Foto: Istockphoto

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera

Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är våra bästa tips på hur du lyckas med blomman!

Av: Susanna Rosén, 13 december 2019

Hibiskus – så lyckas du

Hibiskus – skötselråd

Placering: Så ljust som möjligt, gärna soligt.

Temperatur: Rumstemperatur. Undvik hett element under fönsterbrädan.

Annons

Vatten: En törstig växt som behöver en jämn fuktighet i jorden. Slokar snabbt om den får för lite vatten.

Jord: Vanlig blomjord.

Förökning: Ta en toppskottsstickling om du vill ha fler plantor. Man kan också ta en så kallad ledstickling, det vill säga en stambit med en eller två noder kvar (bladfästen). Klipp precis ovanför bladfästet. Det är i vinkeln mellan stam och blad som vilande knoppar sitter

 

Hibiskusen – en riktig soldyrkare

Gul hibiskus

Det märks på att blommorna slår ur när solen lyser på dem. Varje blomma kanske inte står så länge. Å andra sidan brukar plantan kunna bli översållad med blomknoppar där den ena blomman avlöser den andra.

 

Läs också: Fem finaste rosorna

 

Trädgårdsväxt

Man ser ofta hibiskus som trädgårdsväxt eller åtminstone som krukväxt på terrassen i varmare länder. Där kan den bli riktigt stor, nästan som ett träd. På fönsterbrädan blir den tack och lov lägre. Men eftersom det är en buske med förvedade grenar kan man behöva klippa tillbaka den för att begränsa plantan i omfång. Bästa tiden är att göra det på våren, i mars till april, när ljuset har återvänt och hibiskusen börjar växa igen.

 

Hibiscus rosa-sinensis

I mormors gamla krukväxtbok från 1936 kallas hibiskusen för kinesisk ibisros. Det vetenskapliga namn är nämligen Hibiscus rosa-sinensis som betyder ”rosen från Kina”. Den har troligen sitt ursprung i de tropiska delarna av Asien. Exakt var vem man inte. Det var Carl von Linné som gav växten sitt vetenskapliga namn under slutet av 1700-talet.

Oftast har hibiskusen enkla blommor med en ståtlig pistill som pryder blommans mitt, men det finns också sorter med dubbla blommor. Det finns även hibiskus med extra lång pistill som hänger ut från blomman. Vanliga färger är rött, rosa, orange, gult och vitt.

 

Ställ krukväxten ljust

En hibiskus vill stå så ljust det bara går. I ett söderfönster där luften står stilla kan dock solen bränna bladen, i alla fall under perioden april till september när solen står högt på himlen. När det är frostfritt kan man låta den flytta ut i solskenet men vänj den sakta vid utelivet. I början låter man den bara vara ute korta stunder, som sedan blir allt längre för varje dag, precis som man avhärdar växter som har förodlats inomhus.

 

Hibiskusen – så sköter du den

Orange hibiskus

För att en hibiskus ska blomma rikligt och länge behöver den mycket ljus, vatten och näring. Det är en törstig växt som inte gillar att torka ut för mycket. Ju soligare och varmare den står desto oftare behöver den vatten. Plantan visar dessutom tydligt när den är törstig genom att bladen slokar. Tänk på att hibiskusen är extra känslig när den är i knopp. Glömmer man bort att vattna den kan knopparna trilla av. Samma sak om man vrider och vänder på plantan när den är i knopp. Om knopparna trillar innan de slår ut vore snopet.

 

Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensian

13 december 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Salladslök – så lyckas du med den milda löken

Odla och plantera Salladslök är supergott och går snabbt och enkelt att odla själv. Så här gör du!

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på...

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.