Just nu i trädgården – oktober

Nu är det höst och träden kläs sakta av. Kvar blir nakna siluetter och på marken samlas löven i drivor.


Det är en vacker tid. Soliga dagar gnistrar det om trädgården. Det kliar i fingrarna är städa, men det naturligaste är att inte städa så mycket. I naturen är det ingen som städar. Fleråriga växter står kvar utan att klippas ner och löven ligger kvar som ett värmande täcke. Så kan det också vara i trädgården.

Städa lagom

Ett sätt att gå en genväg är att kratta bort löven från gräsmattan och lägga in dem i rabatter och under buskar. När våren kommer förvandlas de snabbt till mull.  Lövhögar är också uppskattade av igelkottar. Man kan också prova att köra gräsklipparen över dem så att de söndersmulade löven blir som en sista ”toppdress” för säsongen. Klipp inte heller ner perennerna. Då kan härdigheten försämras. Många av dem har dessutom vackra fröställningar som är en prydnad vintertid.

Rosa pioner. Nu är bra tid för att plantera till exempel pioner och rosor. Planteringsgropen bör vara cirka 50 cm djup och 50 centimeter i diamater. Lingon. Cox Pomona är en populär äppelsort som det nu är dags att skörda. Packa in varje frukt för sig i tidningspapper så sprider sig eventuella rötangrepp inte till hela skörden.

Bra tid att plantera

Hösten är bästa tiden att plantera barrotade rosor och pioner. Nu i oktober finns en stor sortering i trädgårdsbutikerna. Fördelen med att plantera nu är att man i regel bara behöver vattna rejält vid plantering. Planteringsgropen bör vara ca 50×50 cm. Rosor planteras med förädlingsstället 10-15 cm under jordytan. Pioner sätts grundare, knopparna bör inte sitta djupare än 5 cm under jordytan. Kupa sedan upp jord eller barkmull runt plantan som extra skydd inför vintern. Sorter som är på gränsen till härdiga kan det vara bättre att vänta med till våren.

Plocka frukt och beskär

Det är dags att plocka vinterfrukten så du kan njuta av den i vinter. Vänta inte för länge, annars kan frosten ha slagit till. Äpplen kan lagras fram till jul, ibland längre. Slå in frukten en och en i tidningspapper. Då hindras rötan i en frukt från att sprida sig till omgivande frukt. Lägg den inslagna frukten i en trälåda eller kartong. Isolera gärna med frigolit om du inte har tillgång till ett svalt och frostfritt utrymme. Då kan man ställa den invid huset eller under trappan. Lägg gärna på några trasmattor som extra isolering.

Passa samtidigt på att beskära träden. Nu är bästa tiden för att beskära stenfrukter som plommon och körsbär. Det är också en utmärkt tid att beskära äppel- och päronträd. Under fruktträden hamnar gott om fallfrukt. Kratta gärna in den under buskarna. Det är ett uppskattat skrovmål för många av trädgårdens fåglar.

Höstgräv jorden

Att höstgräva jorden är ett bra sätt att förbereda nästa års odlingar. Vänd gärna ner löv i jorden. Det ger ett extra tillskott av organiskt material och mat åt maskarna. Genom att höstgräva störs ogräset och jorden syresätts. Om man har lerjord är höstgrävning extra bra. Då behöver man bara vända på de tunga kokorna och sedan ser tjälen till att spränga dem under vintern.

Igelkott. Igelkotten blir glad för en lövhög att övervintra i, gärna i ett lugnt och undanskymt hörn av trädgåren. Av Susanna Rosén, ViV nr 8/2005

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar