Kärleksört – lätt att odla och älska

Torktålig, lättodlad och vacker – kärleksörten har en given plats i den soliga rabatten. Här kommer våra 5 bästa tips för kärleksört!

1. Så sköter du kärleksört

Kärleksört är en fetbladsväxt som samlar vatten i bladen och tål en hel del torka. Därför passar den perfekt i soliga, väldränerade rabatter och stenpartier. Blommorna slår ut först på sensommaren men den är fin att titta på under hela säsongen. Även efter blomningen, när den har vissnat, är den vacker då den står stadigt kvar över vintern – så klipp inte ner den, stjälkarna skyddar även rötterna. Den tittar snabbt upp med nya skott på våren, och först då är det dags att klippa ner de gamla stänglarna jäms med marken.

Beskär kärleksört

Klipp bort de vissna stjälkarna på våren.

Kärleksört

Kärleksört är fin i rabatten även på vintern.

2. I bukett

Kärleksört fungerar väldigt bra som snittblomma i en bukett, eftersom den håller sig fin länge i vasen – även efter den har vissnat – och den är också bra att torka som en eternell. Vill man använda blomman för snitt är det bra att välja en högre sort med långa stjälkar.

Kärleksört i bukett

Kärleksört fyller ut buketten och står sig länge i vas.

Läs också: Odla liljekonvalj i trädgården – så gör du!

3. Olika sorters kärleksört

Det finns många sorters kärleksört att välja mellan med olika höjd och färg på bladverk och blommor. Höjden varierar mellan 5 och 60 cm.

Kärleksörtens blommor kan vara rosa, röda, vita eller limegröna. Bladverket är oftast grönt men kan också skifta åt grått, rött eller mörklila och bruna nyanser. Det kan vara väldigt fint att sätta många i en rabatt men skapa variation med olika nyanser. Bryt gärna av med prydnadsgräs och andra rörliga, och mer skira växter som skapar kontrast till kärleksörtens robusta växtsätt. Här följer tips på några odlingsvärda varianter: 

  • Liten kärleksört, Hypotelephium cauticola, är en kortvuxen kärleksört som passar bra i ett stenparti eller stenmur.
  • ‘Herbstfreude’ med stora mörkrosa blommor och grönt bladverk, och ‘Matrona’ med rosa blommor och bladverk som skiftar mellan grönt och purpurrött, är båda två högre sorter som är bra till snitt. Bladfärgen blir mörkare i soliga lägen.
  • ‘Bertram Anderson’ och ‘Purple Emperor’ är två sorter med mörklila blad och röda blommor.  
Herbstfreude

‘Herbstfreude’.

Matrona

‘Matrona’.

Purple Emperor

‘Purple Emperor’.

4. Föröka

Kärleksört växer till sig snabbt och är väldigt lätt att föröka, både genom delning och sticklingar.

Att gräva upp och dela stora stånd av kärleksört är också bra för att hålla dem livskraftiga, annars kan den bli lite glesa mitten. Eftersom de blommar på hösten är det bra att göra det på våren. Gräv upp hela rotsystemet och dela med en spade.

För att ta en stickling kan man ta en bit av stjälken, eller stoppa ner bladen till hälften i såjord och håll jorden lätt fuktig. Kärleksört får också rötter när de står i vatten.

Föröka kärleksört

Det är lätt att föröka kärleksört, både i jord och vatten.

5. Äta kärleksört

Både bladen och rötterna är ätbara. Bladen är till exempel goda att ha i sallader, woka eller fritera.

Ätbar kärleksört

De saftiga bladen är goda att äta.

Visste du att?

Kärleksört har fått sitt namn eftersom den lever så länge, och förr i tiden gav älskande par varandra kärleksört för att så visa att så länge blomman lever är det ingen fara med kärleken.

Den har också använts som medicinalväxt i hundratals år för sina sårläkande egenskaper.

Kärleksört älskas också av insekter – mängder av bin och fjärilar flockas kring blommorna.

Kärleksört, en långlivad perenn

Kärleksört är en långlivad perenn – en riktig stöttepelare i rabatten! 

Läs också: 5 fina pioner!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar