Höstens bokskörd

Oktober - men än har trädgårdssäsongen mycket att ge. Låt dig inspireras av höstens sköna skördeböcker.


Vår redaktionschef Pauline Josephson ger här boktips på några härliga skördeböcker. Läs, njut och inspireras!

Härliga höst

Av Susanna Widlundh
Fotograf Lina Karna Kippel
Norstedts
179 kronor på Adlibris
Din trädgård är som allra vackrast just på hösten – det är känslan man får av denna härliga bok. Du får här mängder av förslag på hur du planerar en året-runt-vacker trädgård, med plantor som håller sig fina i rabatter, krukor och köksträdgård långt in på hösten, samt rekommendationer på träd- och busksorter med ljuvlig höstfägring.  Sist men inte minst får du vägledning i hur du höstplanterar, samlar in frön och delar växter.

Syra själv

Av Karin Bojs
Fotograf Per Ranung
Bokförlaget Max Ström
299 kronor
Gurka, skärbönor, röda och gröna tomater, rödbetor, mörötter – de flesta grönsaker går att syra. Med mjölksyrning får man fram komplexa smaker och behåller dessutom grönsakernas viktiga näringsämnen. För vetenskapsjournalisten Karin Bojs har grönsakssyrning blivit en kär hobby. Hälsoeffekterna är många, menar hon, bland annat jämnare svängningar i blodsockret och förbättrad tarmflora. I denna nya bok bjuder hon på sina bästa tips och recept.

I mormors skafferi – fem generationers konservering dryck & dessert

Av Kinna Jonsson och Märtha Jonsson
Klefstad förlag
269 kronor
När familjens ärvda gamla vaxduksreceptböcker föll i bitar började Kinna Jonsson dokumentera och intervjua sin mamma. Resultatet blev en sympatisk bok som visar beprövade metoder i konsten att konservera – med socker, salt, ättika, frysa eller torka, samt anekdoter och tips för att lyckas med detta. En extra finess i boken är tipsen på hur man på olika sätt kan använda det som konserveras;  inlagda päron resulterar i flera sorters efterrätter och saft kan bli både soppa, sås, kräm eller läskande drinkar.

Skörda nya smaker – en upptäcksresa i trädgården

Av Anders Kjellsson
Ica Bokförlag
179 kronor på Adlibris
Amerikanska tranbär, kiwi, valnöt, jordmandel, vindruvor, passionsfrukt, mullbär och fikon. Det är inte en direkt en vanlig syn i våra svenska trädgårdar.  Men enligt författaren Anders Kjellsson är det inte svårare att odla medeltida mispelträd än vad det är att odla vinbär och jordgubbar. I denna bok presenteras spännande frukt och bär på buskar och träd, ätliga blommor och blad, nötter, samt växter för fönsterbrädor och växthus.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar