Livfullt med porlande vatten

Ljudet av muntert porlande vatten i en liten bäckfåra ger härliga känslor av välbehag. Så här gör du ett vattendrag själv.


Innan man beslutar sig för hur vattendraget ska se ut och var det ska placeras, bör man gå runt på tomten och verkligen fundera över hur man vill att trädgården ska vara utformad. Ge noga akt på stilen i trädgården så att vattenarrangemanget passar in i den övriga miljön.

Har du till exempel en trädgård med strikta former, passar det bra om bäckfåran utformas som en nedsänkt kanal med raka kanter av sten. I naturträdgården kan bäcken gärna få lite friare former och bäddas in av olika sorters växter. Ta gärna lärdom av naturen och titta efter hur de naturliga bäckfårorna ser ut. Se till att den tänkta bäckfåran inte blockerar in- och utvägar på tomten och att den inte hindrar exempelvis grillning, lek och spel.

Två sätt att anlägga rinnande vatten

Det behöver inte alls vara besvärligt och svårt att anlägga ett rinnande vattendrag i trädgården. I dag finns bra material att köpa i handeln. I princip kan man säga att det finns två huvudmetoder att anlägga bäcken på. Man kan antingen köpa färdiggjutna sektioner i hårdplast som kan byggas ihop till en bäckfåra eller använda dammfolie. Med dammfolie går det lättare att ge bäcken ett naturligt utseende, men det krävs mer underarbete än om man använder färdiggjutna formar i hårdplast. Det får absolut inte ligga vassa stenar kvar i marken eftersom dessa kan punktera folien.

Att tänka på då du anlägger ett vattenarrangemang:

Rita en skiss
Rita en skiss över hela vattenarrangemanget på ett papper. När du väl har bestämt dig för var vattendraget ska ligga, är det dags att fundera över vilken bredd och längd det ska ha.

Placera dammen lågt
Om man planerar att anlägga en damm i anslutning till det rinnande vattendraget bör man tänka på att placera den där marknivån är som lägst. Ge den ett soligt läge eftersom många av vattenväxterna är soldyrkare.

Låt vattnet ringla fram
Lägg stenar eller stenblock på ett sådant sätt att vattnets framfart stoppas upp här och där. Det minskar risken för att bäckfåran ska torka ut om vattnet tillfälligt stängs av. Inte minst viktigt för de fuktälskande växterna som har placerats intill bäcken.

Välj rätt pumpkapacitet
Räkna ut hur mycket vatten som kommer att rinna genom bäckfåran och dammen och välj pump därefter. Vill du ha en fontän i dammen bör du räkna in hur mycket extra kapacitet som krävs av pumpen. Rinnande vatten är en klar fördel jämfört med ett stillastående, eftersom vattnet hålls renare om det är i rörelse. Dessutom syresätts det vilket är perfekt om du har fiskar i dammen.

Säkerhet
Tänk på att dammen ska vara säker för barn och djur. När det gäller elen bör du hålla sig till 24 volt om man ska göra installationen själv. Om man vill ha 220 volt måste elarbetet utföras av behörig elinstallatör.

Vattenrening
Det gäller att förse pumpen med filter som renar vattnet. Välj gärna ett flerkammarfilter. I exempelvis ett trekammarfilter rensar det första bort de grövsta partiklarna. I nästa steg finns ett filter av exempelvis lavagranulat som sköter den biologiska reningen och i den sista sektionen tas eventuella giftiga ämnen bort. UV-rening tar bort trådalger och bakterier.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar