Klipp till nu – och få bättre skörd i höst

Under vårvintern är det tid att beskära äppel- och päronträd.


Under vårvintern är det dags att plocka fram sekatör, grensåg och röjsax och ge sig i kast med den viktiga uppgiften att ansa trädgårdens fruktträd. Men det är bara äppel- och päronträd som ska beskäras den här årstiden.

Beskärningen är förenad med viss möda, speciellt om snön fortfarande ligger djup, men utan beskärning kan fruktträden på sikt ge mindre skördar. Dessutom kanske den frukt som bildas inte utvecklas på rätt sätt eftersom karten får för lite ljus. Riskerna för att träden ska råka ut för svampangrepp och skadeinsekter blir också större då grenarna växer allt för tätt.

Viktigast första åren

Ett fruktträd som lämnas helt åt sitt öde och får växa fritt, får med åren ett risigt utseende. Grenarna växer kors och tvärs genom trädkronan. Vissa av dem kanske till och med ligger mot varandra vilket kan ge nötskador.

Helst ska beskärningen börja redan vid planteringen av trädet, i alla fall om det planteras på våren. Om du är osäker på hur trädet ska klippas kan det vara klokt att fråga om råd när du köper trädet. Kanske kan du då få hjälp med den första beskärningen. Höstplanterade träd kan beskäras tidigt på våren året därpå.

Beskärs trädet varje år behöver man inte göra några drastiska ingrepp och stympa trädet hårt. De första 2-3 åren efter plantering är beskärningen extra viktig eftersom det är då som grunden till trädets krona läggs.

Forma kronan

När det gäller det nyplanterade trädet är det lämpligt att spara 3-4 huvudgrenar som utgår från den genomgående mittstammen. Grenarna kortas av något om de är mycket långa. Även toppskottet kan skäras tillbaka om det är långt. Efter beskärning ska toppskottet vara 15-20 cm längre än huvudgrenarna.

Följande år släpps flera huvudgrenar fram mellan de gamla, men se upp så att kronan inte blir för tät.

När väl trädets krona har fått sin form är det inte svårt att klara av den årliga beskärningen. Då handlar det i första hand om att ta bort skadade, inåtväxande och korsande grenar. Sedan gäller det att glesa ut vid behov så att kronan blir luftig och släpper in ljus.

Skaffa bra verktyg

Det är viktigt att använda bra beskärningsverktyg. En sekatör med starka och vassa skär för de smäckra grenarna och en grensåg, gärna också en röjsax, till de grövre. Väljer du en röjsax med teleskophandtag och utväxling i flera steg blir det lättare att nå åt grenarna högt upp i trädet. behöver inte heller inte speciellt mycket armstyrka för att knipsa av de lite grövre grenarna.

Innan du går lös på trädet med beskärningsverktygen kan det vara en god idé att studera trädkronans uppbyggnad och fundera igenom vad det kan innebära för trädets fortsatta utveckling om en viss gren tas bort. En gren som knipsats bort kan inte återställas i en handvändning om det visar sig att det inte var så lyckat att ta bort den.

Såga i flera steg

Det är inte bara viktigt att tänka sig för innan man väljer vilka grenar som ska avlägsnas. Det gäller också att kapa dem på rätt sätt. Grenen ska avlägsnas nära stammen, men inte så nära att själva grenkragen skadas. Det ska inte heller lämnas ”tappar” kvar eftersom dessa kan drabbas av röta. En stor och kraftig gren bör helst sågas av i två etapper för att undvika att grenen fläks upp.

Foto & tecknade illustrationer Malm reklam & bild

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar