Det kan vara väldigt fint att låta en äldre trädstam helt täckas in av murgröna.
Det kan vara väldigt fint att låta en äldre trädstam helt täckas in av murgröna.

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera

Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Av: Sandra Holmes, 29 september 2020

1. Välj rätt växtplats

Murgrönan växer bäst i fuktiga och halvskuggiga-skuggiga lägen. Den klättrar med hjälp av sugrötter och är perfekt för att täcka in en husvägg eller ett större träd med, men passar också väldigt bra som marktäckare, till exempel under buskar eller över en slänt. Murgrönan är, med sina långa rankor, också väldigt fin att plantera vid kanten på krukor och amplar, men vill du att den ska överleva vintern är det säkrast att gräva ner den i marken.


Murgröna är en bra marktäckare som blir olika hög beroende på vilken sort du väljer. 

Annons

 

2. Hitta en passande sort

Murgrönor kan variera en hel del i utseende, både genom hur stora och flikiga bladen är –  och vilken färg de har. De kan antingen vara helgröna, eller gul- eller vitbrokiga, och ha mer eller mindre markerade bladnerver. Men det är också bra att veta att murgrönor har ett ungdomsstadium och ett vuxenstadium. Unga murgrönors blad har tre till fem flikar, men som vuxna blir bladen äggrunda eller rombiska. Äldre murgrönor förlorar dessutom sugrötterna, blir mer buskaktiga och kan få grönaktiga blommor. 

Härdigheten och tillväxttakten varierar också mellan olika sorter. Här är några olika murgrönor att välja mellan: 

 

Algerisk murgröna. 

  • Algerisk murgröna, Hedera algeriensis, ‘Gloire de Marengo’, har stora hjärtformade blad med breda krämvita kanter. Höjd: 2,5 meter. Härdig i växtzon 3. 

  • Kaukasisk murgröna, Hedera colchica, har de största bladen av alla murgrönor, 15 cm breda, utan flikar, och ger ett tätt intryck. Höjd: 2-5 meter som klättrande och 3-8 meter som krypande. Härdig i växtzon 1-2. 

 

Sorterna ‘Huldra‘, ‘Grafik‘ och ‘Hymn‘. Foto: E-planta ekonomisk förening. 

 

  • Murgröna, Hedera helix, är den art av murgröna som har störst variation. Här hittar vi också många murgrönor som är uppdrivna för inomhusbruk. Dessa kan ofta planteras ut om du omskolar dem först, det vill säga att du gradvis vänjer dem vid utomhustemperaturen, men det är inte säkert att de härdiga. 

Murgrönor som säljs som utomhusväxter är vanligtvis härdiga till zon 2-3, men det finns även härdigare sorter.
Här är exempel på fyra sorter som är härdiga till zon 4:

– ‘Huldra’ har helgröna, 7-9 cm breda blad som är grunt femfingrade. (E-planta)
– ‘Grafik’ har mörkgröna blad med tydligt markerade nerver, 4 cm breda, och fem flikar.  (E-planta)
– ‘Hymn’ har friskt gröna och 6 cm breda blad. (E-planta)
– ‘Baltica’ har glänsande små, mörkgröna blad med tydliga vita nerver och tre till fem flikar. Bladens färg skiftar i purpur under vintern. Höjd: 4-8 meter

 


Storbladig murgröna.  

  • Storbladig murgröna, Hedera Hibernica, är en kraftigt växande art som snabbt täcker in ytor och även kan användas som häck. Bladen är 8 cm breda, friskt gröna och har fem flikar. Höjd: 3-5 meter. Härdig i växtzon 1-2. 

 

3. Ta sticklingar 

Murgrönor är lätta att föröka, så har du möjlighet så passa gärna på att ta sticklingar om du stöter på en vacker sort. Gör så här: 

  1. Klipp av 10-15 centimeter från toppen av en gren med en sekatör, strax under ett bladfäste. Sticklingen ska helst ha runt 3-4 bladpar på sig.

  2. Behåll 2-3 blad i toppen av sticklingen, och dra försiktigt bort de övriga bladen. 

  3. Sätt sticklingen i en vas med vatten och ställ ljust. Byt vattnet ibland och håll koll så att inte sticklingen ruttnar.* 

  4. När sticklingen fått rötter planterar du den i en liten kruka med jord. 

 

*Det går också bra att sätta sticklingen i såjord istället för vatten om du håller jorden jämnt fuktig, gärna i ett miniväxthus eller plastpåse med hål.

 

 

Läs också: Så lyckas du med tuplaner – 10 vackra sorter! 

 

29 september 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.