Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med odlingslådan.
Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med odlingslådan. Foto: Istockphoto

Hemmafixarens favoritprojekt – hållbar odlingslåda

Odla och plantera

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att bygga en hållbar odlingslåda.

Av: Björn Christiernsson, 07 maj 2021

4 tips för hållbar odlingslåda 

1. En odlingslåda bör byggas robust för att klara belastningarna från jordtrycket och med virke som är motståndskraftigt mot röta. En välbyggd odlingsbädd håller i minst 20 år. 

2. Många väljer trärent, men mitt bästa tips är att klä insidan med en så kallad platonmatta, som är en fuktskyddsmatta i plast med luftspalter. Den gör att virket kan torka ut efter att det har blivit blött. (Använder du plast eller markduk på odlingslådans insida, kommer virket inte att torka lika bra och hållbarheten blir sämre.) 

Annons


En gedigen odlingslåda håller väldigt länge.   

3. En odlingslåda som står direkt på jorden behöver ingen botten, men ska den t ex stå på asfalt eller en grusgång är det bra med en botten. Se till att bottenbrädorna har lite mellanrum så vattnet kan rinna av. Perforera även platonmattan i botten av lådan för att skapa dräneringshål.

4. Behöver lådan ha extra tyngd och stabilitet, t ex om den är hög och smal eller om du har väldigt höga växter, så kan du lägga lite bergkross på platonmattan. Ovanpå det lägger du sedan en bit markduk innan du fyller på med jord. 

Läs även våra andra artiklar i samma serie:

07 maj 2021 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Odla och plantera

Murgröna – 3 tips för den gröna klättraren

Odla och plantera Vintergrön, skuggtålig och vacker – murgrönan är en mycket användbar växt i trädgården, både som klätterväxt och marktäckare. Här kommer tre tips på hur du lyckas med murgröna! 

Ramslök – vårprimören du kan hitta i skogen eller odla själv

Odla och plantera Ramslök är en delikatess som finns på många finkrogars menyer. Passa på att skörda ramslök om du har den i närområdet, eller skaffa egna plantor att...

Så odlar du groddar på köksbänken

Odla och plantera Att odla sina egna groddar är enkelt och framförallt så är det ett snabbt sätt att få gott och nyttigt grönt på tallriken – året om.

Odla björnbär – så lyckas du!

Odla och plantera En solig vägg är en utmärkt plats för ett björnbär och en planta räcker gott och väl för att få en stor skörd av de mörka läckerheterna. Det är en riktig lyx att plocka egna björnbär att lägga på sina efterrätter och ha i smoothies och sylt. 

Hibiskus – så lyckas du

Odla och plantera Hibiskusen är en riktig soldyrkare som trivs på en ljus plats. Den populära krukväxten är törstig och sloknar snabbt om den får för lite vatten. Här är...

5 enkla grönsaker du kan odla själv

Odla och plantera Nybörjare på att odla egna grönsaker? Här kommer tips på fem grönsaker du lätt kan odla själv. Odla gärna med barnen – de kommer älska att se maten...

Plantera rabatter i juni?

Odla och plantera Det är inte för sent att plantera en vacker blomsterrabatt nu i juni. Här är expertens tips!

Fina utepelargoner – så lyckas du!

Odla och plantera Mina pelargoner blir ofta så torra och trista. Hur ska jag få bästa blomningen utomhus, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Citronträd – skötselråd och tips

Odla och plantera Sugen på ett exotiskt citrusträd? Här är bästa tipsen på hur du lyckas med citronträdet.