Foto: iStock

Julstjärna – här är de 4 bästa tipsen för att lyckas!

Odla och plantera

Hur sköter du din julstjärna på bästa sätt? Här är fyra tips på hur du får den att glänsa så länge som möjligt. 

Av: Sandra Holmes, 02 oktober 2020
  1. När du köper en julstjärna – se till att de små gröngula blommorna är i knopp (och inte bruna eller avfallna). 
  2. Undvik väldigt blöta eller torra exemplar – och välj aldrig sådana som stått utomhus eller i drag! Julstjärnor är väldigt köldkänsliga och kyla får dem att tappa bladen. Slå in julstjärnan ordentligt i papper i butiken och transportera hem den snabbt. 

  1. Placera julstjärnan ljust, men inte i direkt solljus, och i rumstemperatur, så undvik att ställa den vid tidvis öppna fönster och under 15 grader varmt. Etylengas från färsk frukt tål den inte heller!

    Annons
  2. Vattna lagom mycket! För mycket vatten kan få rötterna att ruttna och bladen att gulna och falla. Torka kan också få blomman att förlora sina blad. Använd fingervarmt vatten för att inte kyla ner växten, och häll bort överskottsvattnet från krukan.

  3. Att få julstjärnan att blomma om är ganska svårt, men den kan ändå vara fin som en grön krukväxt. De kan växa sig ganska stora, så plantera om den i en större kruka med ny jord till våren, och klipp av de gamla blomställningarna. (Undvik att få växtsaften på dig då den irriterar huden). Blomsternäring behövs inte under blomningen, men därefter en gång i månaden. 

 

Visste du att? 

  • Julstjärnan härstammar från Mexiko och i det vilda är det en buske som kan bli flera meter hög. 

  • Julstjärnans vetenskapliga namn är Euphorbia pulcherrima och pulcherrima betyder att den är “mycket vacker”. 

  • Precis som andra växter i törelfamiljen har julstjärnan giftig växtsaft, men den är inte dödlig, utan får man den i sig kan man bli lite illamående och få kräkningar. 

Källa: Odla.nu

 

Höststjärnan är en variant på julstjärnan som säljs tidigare på säsongen. Den finns i många härliga färger såsom rosa, kanelbrun och aprikos och sköts på samma sätt som julstjärnan.

 

Läs också: Så lyckas du med pioner

02 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.