Foto: Istockphoto

Så lyckas du med jordgubbslandet

Odla och plantera

Lerjord förhöjer smaken på jordgubbarna, lite halm under och du slipper jordiga gubbar – här är knepen för lyckad jordgubbsodling!

Lagom med gödsel och rent från ogräs, då trivs jordgubbarna bäst. Jordgubbsexperten Ulf Engström, driver Trädgårn Södertälje, en ekologisk odling där de bland annat odlar jordgubbar. Här är hans bästa tips!

 

Odla jordgubbarna på soligt ställe

Annons

Jordgubbar trivs som bäst på ett varmt och soligt ställe i trädgården. Plantorna växer inte lika bra om det finns ogräs runt omkring, så se till att jorden är rensad på ogräs innan du planterar jordgubbarna. Ett tips är att lägga halm eller gräsklipp under plantorna, det håller bären rena från jordstänk och försvårar möjligheten för ogräset att växa upp igen. Jordgubbar ger inte så stor skörd det första året, utan ger oftast störst skörd andra och tredje året. När det har gått fyra år är det dags att byta ut plantorna. Du kan odla dina jordgubbar på de flesta jordar. 

– Vill du ha smakrika jordgubbar ska du välja en leraktig jord. Se till att jorden är välkultiverad och innehåller ett allsidigt näringsinnehåll av kväve, fosfor, kalium och mangan.

 

Gödsla jordgubbsplantorna på rätt sätt

Gödsla gärna dina jordgubbar med egenkomposterad jord eller ekologiskt gödsel. Ge inte för mycket gödsel – då får du bara gröna och frodiga plantor och oftast små bär.

­– Titta på bladfärgen. Om bladen tre till fyra veckor efter planteringen ser lite bleka ut bör du tilläggsgödsla med ekogödsel. Tänk på att marken måste kunna dränera regnvatten, jordgubbar tål inte att bli stående i vatten!

Tilläggsgödsling gör du med eko-gödsel i perioden då plantorna börjar sätta frukterna/karten.

– Ytterligare en höstgödsling i augusti rekommenderas för att plantorna ska bygga upp nästa års blomanlag. På sensommaren och hösten tar du bort revplantor från moderplantan. Revplantorna kan du jordslå och använda för att öka odlingen med fler plantor.

 

Plantera jordgubbsplantor i rätt tid

Det är viktigt att inte plantera jordgubbsplantorna för tidigt för att jordgubbarna ska växa och trivas.

– Vi planterar revskott och vinterfrusna småplantor när marktemperaturen stigit över sju grader. Hos oss i Mälardalen är detta en period i början av maj. I norra Sverige sker det ofta lite senare, och i södra delen av landet lite tidigare. Du kan som alternativ plantera på hösten men då minst en månad innan växtligheten stannar av innan vintern.

Plantera plantkroppen så att rötterna täcks av jord och halva "halsen" kommer i kontakt med jorden. Tänk på att trycka till jorden runt plantan och vattna direkt efter plantering.

– Byt ut moderplantan efter fyra år om du vill ha större bär. Det är inget som hindrar att du har samma planta i många år men bären blir succesivt mindre i storlek. Vi byter plantor efter fyra år men de nya plantorna planteras inte på samma plats då vi vill bibehålla en långsiktigt allsidig och fertil jord. 

 

Vattna, vattna, vattna

Vattna jordgubbsplantorna ofta, plantorna ska alltid ha tillgång till fukt i jorden.

– Det är lätt att glömma att ge tillräckligt med vatten under sommarheta perioder då avdunstningen är mycket stor.

 

Så skyddar du jordgubbarna

Satsa på fågelnät om du har bekymmer med fåglar i trädgårdslandet.

– Vi lägger ut fågelnät över odlingen i början av skördeperioden, vilket får önskad effekt. Koltrastarna till exempel väljer då annat i naturen än våra jordgubbar.

Sniglar trivs bra i den fuktiga miljön som uppstår kring jordgubbsplantorna.

– Ett enkelt och effektivt sätt att skydda jordgubbarna från sniglar är att strö ut lite ferromol, järnfosfat. Medlet är godkänt för eko-odlingar och sniglarna upphör inom några dagar. Upprepa proceduren en-två gånger under sommaren.

Har du rådjur eller andra klövdjur som inkräktar på din odling är det bra att sätta upp nätstängsel.

– Det finns också andra alternativ med vajande cd-skivor som du hänger upp eller blodmjöl på marken och dessa kan fungera mycket väl, i alla fall tills djuren vant sig vid denna olägenhet.

 

Jordgubbsodlarens tips: Här är de godaste jordgubbssorterna

  • Favoriten Polka
  • Salsa
  • Sonata
  • Malvina – en lite syrligare smak, men denna sort är svårodlad norr om Götaland.
16 april 2019
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten växa och få smaka av skörden!

Så lyckas du med hallonbuskar

Odla och plantera Vattna vid torka, gödsla ordentligt och gräv ett ordentligt land till dina hallonbuskar. Här är trädgårdsmästarens bästa knep för att lyckas med hallon!...

5 kryddväxter att odla

Odla och plantera Kryddväxter är både dekorativa och användbara i köket, men också riktiga bi- och humlemagneter. Man kan ha glädje av dem från tidig vår till sen höst,...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.

Dags att förgro potatis!

Odla och plantera April är en bra månad att sätta tidiga potatissorter. Förgror du dina sättpotatisar inomhus, i äggkartong eller kruka, skyndar du på skördetiden.

Odla tomater – så lyckas du

Odla och plantera Att odla egna tomater är inte svårt och verkligen värt det! Smaken av söta solmogna tomater är helt oslagbar.

Lisas trädgårdskalender oktober

Odla och plantera Nu är det dags att förbereda trädgården för hösten och vintern.