Just nu i trädgården – mars

Nu märks det tydligt att våren är på gång. Dagarna bli allt längre och månaden avslutas med vårsolståndet.


Våririsen Iris histrioides George blommar redan i mars. Den kan vara svår att upptäcka bland de vissna löven.

Nu märks det tydligt att våren är på gång. Dagarna bli allt längre och månaden avslutas med vårsolståndet. Trädgården vaknar så smått. Ute syns de första vårlökarna i blom, i alla fall i landets sydligare delar. I norr är det fortfarande vinter. Både snödroppar och vintergäck blommar invid husväggen men snart är det också dags för våririsen. Den är lite av en doldis och man måste gå nära för att upptäcka skönheten i de mörka, smäckra kalkbladen.

Beskär fruktträden

Nu är bästa tiden att beskära äppel- och päronträd. Plommon och körsbär beskärs däremot på hösten, direkt efter skörd. Bra redskap är en grensåg och en sekatör. Gallra bland vattenskott. Starkväxande, vertikala skott tas bort. Svagare, något lutande sparas. Korta in långa skott ca 1/3. Gå inte för hårt fram. Vattenskotten är unga skott som så småningom blir fruktved.

Äldre, risiga träd föryngras genom att större grenar tas bort. Ta också bort grenar som korsar varandra eller växer rakt in i kronan. Gallra i gammal fruktved, den som hänger rakt ner mot marken. De skotten har gjort sitt. Fruktbärande skott är de som växer horisontellt i trädet. Ta inte allt på en gång, det är bättre att göra flera mindre ingrepp under ett flertal år. På så sätt bygger man långsamt upp en ny krona. Går man för hastigt fram blir resultatet en mängd vattenskott.

Fruktbärande skott är de skott som är svagt hängande eller växer horisontellt i trädet. Pelargonsticklingar.

Städa inte för tidigt

Ha inte för bråttom med att städa bort vintern. Låt förra årets nedvissnade perenner sitta kvar. Nätterna kan fortfarande vara kalla och växterna behöver det skydd som det vissna bladverket kan ge. Det är först när de börjar växa på allvar som man kan klippa bort det. Enklast är att bara smula sönder de vissna växtdelarna på plats och låta det ligga kvar på jorden. Det blir till ett utmärkt jordförbättringsmedel som ökar jordens luftighet men ger också näring. Växtdelarna bryts snabbt ner och det ser bara skräpigt ut den första tiden.

Nu när våren är på väg mår krukväxterna på fönsterbrädan bra av att få ny jord. Det ger växterna ett nytt näringsförråd inför våren och sommaren. Byt också till numret större kruka om de har för trångt. Flertalet krukväxter trivs i vanlig blomjord som finns att köpa. Vissa växter, som suckulenter och andra växter från torrare klimat, vill stå i en luftigare jord. Blanda ut deras jord med små lecakulor eller perlit. Kaktusar planteras i en mager kaktus- och såjord som också kan blandas ut med leca eller perlit för att bli ännu luftigare.

Väck pelargonerna

Nu har pelargoner och andra växter som övervintrat svalt fått sin törnrosasömn. Plantera om dem i ny jord, gärna med inblandning av minileca för bättre dränering. Ett tips är att använda färdigblandad jord i påse som redan innehåller leca. Ställ sedan växterna så ljust som möjligt. Ge dem gärna extra ljus genom en lysrörsarmatur. När de etablerat sig i den nya jorden och börjar skjuta skott är det dags att beskära. För inte rädd att ta för mycket. Regelbunden beskärning ger tätare och mer välformade plantor. Beskär inte för nära sommaren. Då tar det längre tid innan de börjar blomma. Passa på att ta tillvara det du skär bort genom att sätta nya sticklingar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar