligaste arterna är vattensork och åkersork. Vattensorken ger sig på fruktträdens rötter och risken finns att hela trädet dör. Åkersorken ringbarkar träden.

Sorkar kan vara svåra att bekämpa då de rör sig över stora områden. Det finns olika metoder mot sorkarna, bland annat kan man köpa Sorkstopp, en illaluktande vätska som man häller på en trasa, och stoppa ner i hålen. Sorkar är mycket känsliga för ljud och vibrationer och en sorkskrämma som sänder ut ljudvågor kan fungera. Vid nysättning av träd kan det vara bra att ha ett nät kring rotklumpen. Att klippa gräset kort och skydda träden med stålnät är också ett sätt att försöka hålla sorkarna borta. Kort sagt, bearbeta jorden ofta om du får stora sorkangrepp. Till tröst kan sägas att alla år är inte sorkår, de har vissa starka populationer med några års mellanrum.

Kålfjärilslarver

Inspektera dina växter varje dag så har du större chans att besegra kålfjärilslarverna. Foto Susann Gson Engqvist

Kålfjärilslarven gillar att mumsa på krasse och kålväxter. De grönsvarta larverna är mycket glupska och kan förstöra din växt helt. De lever ofta i kolonier.

Ett enkelt sätt att skydda dina växter mot kålfjärilslarverna är att lägga en fiberduk eller ett insektsnät över växterna. Då kommer inte fjärilarna åt att lägga sina ägg.

Ha respekt
Tänk på att inte låta några djur lida i onödan i kampen om trädgården.

Sajttips!

Vill du lära dig mer om insekter? Gör ett besök på www.entomologi.se
Här finns det mesta som kryper och flyger, både med text och bild.

På Svenska Naturskyddsföreningens sajt, www.snf.se, finns avdelningen Vilda Grannar. Där får du lära dig om fjärilar, humlor, bin med flera.

På Svenska Botaniska föreningens hemsida, www.sbf.c.se finns det mesta om botanik.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar