Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen

Sugen på att skaffa en klätterros? Vi har valt ut 10 bra sorter. Så här gör du för att lyckas med dem!


Läs också: Så utrotar du parkslide! 

När du ska välja en klätterros till din trädgård så gå inte bara efter blommans utseende. Sök efter en ros som är frisk, motståndskraftig mot sjukdomar, och tillräckligt härdig för odlingszonen du bor i. Blomningstiden är också viktig att tänka på, så att du väljer en ros som blommar när du är hemma och inte bortrest på semester. Rosorna doftar olika starkt, är olika höga och breda, och skiljer sig till växtsättet, så satsa på en som passar in där du har tänkt dig.

Ramblers och climbers

I England brukar man dela in klätterrosor i två kategorier, “ramblers” och “climbers”. Denna uppdelning talas det inte lika mycket om i Sverige, men det kan vara bra att förstå skillnaderna mellan dem eftersom de har så olika växtsätt, och fyller olika funktioner i trädgården.

  • Ramblers är mycket starkväxande, de tar mycket plats och har små engångsblommande rosor i stora klasar. De har oftast långa, tunna grenar och passar bra till att växa upp i pergolor och träd, eller över plank och murar, samt mot större husväggar om de får stöd. Honungsrosen är ett exempel på en välkänd rambler och många andra sorter hittas framförallt bland japanska klätterrosor, multiflorarosor och kryprosor.
  • Climbers har kraftigare och mer upprättväxande grenar. De blir inte lika höga som ramblers men har ofta större rosor. En del blommar bara en gång men det finns många som är återblommande, vilket också kallas för remonterande. De passar bäst att växa mot ett stöd.

 

Läs mer: Klätterrosor – 10 inspirerande idéer

 

10 fantastiska klätterrosor

Här har vi valt ut tio stycken populära och särskilt odlingsvärda sorter:

Foto: Istockphoto

1. Honungsros, ’Helenae Hybrida’

Starkväxande, frisk och mycket härdig klätterros som är en utmärkt trädklättrare. Blommar med stora klasar av honungsdoftande, små blommor som skiftar från ljusgult till vitt.

Mycket riklig blomning under juli-augusti. Skuggtålig. Höjd: 600 cm. Zon 5. Rambler.

 

Foto: Istockphoto

2. ’Flammentanz’

En av de mest härdiga röda klätterrosorna. Mycket frisk, lättodlad och skuggtålig.

Blommorna är stora, fyllda och sammetsröda och svagt doftande. Blommar mycket rikligt under juni-juli. Höjd: 300–500 cm. Zon 6. Climber.

 

Foto: Kordes roses

3. ’Golden Gate’

Mångfaldigt prisbelönt och mycket frisk ros med blommor som gradvis skiftar färg från guldgul till klargul. Blommorna är dubbla, sitter i klasar och doftar friskt av citrus.

Blommar rikligt remonterande mellan juni–oktober. Höjd: 250 cm. Zon 3. Climber.

 

Foto: Istockphoto

4. ’New Dawn’

En mycket populär klätterros eftersom den är härdig, frisk och starkväxande. Blommorna är fyllda, medelstora, skiftar från ljusrosa till vitt och har en medelstark frisk doft av citrus.

Blommar juni–oktober. Höjd: 300-600 cm. Zon 5. Climber.

 

Foto: David Austin Roses

5. ’Paul’s Himalayan Musk’ 

En särskilt bra trädklättrare med små, fyllda rosa blommor som sitter i stora klasar och har en stark myskdoft. Höjd: 500 cm. Zon 2. Rambler.

 

Foto: Istockphoto

6. ’Sympathie’

En av de mest populära klätterrosorna i svenska trädgårdar. De stora, fyllda rosorna är djupt sammetsröda till blodröda, medelstarkt doftande och slår ut i stora klasar.

Riklig remonterande blomning mellan juni–oktober. Höjd: 300–400 cm. Zon 4. Climber.

 

Foto: Istockphoto

7. ’Ghislaine de Féligonde’

Små fyllda och grunt skålformade och kaprifoldoftande blommor som skiftar i färg från saffransgul till aprikos, koppar och slutligen crémevit. Remonterande blomning mellan juli-oktober.

En skuggtålig buskros som kan användas som klätterros i landets södra delar. Höjd: 150–250 cm. Zon 4.

 

Foto: Kordes roses

8. ’Jasmina’

Har djupt skålformade och välfyllda blommor som sitter i stora klasar. Blommorna har en söt doft och skiftar mellan kallrosa och violett.

Rikligt remonterande mellan juni–oktober. Höjd: 300 cm. Zon 4. Rambler.

 

Foto: Kordes roses

9. ’Alchymist’

Modern klätterros med gammaldags charm. Houngs- och tedoftande tätt fyllda, blommor som skiftar i olika nyanser av aprikos, gyllengult och saffransorange.

Engångsblommande under juni–oktober. Höjd: 200–250 cm. Zon 4. Climber.

 

Foto: Rosen Tantau

10. ’Giardina’

Stora tätt fyllda och skålformade gammelrosa blommor med medelstark söt och fruktig doft.

Blommar juni–oktober. Höjd: 300–350 cm. Zon 4. Climber.

 

Läs också: Bästa växterna till pergolan

 

Plantering

Så här gör du för att plantera din klätterros, steg-för-steg:

  1. Gräv en grop som är 50 cm bred och 50 cm djup. Ta tillvara cirka hälften av den bortgrävda jorden och blanda upp den med lika mycket kompost- eller planteringsjord. Gödsla inte i gropen! (Planterar du vid ett träd så gräv gropen cirka 50 cm ut från trädet).
  2. Lägg i lite av jordblandningen i gropen och sätt ner rosen med utspärrade rötter. Är rossorten okulerad (ympad) på en annan ros, ska denna punkt placeras ungefär 10 centimeter under jorden. Fyll på resten av jorden och tryck till ordentligt runt om.
  3. Gödsla med ett spadtag brunnen kogödsel och en näve benmjöl uppblandat med planteringsjord runt plantan.
  4. Vattna rejält och fortsätt att göra det regelbundet fram tills rosen etablerat sig ordentligt.

 

Klipp bort vissna rosor, eller behåll dem om du vill få nypon.

 

Beskärning av klätterrosor

  • Vänta!
    Klätterrosor ska inte beskäras under de första åren efter planteringen, för att de ska kunna växa sig starka.
  • Gallra!
    Ett generellt beskärningsråd är att ta bort vissna, frusna eller skadade grenar, och klippa in sidogrenarna om det behövs. När det gäller starkväxande ramblers, kan de klippas ner helt om de ser risiga ut och behöver föryngras.
  • Putsa?
    Engångsblommande rosors vissna blommor behöver inte klippas bort, det är en smaksak, men remonterande rosor kan gärna putsas för att stimulera ny knoppbildning. Vill man att rosorna ska bilda nypon låter man bli att putsa så mycket.

 

Vattna och gödsla!

  • Vattna rosorna rejält under särskilt torra perioder. Vattna direkt vid rötterna och inte med vattenspridare som blöter ner hela bladverket och ökar risken för svampangrepp.
  • Gödsla redan etablerade rosor med kogödsel och benmjöl, som myllas ner i jorden, i samband med vårbeskärningen. Remonterande rosor behöver därefter gödslas en gång till, mitt under sommaren.

Källa: Svenska rosensällskapet

 

Läs mer: Ljuvliga gammeldags rosor – 10 tips

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar